Guide: Övervakningskamera - regler, utbud & priser

Det kan kännas tryggt att veta vilka personer som rör sig på din tomt eller att se vem som ringer på innan du öppnar dörren. Vi har undersökt utbudet av övervakningskameror utomhus och vilka regler som gäller. Och övervakning via kameran i robotdammsugaren, kan den vara ett alternativ?

Google Nests utomhuskamera filmar när någon rör sig på tomten, vilket du kan se i appen.

Google Nests utomhuskamera filmar när någon rör sig på tomten, vilket du kan se i appen. Foto: Google Nest/Marlén Eskilsson

Drygt 1,2 procent av svenska hushåll utsätts för inbrott varje år. Många väljer att sätta upp övervakningskameror för att skydda sig. Men vilka regler gäller? Vilka kameror finns det att välja på och vad kostar de?

Regler för övervakningskameror utomhus

För privat bruk får du filma vid ditt hus och det krävs inget tillstånd så länge: 

  1. Du filmar på din egen tomt/i ditt eget hus
  2. Inte riktar kameran mot exempelvis en granne, allmänning eller trottoar
  3. Du inte avser sprida materialet vidare
Google nets utomhuskamera monterad på växthuset
Google Nests utomhuskamera monterad på växthuset. Foto: Marlén Eskilsson

Reglerna förr var snårigare, men sedan några år tillbaka finns det så kallade privatundantaget som gör gällande att du kamerabevakning för privat bruk och som har samband med hushållet är undantagna från reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR).

Skulle din kamerabevakning däremot sträcka sig utanför tomten gäller inte privatundantaget utan då gäller GDPR. Exempelvis innebär det att du ska sträva efter att lagra materialet så kort tid som möjligt, rekommendationen är maximalt tre dagar. Vidare krävs rättslig grund för att du exempelvis ska få filma mot grannens tomt.

Men så länge du bara filmar din egen tomt är reglerna tydliga: du får filma. Det är först när det kommer till användningen av det materialet som det kan bli rättsligt knepigt. Låt säga att du får ett inbrott. Publicerar du då bilder av inbrottstjuven på sociala medier, exempelvis för att få hjälp att identifiera personen, blir du personuppgiftsansvarig enligt dataskyddsförordningen. Däremot har du rätt att lämna över materialet till polisen.

Så funkar dagens övervakningskameror

Innan du bestämmer dig för vilken kamera du ska ha måste du först bestämma dig för var du ska placera den - inomhus eller utomhus?

En utomhuskamera är ofta något dyrare eftersom det krävs lite tuffare material och teknik. Men å andra sidan lyckas du då kanske fånga tjuven innan den ens brutit sig in. Har du larmfunktion hinner du kanske till och med larma polisen eftersom kameran ger dig besked direkt när den får syn på tjuven och med lite tur slipper du både skadegörelse och stöld.

Kamera i ringklockan
Övervakningskamera vid ytterdörren. Google Nest har en kamera i ringklockan. Foto: Marlén Eskilsson
Vem som ringer på
Via en app i telefonen ser du vem som ringer på.

Enligt Adam Matene, säljare i en nätbutik för övervakningskameror, är utomhuskameror det absolut vanligaste valet idag just på grund av de här fördelarna. Dessutom skyddas då fortsatt privatlivet på insidan av huset.

Priserna för utomhuskameror varierar dock stort, beroende på märke och önskad funktionalitet. Ett paket med två stycken Google Nest kostar exempelvis cirka 3 500 kronor, medan ett set med två stycken Arlo Ultra 2 kostar cirka 4 700 kronor.

Kamerorna med mer sofistikerade larmfunktioner kan känna skillnad på om det är en katt som rör sig framför den eller om det är en människa. Vad gäller just larmfunktioner är det här en extremt viktig punkt.

– Rörelsesensorer har funnits i kameror i många år, även i de billiga. Men i de lite dyrare kamerorna med larmfunktion finns teknik som gör att kameran känner av och bara spelar in när det är en människa framför den. Har du en larmfunktion vill du ju inte att mobiltelefonen ringer och varnar 20 gånger varje dag bara för att det blåser i träden. Du vill såklart bara bli varnad när det är allvar, säger Adam Matene.

Detsamma gäller för den som inte vill gå igenom och rensa lagringsenheten på inspelat material med jämna mellanrum. En kamera med sämre intelligens kommer att ha spelat in en betydligt större mängd material utan att ha fångat något särskilt på bild. 

– Då får du gå igenom materialet i efterhand om du misstänker att en tjuv varit framme, säger Adam Matene. 

Värt att notera: Problemet med överinspelning förekommer främst när det kommer till utomhuskameror, eftersom det är mer liv och rörelse ute än inne.

En annan stor skillnad på en billig och en dyr kamera, oavsett om den sitter inom- eller utomhus, är optiken. Även om två till synes lika kameror stödjer full-HD eller 4K innebär det inte att de är jämbördiga. En billig kamera kanske inte har starkt mörkerseende, VDR (kan riktas mot ljusa fönster och ändå ge bra bild), zoom och liknande. Det är många små faktorer som påverkar. Här gör du helt enkelt bäst i att testa kamerorna själv, eller läsa tester och användarrecensioner på nätet.

Med detta sagt är det ändå viktigt att poängtera att du i ett budgetpaket får med en rad bra funktioner, och för många räcker dessa gott och väl. Förutom den självklara grundfunktionen - livestreaming av bilden i en mobilapp - får du även en rad andra funktioner som tidigare bara fanns i de dyrare paketen.

Exempel på vanliga funktioner som även hittas i budgetpaket idag:

  • Zoninställning - du kan ställa in så att du får ett brett upptag men att den bara spelar in om någon rör sig inom ett visst område i bilden.
  • Tvåvägskommunikation - möjlighet att höra det ljud kameran tar upp, och att prata så att ljudet hörs via kamerans högtalare.
  • Molnlagring - vissa kameror har endast lokal lagring, vissa endast lagring i molnet, och hos en del har du möjlighet att välja. Ofta är molnlagring förknippat med en abonnemangskostnad.
  • Inbyggd siren - när denna är aktiverad så tjuter kameran om någon rör sig i dess upptagningsområde.

Dagens kameror mot konsumentmarknaden är vanligen IP-kameror (nätverkskameror). Det innebär att de kopplas upp mot en hubb som är kopplad med nätverkskabel till din router, alternativt direkt till ditt trådlösa nätverk. Vad händer om ditt trådlösa nätverk går ner? Kamerorna  spelar in även om inte kopplingen till nätverket fungerar, däremot får du inga notiser. Ska du vara helt säker behöver du en lösning där kamerasystemet har eget internet, alltså ett inbyggt simkort.

Övervakningskameror - populära märken och modeller

Det finns många tillverkare av övervakningskameror. Bland de mer populära är TP-Link, Eufy, Google Nest och Arlo.

Eufy sticker ut som ett lite billigare alternativ, med kameror i ett brett prisspann och utan krav på abonnemang för lagring av inspelning - de fokuserar istället lokal lagring. En riktigt spännande detalj är att deras basstation ger kameran ansiktsigenkänning, så att du vet om det är en familjemedlem som kommer hem eller ej. De har också kommit långt vad gäller att integrera solceller för längre batteritid.

Arlo är ett intressant alternativ för dig som vill ha många inställningsmöjligheter, ett brett utbud tillbehör och många olika slags kameror med olika funktionalitet för att kunna göra prismedvetna val - exempelvis har flertalet av dem inbyggd siren och strålkastare.

Google Nest har bra AI-funktionalitet och prenumerar du på deras abonnemang kan du även få ansiktsigenkänning. Vidare har de riktigt bra integrering med Google Home. Du får viss molnlagring utan abonnemang, och du behöver inget abonnemang för att den ska se skillnad på fordon, djur och människor.

Google Nest Cam batteri

Google Nest Cam batteri
Google Nest Cam batteri.

Cirkapris: 2 500 kr (med strålkastare: 3 500 kr)


Drift: Batteri med upp till 7 mån batteritid (kan även anslutas med kabel)
Upplösning & sensor: Full HD, 30 fps, 2 megapixel, 130 graders synfält
Lagring av inspelat material: 3 h molnlagring utan abonnemang, 30 dagar med basabonnemang (70 kr/mån) eller 60 dagar med utökat abonnemang (140 kr/mån)
Mörkerseende: Ja (samt HDR)
Tvåvägskommunikation: Ja
Smart hem-funktionalitet: Ja
Mer: Kan se skillnad på personer, djur och fordon, stöldersättning

Arlo Pro 5

Arlo Pro 5
Arlo Pro 5. Foto: Arlo

Cirkapris: 2 500 kr
Drift: Batteri med upp till 8 mån batteritid (kan även anslutas med kabel)
Upplösning & sensor: 2K (snäppet mellan full HD och ultra HD), 160 graders synfält
Lagring av inspelat material: 0 h utan abonnemang (endast live-läge), 30 dagar molnlagring med basabonnemang (49 kr/mån för en kamera, 129 kr/mån för obegränsat antal), 60 dagar med utökat abonnemang (179 kr/mån)
Mörkerseende: Ja (samt HDR)
Tvåvägskommunikation: Ja
Smart hem-funktionalitet: Ja
Mer: Kan se skillnad på personer, djur, fordon och paketleveranser (kräver abonnemang), stöldersättning

Eufy SoloCam S340

Euify solo cam
Eufy SoloCam S340. Foto: Eufy

Cirkapris: 2 500 kr
Drift: Batteri med 3 mån batteritid, dock inbyggd solpanel för kontinuerlig strömtillförsel och 2 h solljus uppge 1 hel dags batteritid
Upplösning & sensor: 3K, 360 graders synfält om man räknar in panorering och tilt, annars 135 grader, 15 fps
Lagring av inspelat material: lokal lagring på 8 gigabyte ingår, för upp till 16 gigabyte måste du köpa till en basstation och den kan i sin tur byggas ut med upp till 16 terabyte
Mörkerseende: Ja
Tvåvägskommunikation: Ja
Smart hem-funktionalitet: Ja
Mer: Kan se skillnad på personer, djur och fordon

Montera övervakningskameran

Oavsett vilken teknik du väljer är kamerorna vanligen så pass enkla att montera att du klarar av det själv.

- Det handlar om att dra fram lite kabel - vi rekommenderar alltid trådbundet då det är mer driftsäkert och inte kan störas ut - och skruva i några skruvar, det klarar de allra flesta husägarna av, säger Adam Matene.

De allra flesta övervakningskameror som riktar sig mot privatkunder har idag en app där du följer ett antal steg för att komma igång med kameran.

Övervakningskamera i robotdammsugare

Vissa moderna robotdammsugare är utrustade med kameror. Dessa kameror används huvudsakligen för navigering och för att undvika hinder, men hos vissa modeller kan du faktiskt via appen se det som robotdammsugaren ser.

Att använda robotdammsugaren som huvudsaklig övervakningskamera är troligen ett dumt beslut. Kamerakvaliteten är begränsad, särskilt i svagt ljus. Du har heller inte avancerade funktioner såsom exempelvis ansiktsigenkänning och zoninställningar, många gånger inte ens rörelsedetektering eller lagring av inspelningar.

Däremot kan du använda robotdammsugaren som komplement till din övervakningskamera. Fördelarna med detta är att roboten kan röra sig runt i huset och ge en bredare överblick jämfört med en statisk övervakningskamera. Enheten tjänar ju dessutom då två syften: städning och övervakning.

Vanliga frågor

Får man ha övervakningskamera utan skylt?

Om kameran endast övervakar din egen privata mark såsom trädgården eller uppfarten, behöver du vanligtvis inte sätta upp någon skylt eller följa GDPR. Men om den övervakar en allmän plats såsom gatan eller trottoar måste du informera genom skyltning.

Får man ha dörrklocka med kamera?

Du får ha dörrklocka med kamera så länge den inte filmar annat än utanför din dörr. Den får t ex inte filma in i grannens lägenhet eller mot allmän plats utan skyltning/tillstånd.

Får man filma sina grannar?

Enligt dataskyddsförordningen, GDPR, är det inte tillåtet att kamerabevaka sina grannar mot deras vilja. Källa: Integritetsmyndigheten