Mäklararvode för bostadsrätt

När det gäller mäklararvode för bostadsrätt så finns det olika kostnadsmodeller som mäklarna använder sig av för att få fram priset. Och mäklararvodet för att sälja en bostadsrätt varierar mellan olika orter och mäklare.

Bostadsrätter i Lomma.

Bostadsrätter i Lomma. Foto: Annelie Hultberg

När du ska sälja din bostadsrätt kommer mäklaren du anlitar att ta ut ett mäklararvode för sina tjänster, det är så mäklare tar betalt. 

Men hur mäklararvodet räknas fram varierar mellan olika mäklarfirmor. Exempelvis kan en firma erbjuda dig en trappstegsmodell med ett fast grundpris och därefter en procentandel på köpeskillingen, medan en annan mäklare kanske bara tar en viss procent eller bara har en fast summa som pris för att sälja din bostadsrätt.

Vad du väljer beror på tycke och smak, men såklart även på mäklarens och firmans renommé samt vad du förväntar dig att få lägenheten såld för.

Vi ringde runt till några olika mäklare för att se hur de väljer att ta betalt. De svarade att det egentligen inte finns något fast arvode, utan att mäklararvodet för att sälja en bostadsrätt varierar beroende på

- vad det är för typ av lägenhet,
- geografisk placering,
- standard, 
- med mera.

Det verkade även som att mäklarna hade ett visst förhandlingstutrymme på sina arvoden. Men vi fick ändå ett antal prisexempel från mäklarna vilka sammanfattas nedan.

Exempel på mäklararvode för att sälja bostadsrätt från olika mäklarfirmor 2017

När vi ringer runt anonymt för att förhöra oss om mäklararvodet för att sälja en bostadsrätt få vi följande svar:

  • Mindre ort: “40 000 kronor i grundkostnad, 5 procent på köpeskillingen”
  • Kranskommun till storstad: “60 000-65 000 kronor”
  • Kranskommun till storstad: “60 000-75 000 kronor, sedan tillkommer extra om man vill ha bra placering på Hemnet mm”
  • Kranskommun till storstad: “65 000 kronor samt 10 procent på den summa som överskrider överenskommet säljmål”
  • Storstad: “1,2 procent på köpeskilling”
  • Storstad: “Pris varierar beroende på standard men cirka 1,7 procent på köpeskilling”

När du tar in offerter från olika mäklarfirmor är det även bra om du ser till att specificera de tjänster som du vill ska ingå. I de allra flesta fall får du ett komplett paket med kostnader för annonsering, fotografering med mera, men ibland tillkommer sådana kostnader ovanpå mäklararvodet som anges - därför är det bra att fråga så att du vet att du jämför likvärdiga offerter.

Exempel på mäklararvode för bostadsrätt från forumet

Logic 2015, Sthlm: Jag har sålt en bostadsrätt för 5 miljoner och betalade då 1,2 % - Strax under 60 000 kr. 

Logic 2017, Sthlm: Även nu är jag i färd att sälja en något mindre lägenhet och har tecknat avtal där grundprovisionen är 40 000 kr med en stege över 3,5 miljoner. Ingen kostnad vid utebliven försäljning.

Boohoo 2017. Sthlm: Sålt två bostadsrätter i Stockholm senaste åren. Bägge med 45000 fast arvode med etablerad mäklare.

Olomar 2016, Skåne: Mindre by med ca 12000 invånare. Här är lägsta arvode 45 000 kr vid försäljning av villor med ett utgångspris upp till 900 000 kr. Därefter är det procentbaserat arvode.

Holmspel 2016: Har en bekant som nyligen sålt sin lägenhet och fick ett fast pris på 29'. Lägenheten lades ut för 2 milj. Och gick upp 200'. Detta gäller i en stad med ungefär 150000 invånare och högt tryck på bostäder.

Erjo0613 2016, Skåne: Jag använder Erik Olsson nu och vi enades om listpris - viss rabatt och sedan 10% på allt över det maxpris vi enades om. Dvs vi trodde båda, baserat på statistik mm, att huset ska gå för en summa (vilket även är vårt absoluta lägsta pris) och sedan adderade vi 250 000 på det och allt över den summan får mäklaren 10% på.