Mäklararvode - vad kostar en mäklare?
Här berättar fem mäklare från olika håll i landet hur de beräknar sina arvoden och vad dessa ligger på i genomsnitt just nu. Har lågkonjunkturen påverkat mäklarnas arvoden?
Det råder lågkonjunktur och utbudet av fastigheter är lägre än normalt, totalt sett. Trenden är att mäklararvodet ligger kvar på samma nivåer som för ett par år sedan då läget var ett annat, procentsatserna och grundpriserna är desamma - liksom bostadspriserna. Samtidigt berättar flera mäklare att de har ökade omkostnader som de inte lyckas överföra på kunden.
– Varken procentsatsen eller bostadspriserna har ändrat sig så mycket sedan 2021. Mäklarbranschen har på det sättet inte kompenserat sig för den höga inflationen de senaste åren, säger Johan Nordenfelt på Erik Olsson Fastighetsförmedling.
– Men många väljer nu bort en del marknadsföring som hade gynnat försäljningen, säger Tobias Norling på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, vilket du kan läsa mer om längre ner i artikeln.
Läs också; Sälja huset utan mäklare
Olika sätt att bestämma mäklararvodet
Mäklararvodet bestäms oftast på ett av följande sätt:
- % av köpeskillingen med stege (vanligast)
- fast pris
- % utan stege
Att ta betalt i form av en procentsats av köpeskillingen visar sig också vara den mest lönsamma modellen för att bestämma mäklararvodet. Booli och Hittamäklare genomförde en undersökning som visade att de mäklare som säljer med stege oftare säljer bostaden till ett högre pris än vad den är värderad till. Deras analys är att stegen ger incitament till att lägga ner lite extra krut på affären eftersom de då får en högre procent på stegen.
Andra modeller för prissättning av mäklararvodet är fast pris, eller procentsats utan stege.
Stege med rörlig procentsats i olika steg ger oftast högre slutpris
Förr fanns det en prislista beroende på objekttyp som gällde för i princip alla mäklare i branschen. Idag är prissättningen friare och en trend är just den rörliga procentsatsen i olika steg, där högre slutpris innebär en högre procent för mäklaren. Det kan till exempel handla om 2 procent på ett visst belopp, men sedan 8 procent på den summa som överstiger det beloppet. Istället för exempelvis 3-4 procent på hela beloppet oavsett slutpris.
Läs också om Värdera hus - så resonerar värderingsmannen.
Mäklararvode i genomsnitt just nu
Det genomsnittliga arvodet i storstäderna uppges av mäklarna vi pratar med hamna på runt 75 000 kronor. Utanför storstaden är arvodet lägre.
Det genomsnittliga arvodet i storstäderna uppges av mäklarna vi pratar med hamna på runt 75 000 kronor. Utanför storstaden är arvodet lägre.
– Priserna på landsbygden är relativt låga och höga arvoden fungerar inte, kunden behöver veta vad det kostar från start och därför kör jag på fast pris, säger Veronica Westlund, VD Land & Fjäll AB och Reg. Fastighetsmäklare. Hennes totala arvode brukar landa på 40 000 kronor.
Booli och Hittamäklare har även undersökt medianarvodet i olika kommuner samt i hela Sverige. I slutet av förra året låg medianarvodet på 53 300 kronor för riket som helhet.
Det skiljer sig dock beroende på var i landet mäklaren verkar, vilken typ av bostad det är som säljs samt vilket mäklarföretag man valt. I Danderyd ligger exempelvis medianarvodet på 139 500 kronor.
Dyraste kommunerna att sälja hus i:
Kommun |
Arvode (hus median) |
Danderyd |
139 500 kr |
Lidingö |
111 000 kr |
Nacka |
99 400 kr |
Vellinge |
96 400 kr |
Lomma |
94 400 kr |
Det är du tillsammans med din mäklare som kommer överens om arvodet för förmedlingsuppdraget och vilken modell som passar ditt objekt.
Glöm inte att arvodet sedan är avdragsgillt i dekarationen, vilket du kan läsa mer om längre ner i den här artikeln.
Fem mäklare om vilket arvode de tar ut just nu
Vi har alltså gjort en enkät där vi frågade fem mäklare tre olika frågor rörande deras prissättning. Frågorna var:
- Vilka olika principer för prissättning har ni?
- Vad brukar arvodet hamna på i en genomsnittlig affär?
- Vi har lågkonjunktur och höga boräntor just nu. Har detta påverkat er prissättning?
Svensk fastighetsförmedling
Eddy Löjdkvist, Franchisetagare, Fastighetsmäklare Södermalm & Hammarby Sjöstad
1) Det är olika på olika kontor. På vårt kontor använder vi oss av prislistor som bygger på en procentuell skala på mellan 1-2,8 procent av försäljningspriset.
2) Vi har genomsnittliga provisioner och brukar ligga på runt 70 000 kr + moms i en genomsnittlig affär.
3) Vår prissättning har inte påverkats eller förändrats utan vi använder prislistan som innan. Det som har hänt är att priserna och efterfrågan på villor, fritidshus och större bostadsrätter har ökat. I Stockholms innerstad är kvadratmeterpriset för 4 rok högre än för 1 rok idag och det har vi inte sett tidigare.
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Tobias Nordling, Franchisetagare/Fastighetsmäklare
1) Vi arbetar med flera olika modeller och alternativ som utformas individuellt av mäklaren i samråd med kund. Eftersom varje försäljning är så olik en annan kan vi inte ha en fast prislista som fungerar.
2) Det skiljer sig från objekt till objekt och beror på slutpriset. Vi säljer hus för alltifrån några hundra tusen kronor upp till flera tiotals miljoner och tar inte fram genomsnittssiffror på mäklararvodet.
3) Det har blivit en tydligare trend på att kunderna fokuserar på pris snarare än innehåll i tjänsten vilket tyvärr leder till att många väljer bort en del marknadsföring som hade gynnat försäljningen. Anledningen till det är att många som köpt eller renoverat lite för dyrt när de ska sälja har en trång ekonomi och vänder på varje peng. Dessa väljer i större grad baserat på den översta raden och inte på den nedersta och gör kanske med det en sämre affär än de hade kunnat göra med en lite större försäljningsinvestering. Samtidigt finns väldigt många som inte är lika pressade och där är det lika som innan. Våra omkostnader för arbetet har ökat men vi har inte haft möjlighet att överföra de kostnadsökningarna till kundpriset då konkurrensen mellan mäklare har ökat kraftigt i takt med minskad omsättning på totalmarknaden.
Land & Fjäll Fastighetsförmedling
Veronica Westlund, VD Land & Fjäll AB och Reg. Fastighetsmäklare.
1) Arvodet är uppdelat i storleksordning beroende på objekt, ett grundarvode som täckningsbidrag innan och under försäljning och ett slutarvode.
2) Jag har ett grundarvode på 8 000 kr och 32 000 kr i slutarvode. Slutarvodet betalas inte om objektet inte blir sålt.
3) Jag jobbar mycket med fritidshus och landsbygd och märker ett stort ökat intresse men har inte ändrat min prissättning på grund av det då mitt jobb fortfarande är detsamma.
Carlsson Ring
Erik Myrsten, Fastighetsmäklare
1) Vi brukar ha en provision på mellan 2,5-5 procent av den blivande köpeskillingen som är angiven från början. Vi tar också bara betalt om objektet blir sålt.
2) Det är svårt att säga då vi har så extremt olika objekt och vi lämnar offerter i varje enskilt fall.
3) Det finns statistik som visar att priserna ska ha ökat jämfört med före pandemin och intresset för ett ställe på landet är stort. När vi lämnar våra offerter med vår provision är det korrelerat till vad vi tror att slutpriset kommer bli så att det ska hamna på rimliga nivåer. Så vår modell påverkas hela tiden i linje med prisutvecklingen.
Erik Olsson Fastighetsförmedling
Johan Nordenfelt, Informationschef
1) Vår grundmodell är en prislista med en fallande procentsats i ett intervall från cirka 1-3,5 procent beroende på bostadens värde. Som komplement kan kund och mäklaren komma överens om en arvodestrappa med en låg fast ersättning och en högre rörlig del på försäljningspriset över en viss brytpunkt.
2) I Stockholm har vi ett snitt på drygt 80 000 kr och i övriga landet något lägre beroende på att bostadspriserna är lägre.
3) På grund av pandemin har många kunnat styra om sin konsumtion och både kan och vill spendera mer på bostaden. Mäklarbranschen har haft ovanligt höga intäkter under pandemin på grund av att det aldrig tidigare sålts så mycket bostäder still så höga bostadspriser, men det är ingenting som har ändrat arvodesmodell.
Mäklararvode avdragsgillt
När du säljer bostaden betalar du mäklararvodet. När du sedan redovisar försäljningen i deklarationen får du göra avdrag för arvodet.
Har du fått t ex fått 3 miljoner kr för ditt hus och betalat 75 000 kr i mäklararvode, blir det 2 925 000 kr i försäljningspris som du får skatta för.
– Det är en kostnad du har på samma sätt som om du byggt en altan som är avdragsgill, säger Magnus Johansson vid Skatteverket.
Vanliga frågor
Kan man pruta på mäklarvode?
Det är fullt rimligt att försöka pruta på mäklararvodet. Ta helst in offerter från flera mäklare och spela ut dem mot varandra, se vilken som ger dig det bästa erbjudandet.
Hur väljer jag en bra mäklare?
En bra mäklare har oftast gjort tidigare framgångsrika försäljningar i ditt område. Och förutom att jämföra priser hos olika mäklare bör du också kolla upp att personen är registrerad hos FMI och om det finns omdömen om henne/honom på nätet du kan ta del av.
Kommentarer
46