Förhandsvisningar - detta gäller

Bostadsmarknaden är superhet och många bostäder hinner knappt visas innan de är sålda. Förhandsvisningar har blivit standard. Här berättar vi vad som gäller vid förhandsvisningar.

Villa till salu i populära Södra Ängby, Bromma.

Villa till salu i populära Södra Ängby, Bromma. Foto: Hem Fastighetsmäklare

Just nu är det vanligt att bostäder säljs före ordinarie visning. Mäklaren har då haft en förhandsvisning och någon av intressenterna har lagt ett tillräckligt intressant bud för att säljaren ska nappa.

Eftersom bostadsmarknaden är så het har det till och med blivit vanligt att bostäder säljs före själva förhandsvisningen.

- Det nya nu är för-förhandsvisningar, att man vill ha en förhandsvisning före förhandsvisningen för att man tycker att förhandsvisningen är för allmän, säger Pär Gunnarsson, mäklare hos Fastighetsbyrån.

För- och nackdelar för köpare och säljare

Att det blir en förhandsvisning av en bostad beror på en av två följande omständigheter: Det vanliga är att en eller flera spekulanter tagit kontakt med mäklaren och helt enkelt bett om att få se bostaden i förväg, exempelvis för att visningsdagen inte passar in i deras schema eller för att de vill få en chans att förhandla med säljaren i förtid. 

Men förhandsvisningen kan också ha sitt upphov i att mäklaren har kunder i sitt spekulantregister som objektet passar in på. Mäklaren kan då samråda med säljaren om att dessa spekulanter ska ges möjlighet att komma och se bostaden i förväg.

- I Bromma sålde vi cirka 40 procent av villorna på det här sättet förra året, genom vårt spekulantregister, säger Pär Gunnarsson.

Med så höga siffror kan man lätt tro att det gynnar mäklaren att hålla i förhandsvisningar. Men enligt Pär Gunnarsson finns det inga direkta fördelar för mäklaren med den här typen av försäljningar.

– Möjligen då att vi kanske slipper jobba en söndag, skojar han och fortsätter:

– Men eftersom vi mister möjligheten att presentera oss för en rad presumtiva kunder skulle jag säga att nackdelarna väger över för vår del. Men för säljare och köpare kan det såklart finnas en rad fördelar. Säljaren kanske behöver bli av med bostaden fort och helst inte vill invänta visningar och budgivning till exempel, eller så kanske de vill vara lite anonyma. Dessutom slipper de städa och stajla hemmet från topp till tå eftersom det vid en förhandsvisning oftast visas som det är.

Risken för säljaren är att slutpriset skulle ha blivit högre vid en budgivning. Men det scenariot gäller även omvänt, att priset skulle ha kunnat bli lägre. Häri ligger också riskerna för köparen som kanske får betala ett slutpris som är högre än vad det skulle ha varit om det tillåtit hållas en budgivning.

- Oftast säljs bostaden till ett högre pris än utgångspris vid en förhandsvisning, men huruvida det är ett marknadsriktigt pris är svårt att säga när det inte varit en budgivning. Det är ju marknaden som sätter priset när det är budgivning, vid förhandsförsäljning ska man själv komma fram till detta, säger Pär Gunnarsson.

Rättigheter och skyldigheter i samband med förhandsvisning

Att gå på en förhandsvisning, eller lägga bud under dessa, innebär inte att du som köpare förbinder dig till något mer än vad du skulle ha gjort under en ordinarie visning. Precis som vid ordinarie visning har du alltid rätt att ångra dig - så länge du inte skrivit under något köpeavtal.

Säljaren har heller inga måsten. Att denna väljer att hålla en förhandsvisning innebär således inte att den måste ha en separat budgivning, acceptera de bud som ges eller skippa den ordinarie visningen - säljaren bestämmer helt själv vem denna vill sälja till och hur förfarandet ska gå till.

– En förhandsvisning är helt enkelt en chans att se bostaden före den planerade visningen, inget mer, säger Pär Gunnarsson.