Byggde pool för bara 50 000 kronor
Att bygga pool kostar normalt hundratusentals kronor, men Jan-Olov lyckades hitta ett framgångsrecept för att hålla nere priset riktigt ordentligt.
Att bygga pool billigt är svårt. Har du inte kunskap eller tid att göra mycket av arbetet själv ligger offerterna för installerat och klart runt 250 000-350 000 kronor, beroende på var i landet du bor, hur stor poolen är, förutsättningar på plats, pooltyp och andra faktorer. Men de allra flesta som ska ha en pool de kan simma i hamnar i det prisspannet.
Jan-Olov höll på att bli en av dem, men kom fram till att det var för dyrt.
- När vi kollade vad det kostade tyckte vi det var helt orimligt, offerterna låg på 250 000 kronor och uppåt. Då kände vi att det här går inte, säger Jan-Olov.
Suget efter pool hade de haft sedan de flyttade in i huset tio år tidigare. Utsikten är fin, närmaste grannarna bor en bra bit bort och det finns ingen badplats i närheten - så en pool lockade. Den fortsatte att locka även efter att man beslutat sig för att inte ta en av offerterna.
Så kom pandemin. Plötsligt hade Jan-Olov blivit permitterad två dagar i veckan, och att gå hemma och slå dank är inget för honom.
- Det var ett utmärkt tillfälle att ta sig an poolbygget på egen hand. Så jag började läsa på hur man gör, vad man behöver och gjorde lite överslag på vad olika delar kostar, säger han.
Byggde pool billigt
Det som till slut innebar att han gjorde slag i saken var att han hittade en kraftigt prisnedsatt liner på en begagnatsajt. Det var ett företag som hade fått en beställning på en måttanpassad liner, där måtten från beställaren var fel. De kunde därmed inte installera den och linern blev i praktiken obrukbar för samtliga inblandade. Men inte för Jan-Olov, som ännu inte hade byggt någon pool-ram. Han fick köpa linern till nästan halva priset.
Eftersom Jan-Olov varken hade grävt eller byggt ram ännu blev linern måtten på familjens kommande pool. Han tog kontakt med en grävmaskinist och de lyckades samordna så att grävaren hade andra jobb i området vid samma tidpunkt, för att hålla nere priset.
Jan-Olov hade kunnat få ner kostnaden för poolen med ytterligare ett par tusen kronor om han hade grävt själv, men han hade ändå behövt hyra eller låna en grävmaskin. Att handgräva en så stor pool är ett evighetsprojekt, speciellt när det finns berg ganska ytligt såsom i Jan-Olovs fall.
- Jag hade kanske sparat 7 000 kronor om jag känt någon med en grävmaskin och kunnat låna den, men det hade i mitt fall inte varit värt det på grund av den tid det hade tagit för mig att hålla på och gräva.
Han koncentrerade sig istället på att hålla nere inköpskostnaderna. Begagnatmarknader som Blocket, Marketplace med flera blev under ständig bevakning. Han hittade lite rör där och andra delar som folk köpt på sig eller haft över efter att de själva byggt pool eller planerat att göra så. Han hittade även nålfiltmattan - som skulle ligga under poolen - billigt.
- Det hade blivit fel under tryck så den hade en udda färg, men det spelade ju inte mig någon roll för den syns ju inte ändå, säger Jan-Olov.
Även poolpumpen fick han till bra pris eftersom han hittade en butik som skulle tömma sitt lager på just den modellen.
Tryckimpregnerat virke köpte han i vanlig bygghandel, men även här tipsar Jan-Olov om att det finns pengar att spara.
- Där får man utnyttja sina rabatter, man kan vara med i Villaägarna, LRF, facket osv. De brukar ha rabatter som kan göra 10-15 procent på priset.
Slutligen fick han en gummimatta från en gummiindustri i närheten. De hade slängt den, men Jan-Olov såg fördelar med den i konstruktionen så han tog hem den.
Dags att sätta igång
Med allt material på plats och hålet grävs började Jan-Olov att bygga ramen. Han kopierade en ram han hade hittat på nätet och gjorde likadant men i mått som passade hans liner. Sedan var det isoleringens tur att komma på plats. Istället för rekommenderade 50 millimeter köpte han lite extra och lade dit 100 millimeter, det gjorde väldigt lite på totalpriset men han resonerade som så att det nog skulle göra skillnad för driftkostnaden.
- På botten lade jag XPS-skivor, alltså cellplast som tål belastning. Sedan reste jag de färdigbyggda ram-sidorna. Jag hade byggt sidorna liggande runt omkring. Det var det som krävde mest noggrannhet, att det blir rakt där. I och med att linern är rutad, mosaikmönstrad, får du som ett sju meter långt vattenpass, så är den inte rak syns det väldigt tydligt. Det här gjorde jag undan för undan, såg till att överdelen på ramen var riktigt rak. Däremot var botten inte så supernoga för där stretchar linern ut sig, säger Jan-Olov.
Över XPS:en lade han nålfiltsmattan för att få en jämn yta. Därefter skruvade han upp formplyfa på ramarna och monterade gummimattan på utsidan av dessa.
- Även om det är tryckimpregnerat ville jag inte ha det mot jorden så jag lade den mellan.
Sedan var det dags att tippa i linern och sätta dit de lister som man fäster den i. Det hade han hört skulle vara otroligt svårt att göra själv, men upplevde som ganska enkelt i praktiken.
På morgonen var duken stel och svårarbetad men i takt med att den värmdes upp av solen blev arbetet betydligt enklare. När det var dags att sätta igång hade den hunnit bli mjuk och då upplevde Jan-Olov det som en ganska smidig process att hänga upp den och släta ut.
Första omgången vatten gav drygt 0,5-1 centimeter på botten. Han ville inte ha i mer än så eftersom det blir för tungt att släta ut den om det är för mycket vatten, det är bättre att jobba i omgångar. Han gick med en fin borste och borstade från mitten och ut mot kanterna. Sedan fyllde han på mer vatten igen.
- Det var iskallt. När jag hade nått 40 centimeter kände jag inte vaderna längre så då slutade jag, säger Jan-Olov och skrattar.
Till andra som går i tankar att göra samma resa säger han att det absolut har varit värt det.
Nu började nästa del i processen, att ömsom kantfylla på utsidan och ömsom fylla på vatten på insidan. Här kom grävaren igen och hjälpte till.
- När det var så mycket vatten i att linern var rak borrade jag två hål för inlopp och ett för utlopp, ett breddavlopp. För utloppet lade jag ett grovt avloppsrör runt poolen som jag kunde trä slangen i, som ett skyddsrör. Tänkte det var säkrast även om slangen skulle klara ligga utan.
Slutligen kopplade han in pump och sandfilter och startade anläggningen. Allt som allt tog arbetet ungefär en vecka. Men det var utspritt över 2-3 veckor eftersom han fortfarande hade sitt vanliga jobb att gå till.
Till andra som går i tankar att göra samma resa säger han att det absolut har varit värt det. Han tycker att man ska läsa på ordentligt först och planera hela arbetsprocessen. Sedan gäller det att alltid tänka igenom nästa steg innan man påbörjar det.
- Det blir jobbigt att backa bandet när man väl har gjort något. Jag var nästan på väg att göra hålen för anslutningar när jag hade slängt i linern men inte fyllt på, det var tur jag inte gjorde det för den sträcker ju ut sig jättemycket. Så man får hela tiden tänka på nästa steg.
Vad kostar poolen i drift?
Jan-Olov hade räknat med att poolen skulle bli dyr i drift, eftersom det är det man hör. Men han säger att han är ganska tillfreds med driftkostnaden. Han har solceller så han kan inte beräkna exakt vad den kostar, men säger att de använder drygt 250 kWh mer nu än vad de gjorde före poolen kom på plats.
- Den kostar drygt 500 kronor i månaden. Inte så farligt jämfört med andra hobbies, säger Jan-Olov.
Läs mer
Pool är inte så dyrt - mitt projekt
Byggde infinitypool själva
Vad kostar en pool?
Kommentarer
29