Det vi inte fick veta om familjen Leydners lösvirkesbygge

Det var inget litet hus som skulle byggas i del fyra av SVT-programmet Husdrömmar. Magnus och Ann Leydner hade byggt ett hus tidigare och då gick byggfirman i konkurs - men skam den som ger sig.

Familjen Leydners hus i Täby.

Familjen Leydners hus i Täby. Foto: Ann Leydner

Huset som familjen Leydner reste i del fyra av programmet Husdrömmar är ett 250 kvadratmeter stort lösvirkeshus i funkisstil. Det är ritat av arkitekten och konstruktören Bertil Jonsson hos Bojark Arkitekt och Konstruktion AB.

– Vi hade några kompisar som hade ett hus ritat av honom som vi gillade jättemycket. På den vägen är det. Sedan hade vi lite olika alternativ, men vi valde honom. Det funktionella tilltalar oss, säger Ann Leydner.

I efterhand är de nöjda med det valet. Bertil är en lokal arkitekt och har därför haft god kontakt med byggnadsnämnden i kommunen vilket förenklat många moment.

– Om vi sade att vi behövde en utstakning imorgon, ja då dök de upp dagen därpå, konstaterar Ann Leydner.

Bygglovet tog bara tre veckor att få igenom eftersom hans kunskap om detaljplanen och riktlinjer var mycket goda.

Det var dock varit lite trassel med en granne som överklagat. Men efter att familjen Leydner vunnit i alla instanser fick de nyligen veta att mark- och miljööverdomstolen valt att inte ge målet prövningstillstånd.

– Bygglovet följer detaljplanen, men jag antar att grannen helt enkelt inte ville ha ett hus här, säger Ann Leydner.

familjen leydners hys

Nu är räckena på plats på takterrasserna. Foto: Ann Leydner

Bygge och konstruktion
När bygglovet väl var på plats inleddes husbygget med att en markentreprenör grävde ut ett område högt upp på tomten. De ville ha huset högt upp för att de skulle kunna få en fin utsikt från köket.

Under arbetets gång var de lite oroliga över att de skulle behöva påla.

– Det har varit sjöbotten här förut. Men vi behövde som tur var inte påla, så det behövdes bara kross och singel i gropen, säger Ann Leydner.

När markarbetet var klart kunde de börja bygga huset och en del av det fick vi ju se i tv-programmet. Vad vi däremot inte fick var fakta om uppvärmningssystem och kostnader. Familjen Leydner har valt att satsa på en bergvärmepump.

– Och till det har vi mekanisk frånluft med värmeåtervinning. Detta kommer att kopplas ihop med poolen till våren när den står på plats, vilket ska göra att vi får en låg uppvärmningskostnad för den, säger Ann Leydner.

Magnus fyller i att driften för hela huset, med poolen inräknad, ligger på 27 000 kilowattimmar per år.

Både väggar, bjälklag och tak innehåller 22,5 cm lösullsisolering.

Köket är utrustat med aluminiumklädda MDF-stommar längs hela långväggen - och i mitten står en maffig köksö med motoriserad kolfilterfläkt som kan gömmas i själva köksön när den inte används.

familjen leydners kök

Stort härligt kök med utsikt. Skärmdump från Husdrömmar.

Att valet föll på just den fläkten var ganska självklart.

- Magnus är väldigt lång, så vi ville inte ha något som hängde ner från taket för då ser man inte honom. Och så har vi ju köket på övervåningen, hela tanken var att man skulle kunna titta ut samtidigt, har man en fläkt i ansiktet ser man ingenting. Fläktar är heller aldrig snygga, så att kunna fälla ner den var ett trevligt och socialt alternativ när man inte lagar mat. Och så kändes det lite nytt och fräckt, säger Ann Leydner.

I köksön sitter också en extra bred zonlös induktionshäll. Vitvarorna är från Gaggenau, och köksstommarna från Poggenpohl.

– Det ligger en träskiva ovanpå köksön, den är gjord av brasilica som skulle vara ett miljövänligt alternativ. Den vita stenskivan i resten av köket är en silestone kompositstenskiva. 

Tankarna i programmet
En av inspelningsdagarna ägde rum på en väldigt regnig dag under en annars torr sommar. Men något väderskydd var det aldrig tal om, däremot att få taktätt så snabbt som möjligt, vilket du kanske noterade under programmet. Fuktmätningarna som gjordes när bygget stod klart visade inga tecken på fukt.

Något annat du kanske noterade var programledaren och arkitekten Gert Wingårdhs tankar kring trappan och risken för hög ljudnivå från barnen på undervåningen. Ann berättar att de fortfarande inte ens funderat över att sätta in en dörr, och att det inte riktigt framkom i programmet men att trappan var tänkt att vara stängd redan från början.

Hon säger att de självklart hör barnen, men att det inte är så att det stör.

Takterrassen, som också diskuterades flitigt under programmet, har sedan sändningen hunnit få ett glasräcke. Men möbler planeras det inte för förrän till våren.

- Mellanterrassen är tänkt att användas som socialt utrymme när vi har gäster över och grillar i sommar, medan den övre terrassen är tänkt som relaxutrymme. Där kan jag få lite egentid, kanske läsa en bok, säger Ann Leydner.

De är fortfarande nöjda över att de valde att utnyttja hela taket som terrass även om det gjorde att husbygget blev lite dyrare.

- Vi landade ändå på 8,7 miljoner kronor som tänkt. Tanken var från början att vi även skulle fått med poolen i den budgeten, men det var nog lite orealistiskt. Slutvärderingen blev 9,5 miljoner kronor så det löste sig med poolen ändå, säger Ann Leydner.

Utöver terrassmöbler och pool ska även ett plank snickras ihop under våren. Alla turer i rätten har gjort grannrelationen en aning infekterad så målet är att de ska få upp ett insynsskydd mellan dem och grannen. De ska, i anslutning till poolen, också skapa ett upphöjt trädäck med plank runt så att de kan umgås och bada privat utan insyn från grannarna.

badrum

Grafitti på väggarna i barnens badrum. Foto: Ann Leydner

Lokalt så långt det gick
Det var inte bara arkitekten som huserade i Täby. Faktum är att de hittat de flesta av sina hantverkare på orten, och dessutom gjort de flesta av sina inköp där.

– Vi valde generalentreprenad och det är vi riktigt nöjda över. Vi tog in priser från husleverantören på alla delar så som köksinredning, fönster med mera. Sedan tog vi det priset med oss till olika återförsäljare. På så sätt fick vi till exempel ner fönsterkostnaden, och fick dessutom färdigmålade fönster med aluminium på utsidan i priset, säger Ann Leydner.

De olika entreprenörerna har med andra ord bara stått för själva byggandet, inte för materialet. Dessutom såg de till att byggföretaget Ekohus fick ta hand om själva samordningen av bygget. De ansvarade för att kalla in de olika entreprenörerna när det var dags, och Ann och Magnus kunde istället spendera sin tid med barnen. 

Övriga entreprenörer, så som plattsättare, elektriker och rörmokare, är personer som de själva känner sedan tidigare och som bor och verkar på orten.

– Första gången vi skulle bygga kände vi att det var dumt att dra in våra bekanta i processen, att det kunde uppstå tvister och problem. Men den här gången kände vi tvärtom: Varför inte, de är duktiga hantverkare och vi har känt dem i flera år, säger Ann Leydner.

Och i efterhand är de mycket nöjda med det valet.

– Alla levererade, det känns jätteroligt. Och skulle vi bygga ett till hus skulle vi använda alla igen.

Däremot gick systerbolaget till byggföretaget i konkurs, det företag som hade hand om snickarnas anställningar.

– Det påverkade bygget så till vida att vi inte blev klara i förtid som vi hade trott.

Däremot poängterar hon att de ändå blev klara i tid.

Såg du inte programmet? Marlén har bloggat en sammanfattning av det som du hittar här.