Hemligt knep: Så höjde Petter loftet i sitt attefallshus
ByggahusTV besökte vår medlem Petter Forsén som nyligen har byggt klart sitt attefallshus. Här visar han attefallshuset, berättar hur han byggde det och delar med sig av de lärdomar han gjort.
Petter Forsén i Kungsbacka är en ingenjör som modellerar motorer i sitt yrke. Han har nyligen byggt ett attefallshus till barnen att ha som ett första steg när de flyttar hemifrån, men också för att kunna hyra ut om man blir ensam och behöver en extra inkomst. För tillfället har han attefallshuset uthyrt.
Petter har ritat och byggt sitt attefallshus på det sätt han vill att ett hus ska byggas. Här visar och berättar han allt om bygget och ger sina bästa tips till andra som ska bygga attefallshus, utifrån de erfarenheter han har gjort med att rita attefallshuset, handla byggmaterial och anlita hantverkare för delar av jobbet.
Ritade huset själv - smart trick att höja marknivån
Petter letade runt bland prefabricerade attefallshus, utan att hitta något som föll honom i smaken. Han började läsa byggreglerna och den största utmaningen med dem var ståhöjden på loftet.
– Jag är inte så vig, så jag vill ha ståhöjd, säger Petter.
Men attefallshuset får vara högst 4 meter högt vid medelmarknivån. Det är dock tillåtet att göra markarbeten upp till en halvmeter utan marklov i hans kommun. Därför fyllde han upp med 50 cm grus runt hela huset, och vips så kunde han höja huset 50 cm och få ytterligare en halvmeter i takhöjd vilket ger ståhöjd på loftet.
– Nu kan jag stå raklång även vid den lägsta delen, och jag är 1,72, men sonen som är 14 cm längre i nuläget slår i huvudet.
Läs också: Attefallshuset Monochrome House – en moderniserad skärgårdsstuga
6 veckor blev 16 månader för entreprenören - skriv sluttid i avtalet
Det skulle ha tagit 6 veckor för entreprenören att gjuta grunden, mura väggarna och sätta på taket och täta in bjälklaget - men det tog 16 månader och en massa kontroverser innan de lämnade.
– Jag vill tipsa alla om att skriva in en tid i avtalet för när jobbet ska vara klart, säger Petter.
– Eftersom jag inte hade det blev jag nedprioriterad hela tiden, andra kunder gick före.
Efter att entreprenörerna hade byggt husets skal med tätt tak och badrum, tog Petter ungefär 6 månader på sig för att inreda huset.
Stomme av lättbetong
Väggarna är byggda med ett lättbetongblock från H+H, något som Petter är mycket nöjd med.
– Blocket är gjort av expanderat kalkbruk som har väldigt bra isoleringsvärde. Anledningen till att jag valde det var att jag ville ha ett trögt hus som håller värmen ute på sommaren och kylan ute på vintern, säger Petter.
Men det har lång torktid så att när han byggde hade han en avfuktare på, den drog 230 W.
– Enligt bygghandboken för lättbetong ska man inte ha något organiskt material direkt mot väggarna de närmaste två åren efter man har byggt, säger Petter.
– Det är så jag har byggt, jag har inte haft bråttom. Och ner till noll grader klarar jag att hålla 10-15 grader utan annan värme än spillvärmen från avfuktaren.
Petter är också nöjd med att det är lägre risk för mögel med lättbetong, får du något så är det på ytan.
Vi går in i huset där Petter har gjort alla snickeriarbeten själv.
I köket var det krav på 2,40 m i takhöjd, medan det räcker med 2,10 m takhöjd i badrummet. Han byggde därför loftet i två nivåer, för att vinna ståhöjd där uppe.
Entreprenören byggde inte enligt avtal vilket gav mögelskada
I utrymmet under trappan har han placerat tvättmaskin och golvvärmesystem.
Där inne byggde inte entreprenören enligt avtal, utan byggde väggen av trä istället för en murad vägg som de avtalat om.
– Det slutade med att vi blev lite oense och jag fick bygga om det själv, berättar Petter.
Han var dock osäker på hur han skulle göra vid fördelarskåpet och bytte därför inte träväggen där. Men så blev det läckage i en slang vilket har lett till en mögelskada.
– Nu ska detta saneras. Rörläggaren kommer i början av veckan för att fixa till läckaget.
Bredvid trappan ligger köket som är nästan en exakt kopia av köket de har inne i huset, förutom att bänkskivan är en meter kortare.
– Det är ett Ikeakök, lättast att montera, säger Petter.
– Alla träarbeten här inne har jag gjort själv, kök, trappan, räcken, skåp och loftet.
Han anlitade en elektriker separat eftersom han inte litade riktigt på totalentreprenören han anlitat.
– Det antas väldigt mycket även om man har skriftligt på det så är det inte alltid det görs så som man kommit överens om, för det är många led emellan den man pratar med när man gör beställningen och de som gör jobbet och det var nog en del språkförbistring där emellan också, berättar Petter.
Göt om golvet i badrummet för att få riktigt fall
Petter går in i badrummet, där han är av åsikten att det ska vara ett ordentligt fall på golvet. Du ska kunna stå var som helst och spilla vatten och allt ska rinna mot golvbrunnen.
– Jag blev idiotförklarad av entreprenören när jag ville ha plattan 4 cm lägre vid golvbrunnen än ute i kök och vardagsrum.
Så entreprenören gjorde bara fall vid brunnen, resten fick Petter gjuta om själv sedan för att få det som han ville ha det.
Petter visar den fuktstyrda frånluftsfläkten som susar i badrummet. Den står för all ventilation i huset.
– När den står på lägsta uppfyller jag kraven på luftväxling med marginal, säger Petter nöjt.
Petter hade tänkt ha handfatet bredvid toalettstolen, men det fick han inte på grund av att han då inte hade uppfyllt kraven på tillgänglighet. Han blev tvungen att klämma in det bredvid duschkabinen istället.
– Badrummet tar en rätt stor del av bottenytan, man borde ha kunnat ha det lite mindre i mitt tycke, säger Petter.
Satte in en riktig trappa
Trappan upp till loftet har alltså Petter satt dit själv. Han ville ha en riktig trappa man kan gå i även om man börjar få bekymmer med lederna eller inte är 100 procent frisk.
– Den är visserligen brant, men det var det bästa jag kunde hitta som uppfyllde mina krav. Jag funderade på att bygga en egen men hittade till slut den här som passade min stil. Det blev både billigare och sparade mig tid, säger Petter.
Sedan går han upp och visar loftet och de två nivåerna som uppstår pga olika takhöjd i kök och badrum. Han är nöjd med att kunna stå raklång där uppe.
Konstruktionen vid sängen var för att få in ljus och tanken var att han bara skulle ha en madrass på golvet och att “räcket” skulle tjäna som sänggavel. Men nu har hyresgästen valt att sätta in en vanlig säng där istället. Petter har gjort räcket lite högre än kraven som ställs, så att ett barn inte ska klättra upp och ramla ner.
Petter: + och - med mitt attefallshus
Vi frågar Petter vad han är mest nöjd med hur han byggde sitt attefallshus.
– Jag är mest nöjd med loftet, men även atmosfären i huset, det är trevligt och i min stil.
– Men det är ju eftersom jag har gjort det så jag är kanske lite partisk där.
Saker han önskar att han gjort annorlunda är dels väggen mellan tvättstugan och badrummet, där han önskar att han rivit hela och inte sparat den del i trä som nu fick en vattenskada.
Sedan önskar han att han placerat mer ljudisolering i taket, det låter mycket om plåttaket när det regnar.
Planlösningen tycker han också att han borde ha jobbat mer med. Hade badrummet fått en bättre lösning hade man kunnat ska mer plats till annat istället.
Nu är golvytan där nere 21 kvm och byggytan är 30 kvm.
Förberett för större loft
Det finns ett krav på att loftet inte får uppta mer än halva byggnaden. Hans ytterväggar krävde att man hade en förstyvning mitt på.
– Den placerade jag så att, om man skulle förändra huset i framtiden, så kan man förlänga loftet så att det går över hela husets längd, men det kräver bygglov.
Så mycket kostade det - fyndade fönster och dörrar
När de började hade de en offert på 500 000 kr. Det drog iväg så det hamnade på 750 000 kr innan allt var klart.
Fönstren och dörrarna är från samma estländska leverantör som har levererat dörrar till bostadshuset.
– De var de enda som kunde leverera i de mått jag behövde. Sedan visade det sig att de var extremt mycket billigare.
Det fördyrades dock lite av att frun ville ha ett fönster i ytterdörren, något som fördubblade priset på den. Men totalt kostade nio fönster och en dörr 29 000 kr inklusive frakt.
– På de större byggmarknaderna här hade bara dörren kostat ungefär det, och frågan är om det inte är samma leverantör av stommarna som de jag köpte, säger en nöjd Petter.
Ett tips är att vara ute i god tid och inte ha bråttom, så får man chansen att handla byggmaterial till bättre priser.
Kommentarer
34