Klassiska missar som upptäcks vid slutbesiktningen
Vissa byggfel upprepar sig från bygge till bygge. Det är klassiska missar som egentligen är ganska onödiga och som beror på att de olika hantverkarskråna inte samarbetar.
Charlotte Andersson är byggnadsingenjör och har jobbat som kvalitetsansvarig (idag heter det kontrollansvarig) för småhusbyggen sedan 2005. Hon har med sina 300 utförda slutbesiktningar av småhus i bagaget börjat se mönster; klassiska missar som hon stöter på vid bygge efter bygge.
Har du totalentreprenad innebär det ingen extra kostnad för dig som byggherre att få fel som upptäcks vid en slutbesiktning åtgärdade, men har du delad entreprenad är det oftast du som får betala för att korrigera de här onödiga missarna. Vissa missar går inte att göra något åt i efterhand.
– Det finns typiska motsättningar mellan olika grupperingar på ett bygge, t ex elektrikern och målaren som alltid ska gnabbas, berättar Charlotte.
Elektrikern brukar vara sur på målaren, men målaren förstår inte vad det handlar om.
– Att målaren lämnar spackel i eldosan blir elektrikern inte så glad över, konstaterar Charlotte.
Det går visserligen att skrapa bort spacklet med en kniv efteråt, men inte gör det elektrikern mycket gladare. Det är han som får göra den trista sysslan. Problemet kan lätt avhjälpas genom att stoppa in något i eldosan när målaren ska spackla, t ex en trasa eller lite isolering.
Målaren brukar i sin tur vara sur på den som installerat ventilationen.
– När jag tittar runt ventilationsdonen i taket eller på väggarna hittar jag ofta svarta fingeravtryck. Målaren har lämnat ett perfekt tak eller vägg, men så kommer ventilationskillen med svarta fingrar och kladdar ner när han ska sätta in ventilationsdonen, säger Charlotte.
Fingeravtrycken hade lätt kunnat undvikas om bara ventilationsinstallatörerna fick ett par vita bomullshandskar på händerna. Det har de också vid de större byggena, men inte vid småhusen.
– Köp två par vita handskar och dela ut till rörmokaren och ventilationskillen så sparar du lite pengar, råder Charlotte.
En annan sak som Charlotte ofta upptäcker vid slutbesiktningar är att långa väggar är ojämna om man tittar på dem i längdriktningen i släpljus.
– Då brukar snickaren skylla på målaren och säga att han inte har spacklat ordentligt. Målaren i sin tur skyller på snickaren och säger att han t ex inte har spikat upp skivorna rakt.
Lösningen på det här problemet är helt enkelt att inte ha släpljus på långa väggar, för att riva och bygga upp väggen på nytt känns inte rimligt, menar Charlotte.
Tänker du bygga en riktigt lång vägg där du tänkte ha släpljus bör du alltså i förväg förbereda snickaren på att det är viktigt att han sätter allt rakt, och målaren på att han spacklar extra noggrant.
Charlotte stöter också på fel ibland som uppstått på grund av att arkitekten och den som gjorde elritningen inte har kommunicerat ordentligt, vilket leder till extra jobb i efterhand eller mindre lyckade lösningar. Ett typiskt fall är att den som ritade elen inte har varit medveten om att det skulle vara höga lister och har satt eluttagen mitt i listen. Följden blir att listen måste skarvas på ett fult sätt för att ge plats åt eluttaget. Ibland händer det att strömbrytarna är placerade där det ska hänga en skjutdörr, vilket inte går. Då kan det hända att man får öppna väggen i ett sent skede för att flytta uttagen eller strömbrytaren. Ett sådant fel leder till stora merkostnader för byggherren om jobbet inte är taget på totalentreprenad.
Slutbesiktning och Charlotte kollar att ventilationen fungerar och är snyggt installerad.
Charlotte har även varit med om att arkitekter inte har tänkt till ordentligt när det gäller toalett vid snedtak. Har man toalett på en övervåning där det finns snedtak gäller det att arkitekten har placerat ett fönster precis vid toalettstolen så att takhöjden blir högre där, annars måste herrar sitta vid alla besök på den toaletten. Alternativet till den lösningen är att man har en rörmokare som tänker till och drar ut toalettstolen en bit från väggen.
Sedan finns det några saker som Charlottes kunder ofta är besvikna över vid slutbesiktningen, som egentligen inte kan klassas som ett fel. Den ena är att kunderna blir besvikna över att installationerna är synliga, som t ex vattenmätaren.
– Om man placerar den bakom en uppställd dörr så blir den inte lika iögonfallande, säger Charlotte.
Golvvärmefördelaren är en annan installation som är tråkig att titta på.
– Med lite planering går den att placera inne i väggen om man gör väggen tjockare, men oftast hamnar den utanpå väggen, med en ful låda som följd, säger Charlotte.
Många blir också besvikna och missnöjda med de orange markrör som går upp till stuprörsanslutningen och som inte matchar så bra med silverfärgade eller vita stuprör. Det går att ersätta den sista biten som går upp ur marken med ett grått plaströr som smälter in bättre mot grunden.
Har du tur så har du hantverkare som tänker efter, kommunicerar och samarbetar, men räkna inte med det. Det är du som är byggherre som är ytterst ansvarig och som får betala för missarna eller eventuellt leva med dem.
Kommentarer
48