Renovera köket steg för steg

När du ska renovera köket är många hantverkare inblandade och det är viktigt att arbetsmomenten hamnar i rätt ordning. Här förklarar vi hur renoveringen går till steg för steg.

Medlemmen krillek's nyrenoverade kök.

Medlemmen krillek's nyrenoverade kök. Foto: Krillek

Börjar det bli dags att byta ut köket? Se till att du har en plan innan du sätter igång och att du har koll på alla steg som ingår i en sådan renovering.

- Många hantverkare behöver också lite framförhållning, både nu när det är mycket beställningar på grund av det minskade ROT-avdraget, men även i vanliga fall. Det är bra om du har 2-3 månader framförhållning, säger Robert Dåderman som vid Dåderman Bygg och Badrumsservice.

Tänk också på att det arbete du väljer att leja ut kräver planering och samordning. Med en totalentreprenör får du detta på köpet, men ska du ta in offerter från olika hantverkare kräver det lite mer av dig som byggherre i form av planering och samordning.

En granskning som Konsument Göteborg genomfört tidigare i år visar att det kan skilja stort i pris för en och samma köksrenovering - de 9 offerter de tog in hade en differens på hela 40 000 kronor. Dessutom måste du vara noggrann med att se över exakt vad som ingår i offerterna, samt ta referenser från tidigare kunder. 

Hantverkare du behöver när du renoverar köket är snickare, elektriker, rörmokare och eventuellt plattsättare.

Innan du sätter igång, hör med kommunen om din köksrenovering kräver en bygganmälan. Vid flytt av hela köket eller t ex avloppet krävs i många fall en bygganmälan.

När vi listar steg-för-steg hur du renoverar köket, utgår vi från ett scenario där du redan har en köksritning och alla produkter är valda.

Köksrenovering steg för steg

1. Riv ut det gamla köket, antingen själv eller med hjälp av en snickare och plugga igen gamla rör. Riv också, vid behov, ner väggar där nya rör och ny el ska dras, samt golvet om det ska bytas.

- Det här momentet kan du antingen genomföra själv för att spara pengar, eller låta snickaren göra. Fundera då även på om du ska köra materialet till återvinningen själv eller betala för att få det bortkört, säger Robert Dåderman.

2. Elektriker och rörmokare startar nu eventuellt arbete med att justera el och rördragning för att det ska fungera med planlösningen för ditt nya kök. De plockar bort den el och de rör som inte ska användas längre. Nya dragningar sker.

3. Nu är det dags att återställa eventuella ingrepp i väggar, golv och tak - exempelvis reparera gipsskivor, spackla och måla. Gör du inte arbetet själv krävs snickare och målare i det här skedet.

- Många väljer även att lägga nytt golv i samma veva. Det klarar de flesta av att göra själva, och du kan på så sätt spara lite pengar, annars klarar såklart snickaren det med, säger Robert Dåderman.

4. Montering av köksstommar och disk-ho. Om du inte tänkt göra arbetet själv är det återigen en snickare som behövs för det här momentet.

5. Montering av köksbänkskiva. Många måttbeställer bänkskivor som levereras med färdigt hål för disk-ho, men har du inte gjort det krävs det en del måttande och sågande för att få det här momentet klart. 

- Tänk på att om du väljer stenbänkskiva kan leveranstiden på denna göra att du får en paus i renoveringen. Ofta vill tillverkaren komma och mäta först när stommarna är på plats, därefter ska bänkskivan tillverkas och levereras. Det kan då handla om att renoveringstiden fördubblas eftersom du får en paus i mitten, säger Robert Dåderman.

Väljer du däremot träbänkskiva eller bänkskiva av laminat kan snickaren såga till denna på plats. 

6. Eventuellt kakel monteras av dig själv eller plattsättare mellan under- och överskåp. Eventuellt stänkskydd monteras samtidigt ovanför hällen - alternativt när elektriker varit på plats och kopplat in fläkt och ugn. 

- Man brukar ha kakel både ovanför hällen och ibland bakom fläkten men kaklet monteras innan fläkten, säger Robert Dåderman.

7. Eventuell belysning på undersidan av överskåp och i lådor monteras av elektriker, och inkoppling sker av ugn och fläkt. Rörmokaren kommer också på besök igen för att koppla in diskmaskin, blandare vid disk-ho och eventuell ismaskin i kylskåpet. 

8. En sista genomgång med snickaren. Det kan handla om skåp som ska kläs in upp till taket, inredning som ska monteras i köksskåpen, luckor som ska på plats och/eller småjusteringar som behöver göras för ett estetiskt snyggt resultat.

Läs mer

Vad kostar det att bygga kök?
Planera det nya köket
Planlösningar i köket
Kök i 1830-talshus (fler bilder på köket högst upp)