Det Husdrömmar missade om Igelströms plusenergihus del 2

Det här är fortsättningen på när ByggahusTV besökte arkitekten Johannes Igelström i Lund för att lära oss mer om hans plusenergihus.

Johannes Igelström belyser sitt plusenergihus med hjälp av LED-tejp, som består av en remsa med dubbelhäftande tejp på baksidan. Man klistrar bara upp den där man vill ha den.  LED-tejp finns i olika ljusstyrkor och Johannes har valt ganska starka där dioderna sitter tätt och ger 19 watt per löpmeter. Han har satt tejpen längsmed rummens ytterkanter.

- Det är en dold upptejpning som ger släpljus på väggarna. Belyser man ytterkanterna av rummet så känns rummet större. De styrs med likström på 24 volt.  För att kunna dimma ljuset sätter man dimmern mellan transformatorn och ljusslingan.

Johannes har en trådlös dimmer.

I köket har Johannes gjutit en bänkskiva i flytspackel. Han använde sig av en typ av industriflytspackel som man använder på golvet i industrier för att det ska vara extra tåligt. Använder även detta flytspackel som golv här i sin entré och hall.

När han göt bänkskivan använde han sig av en plan plåt att gjuta mot, för att få skivan plan och fin. Köksön är 3.60 lång och då hade det varit svårt att gjuta mot skivor, när man som Johannes ville ha den helgjuten utan skarvar.

I huset har de också en vattenmantlad kamin, vilket innebär att vattenslingor som är kopplade till ackumulatortanken ligger runt kaminen och tar upp värmen.

Teknikrummet

Uppvärmning sker med golvvärme som matas med värme av en intelligent ackumulatortank som momentanvärmer varmvattnet. Det finns ingen traditionell tank där vattnet står och kan bli sjukt. På toppen av den här tanken sitter istället en värmeväxlare som använder vattnet i tanken och värmer upp det när det behövs. Han behöver inte ha 60 grader, utan 50 räcker och i botten kan han ha lägre temperatur på 29 grader för att mata golvvärmen med.

På väggen hänger en tung fransformator, för på taket ska det ligga 26 solceller som producerar likström som ska omvandlas till växelström. Blir det ström över som inte huset förbrukar skickas denna tillbaka till Kraftringen i Lund som köper den. 

På årsbasis kvittar kraftbolaget det inskickade mot ström som man köpt.

I teknikrummet sitter också husets ventilationsaggretat som är mekanisk från- och tilluftsventilation med återvinning (FTX). Där sitter också ett kylbatteri så att luften ska kunna kylas sommartid om så behövs. 

Har du missat de andra delarna med Johannes?

Klicka här för att se Johannes berätta om husets konstruktion och fasad