Rekordhöga boendekostnader för el, värme och avfall
Husägare pressas av historiskt höga kostnadsökningar för elnät, fjärrvärme, vatten och avfall.
Under 2024 har avgifterna för elnät, fjärrvärme, vatten och avfall stigit med i genomsnitt 13 procent, enligt den årliga Nils Holgerssonrapporten.
– Den här prisutvecklingen är inte hållbar och det blir särskilt allvarligt eftersom det handlar om tjänster som ingen kan göra avkall på. Att byta leverantör är inte heller möjligt, för det är monopolliknande marknader vi pratar om. Här sitter kunderna verkligen i en rävsax säger Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgerssongruppen.
Rapporten visar att fjärrvärme ökat med över 15 procent, VA-tjänster med 14 procent och avfallskostnader med 8,6 procent. Prisskillnader mellan kommunerna är betydande, det skiljer över 18 000 kronor per år mellan den dyraste och den billigaste kommunen. I den dyraste kommunen, Nordanstig, betalar hushåll nästan dubbelt så mycket som i den billigaste, Luleå.
Trots höga fasta avgifter har elpriserna hållit sig stabilare jämfört med förra året - men risken för nya toppar kvarstår.
– I år sätts verkligen rekord på rekord, vilket blir kännbart och svårhanterat för många. Det som mildrar bilden är att elpriserna inte legat på samma extremt höga nivåer som förra året. Men det vet vi ju kan ändras snabbt, vi har till exempel tidigare sett kraftiga prisökningar under vinterhalvåret. Och till skillnad från VA, elnät, fjärrvärme och avfall, är elhandeln konkurrensutsatt. Det betyder ju att man som kund kan agera för att sänka sin elkostnad på ett annat sätt, säger Joachim Höggren.
Kommentarer
16