Test av stekpannor - bästa stekpannan 2024: non stick, rostfri & gjutjärn
Vi testade 9 stekpannor från non stick till gjutjärn för att hitta en stekpanna som verkligen är bäst i test.
Vinnaren i vårt test är:
Om jag vill köpa en enda stekpanna, vilken ska jag köpa då? För att besvara frågan bestämde vi oss för att testa 9 olika stekpannor, flera av dem med non stick-beläggning, men också kolstål, rostfritt stål, gjutjärn och lättviktsgjutjärn för att jämföra.
Tävling: Vi tävlar ut stekpannor från testet!
Så utförde vi testet
Vi började testet med att lägga i en klick smör i pannan och tog tiden på hur lång tid det tar innan smöret skummar och är redo för stekning.
För att se hur de olika stekpannorna klarar olika typer av matlagning stekte vi sedan följande i var och en:
- Ett ägg - en känslig råvara som lätt fastnar
- En raggmunk - hur bra klarar den att fördela värmen och ge en jämn krispig yta?
- En hamburgare - hur bra är den på att ge snabb hög värme och en fin stekyta utan att köttet blir torrt?
Vi vägde också pannorna och bedömde deras design, kvalitetskänsla och hur bekväma de är att använda.
Ballarini Salina Ti-X stekpanna - bäst i test
Det är en fröjd att steka både kött, ägg och raggmunk i den lätta och mycket väl designade stekpannan Salina Ti-X 24 cm från italienska Ballarini, med keramisk beläggning som gör att inget fastnar. Vi ger den därför utmärkelsen Bäst i test.
Pris: 629 kr
Betyg: 5
Fördelar
+ Lätt panna på 1 kg
+ Utmärkt stekresultat på både ägg, raggmunk och hamburgare
+ Enkel att rengöra
+ Tål metallredskap
+ Hög kvalitetskänsla
+ Prisvärd
+ 10 års garanti
Nackdelar
- Tog 1,5 minut att bli varm
Kommentarer
Den keramiska non stick-beläggningen på Ballarini Salina Ti-X består av 7 lager, inklusive ett av titan vilket gör den mycket tålig. Du behöver inte vara rädd för att ha lite högre värme på induktionshällen när du steker, den känns jämn och stabil i värmen.
Scanpan CTX stekpanna
Den danska 24 cm non stick CTX stekpannan andas kvalitet, dansk design och är utmärkt att steka i. Men den är också lite tyngre än Ballarini och har hälften så lång garantitid.
Pris: 1 899 kr
Betyg: 4,5
+ Hög kvalitetskänsla
+ Snygg
+ Utmärkt stekresultat på både ägg, raggmunk och hamburgare
+ Bekvämt handtag
+ Ganska lätt på 1,1 kg
+ Tål metallredskap
- Dyr
Kommentar
Hade den kostat hälften så mycket hade den också fått betyget 5. Håll utkik efter prissänkningar och erbjudanden!
Alessi non stick stekpanna
Alessis lätta non-stick stekpanna är helt otroligt non stick, ägget svävade över ytan. Hamburgaren blev perfekt stekt, liksom ägget och raggmunken. Stekpannan som är mycket väldesignad av Jasper Morrison ingår i serien Pots&Pans.
Pris: 1049 kr
Betyg: 4,5
Fördelar
+ Lätt, bara 847 gram
+ Hög kvalitetskänsla
+ Väldesignad
+ Otroligt mycket non stick
+ Utmärkt stekresultat på både ägg, raggmunk och hamburgare
+ Går att diska i diskmaskinen
Nackdelar
- Tar 2 min att bli varm
- Information saknas om vad beläggningen består av
- Dyr
Kommentar
Det är mycket bekvämt att steka i en såhär lätt stekpanna med en så väl fungerande non stick-beläggning. Hade det funnits övertygande information om att beläggningen håller i längden och inte innehåller PFAS, hade den nog fått närmare en femma i betyg.
Satake stekpanna i lättviktsgjutjärn
Vi upplever att vi får mycket bra stekresultat i Satakes medeltunga stekpanna i lättviktsgjutjärn med Honeycomb Whitford Xylan-beläggning.
Pris: 385 kr
Betyg: 4
Fördelar
+ Utmärkt stekresultat på både ägg, raggmunk och hamburgare
+ Trevlig design
+ Hög kvalitetskänsla
+ Prisvärd
Nackdelar
- Kunde varit lättare
Kommentarer
Pannan är sådär medeltung på 1584 gram. Det tog också medellång tid att värma upp den - 1 minut och 10 sekunder.
Skeppshult stekpanna av gjutjärn
Den svenska stekpannan i gjutjärn är tung, men det är bra att den håller “för evigt” och att den avger järn i samband med matlagning.
Pris: 639 kr
Betyg: 3,5
+ Fin stekyta på köttet
+ Känns hälsosam, avger järn vid stekning
+ Prisvärd
+ Tillverkad i Sverige
+ 25 års garanti, lär hålla för evigt
- Tung panna på 2,6 kg
- Kan inte diskas med diskmedel
- Behöver underhållas
Kommentar
Vi utförde testet med en äldre modell av Skeppshults stekpanna och kan den utan och innan. Allt för ofta väljs den bort mot en lättare panna på grund av tyngden.
Fiskars Norden Steel rostfri stekpanna
Den rostfria finska stekpannan från Fiskars känns ren och hälsosam att steka i, men blir varm blixtsnabbt och tar ett tag att bli vän med. Allt vi steker bränner vid, raggmunken går inte alls att steka.
Pris: 1579 kr
Betyg: 3
+ Blir varm snabbt vilket är bra när du steker kött
+ Känns hälsosamt med endast stål i pannan
+ Du behöver inte vara rädd om den vid diskning
+ Lång garanti
- Ägg och raggmunk bränner vid
- Jobbig att rengöra därför
- Dyr
Kommentar
Den rostfria stekpannan ska värmas upp ordentligt innan rikligt med fett tillsätts, men det fastnar ändå delar av matvaran i pannan. Den här är mest lämpad att steka kött och göra sås i, kanske steka grönsaker.
Sola Onyx kolstålspanna
Kolstålspannan Onyx från Sola blir varm blixtsnabbt och kräver liksom den rostfria pannan ett särskilt handlag. Vi bränner vid ägget och det är omöjligt att steka en fin raggmunk.
Pris: 964 kr
Betyg: 3
+ Lätt panna på 1 kg
+ Rent material, hälsosamt
+ Bra för att bryna snabbt
+ Bra handtag som inte blir varmt
- Kan deformeras vid för hög värme
- Ägg och raggmunk bränner vid
- Missfärgas med tiden
- Tål ej maskindisk
- Ej prisvärd
Kommentar
Upplevs fungera ungefär som en rostfri stekpanna. Det står att den är färdigbehandlad och ska vara redo att användas, men både ägg och raggmunk brände vid.
Jamie Oliver Tefal non stick stekpanna
Jamie Olivers Tefal Kina-tillverkade non stick stekpanna blir varm snabbt och klarar alla våra tester bra. Non stick-beläggningen innehåller dock PTFE som är hälsovådligt om pannan hettas upp för mycket eller får skador i beläggningen, vilket är väldigt lätt hänt.
Pris: 319 kr
Betyg: 3
+ Prisvärd
+ Blir varm snabbt
+ Robust
+ Bra handtag
+ Klarade alla stektest med bra resultat
- Känslig beläggning av Teflon
- Klarar inte höga temperaturer
- Klarar inte metallredskap
Kommentarer
Bra och prisvärd stekpanna, men tänk på att kasta den om/när teflonbeläggningen skadas.
Hemkomst Ikea stekpanna
Ikeas Hemkomst som är tillverkad i Vietnam är den billigaste stekpannan i testet, med det följer mycket låg kvalitetskänsla. Allt går bra att steka, men vi bränner oss på handtaget. Det låter ljudligt och pannan förflyttar sig över induktionshällen av sig själv under stekning.
Pris: 199 kr
Betyg: 2
+ Billig
+ Lätt panna på 924 gram
+ Den fungerar bra att steka i
- Låg kvalitetskänsla
- Handtaget blir varmt
- Högt ljud vid tillagning på induktionshäll
Kommentar
Det är väl bra att det finns en riktigt billig stekpanna för den som inte vill betala mer än 200 kr. Men det är inte en jätterolig upplevelse att steka med den, i alla fall inte på induktionshäll.
Tabell - 9 stekpannor i test
I tabellen nedan har vi sammanställt fakta och betyg för de nio testade stekpannorna.
Stekpanna | Ballarini | Scanpan CTX | Alessi | Satake | Skeppshult | Fiskars | Onyx | Jamie Oliver Tefal | Ikea Hemkomst |
Pris | 629 kr | 1 899 kr | 1 049 kr | 385 kr | 899 kr | 1 579 kr | 964 kr | 319 kr | 199 kr |
Lägsta pris just nu | 587 kr | 1 099 kr | 856 kr | 1 149 kr | 459 kr | 999 kr för set | |||
Typ | Non stick | Non stick | Non stick | Non stick | Gjutjärn | Rostritt stål | Kolstål | Non stick | Non stick |
Vikt | 1024 g | 1121 g | 847 g | 1584 g | 2150 g | 1234 g | 1100 g | 1227 g | 924 g |
Storlek | 24 cm | 24 cm | 24 cm | 24 cm | 24 cm | 24 cm | 24 cm | 28 cm | 24 cm |
Induktion | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja |
Material | Granitium Ti-X, 7 lager | Stratanium (fritt från PFOA/PFOS. | Info saknas | Lättviktsgjutjärn | Gjutjärn | Aluminiumkärna, rostfritt stål | Kolstål | PTFE/Teflon | Keramisk sol-gel |
Handtag | Stål, rundat | Stål, rundat | Stål, enkelt | Stål, rundat | Stål, massivt | Stål, rundat | Stål, rundat | Silikonbelagt | Stål, enkelt |
Instruktioner | Alla redskap, tålig | Alla redskap | Trä, plastredskap | Använd ej boost på induktion | Alla redskap, tålig | Alla redskap | Undvik diskmedel, diskmaskin | Trä/ plastredskap |
Endast trä och plast + handdiskas |
Klarar ugn | < 250 grader | < 250 grader | Nej | < 260 grader | Ja | < 270 grader | Ja | < 210 grader | Ja |
Tål maskindisk | - | Ja, men handdisk rekommenderas | Ja | Ja |
Nej, tvättas med vatten och stålull |
Nej | Rek. handdisk | Nej | |
Tillverkad i | Italien | Danmark | Italien | - | Småland | Finland | Nederländerna | Kina | Vietnam |
Garanti | 10 år | 5 år | 2 år | 2 år | 25 år | 25 år | 2 år | 2 år | - |
Betyg | 5 | 4,5 | 4,5 | 4 | 3,5 | 3 | 3 | 3 | 2 |
Resultat och sammanfattning
Vi har testat nio stekpannor av olika slag för att hitta en enda som är bäst.
Om vi börjar med vilka som placerar sig i botten av ligan för allround-stekpannor: Kolstålspanna och rostfri stekpanna. De är egentligen bara bra för att steka kött i, att snabbt få en fin stekyta, medan de fungerar dåligt för att steka känsligare maträtter. De går bort att ha som huvudsaklig stekpanna, förutom för den strikta köttätaren som inte har något emot att jobba hårt med svamp och stålull vid disken.
Sedan har vi Ikeas billiga Hemkomst non stick, som faktiskt klarar allt med fint resultat, fast utan någon kvalitetskänsla och ett handtag som blir varmt. Det krävs mer än så här för att få bra betyg.
Det var kanske ganska givet att en non stick-stekpanna skulle ta hem vinsten, då rostfria och kolstålsstekpannor egentligen bara är bra för att steka kött.
Tre av stekpannorna kom i fråga för att bli bäst i test: Alessi, Ballarini och Scanpan. Det kan vara en fråga om tycke och smak vilken man föredrar, men vår testpanel var alla överens om att Ballarini är den man väljer. Den keramiska beläggningen som finns runtom hela pannan (även i botten) i sju lager med titan övertygar. Pannan är något lättare och djupare än Scanpan och dessutom mindre än hälften så dyr (vid tillfället för inköp inför testet). Och väldigt trevlig att steka i, lätt och trygg på något sätt, bra resultat varje gång.
Den superlätta stekpannan av aluminium från Alessi är också otroligt bra att steka i, med en outstanding non stick. Men så var det detta med information om beläggningen, innehåller den PFAS eller ej? Kommer den att hålla i längden? Det tillsammans med bara två års garanti drar ner betyget.
Scanpan har vunnit tester tidigare, bland annat Aftonbladets. Det är en väldigt vacker och högkvalitativ stekpanna det också. Men den väger ett hekto mer än Ballarini, är dubbelt så dyr och har hälften så lång garantitid, vilket avgör saken.
Att Ballarini ger dubbelt så lång garanti som Scanpan känns viktigt. Tillverkaren tror att produkten håller dubbelt så länge.
Hur är en bra stekpanna?
Vi värderar alla olika egenskaper hos en stekpanna, vilken tycker du själv är viktigast?
- Att pannan blir riktigt het snabbt
- Att värmen fördelas jämnt
- Bra stekresultat med krispig gyllenbrun yta
- Att det inte bränner vid
- Lätt att hantera, inte för tung
- Bekvämt handtag
- Tål höga temperaturer i ugnen
- Enkel att rengöra
- Hög kvalitetskänsla
- Prisvärdhet
Är PFAS som finns i vissa non stick farligt?
PFAS är en grupp på över 10000 identifierade ämnen, där de mest kända är PFOS (Perfluoroktansulfonat) och PFOA (Perfluoroktansyra). PFAS-ämnen finns inte naturligt utan är framställda av människor. Ämnena är mycket stabila, bryts inte ner i naturen och kommer att finnas kvar i miljön för alltid, enligt Kemikalieinspektionen.
PFAS-ämnen har tillverkats sedan 1950-talet och används i många produkter, alltifrån brandskum, solceller, smartphones, vatten- och smutsavvisande impregnering av kläder till non stick-beläggning i stekpannor.
PFAS-ämnen har kunnat kopplas till skadliga effekter såsom olika cancerformer, påverkan på immunförsvaret och kolesterolhalter i blodet samt påverkan på födelsevikt hos nyfödda. För flertalet PFAS-ämnen saknas dock kunskap om deras effekter på hälsan, men det finns starka skäl att betrakta alla PFAS som hälsoskadliga.
Om en stekpanna har en non stick-beläggning som innehåller PFAS kan PFAS frigöras vid allt för höga temperaturer, vid slitage och repor samt med ålder och användning. Har din stekpanna en non stick-beläggning som innehåller PFAS, tänk då på följande:
- Undvik att överhetta pannan
- Använd trä- eller silikonredskap
- Kassera gamla eller skadade pannor
Läs mer om PFAS hos Kemikalieinspektionen.
Fler vanliga frågor
Vilken stekpanna använder kockar?
Många kockar är sponsrade och använder de stekpannor de får betalt för att använda. Jamie Oliver har avtal med Tefal, Leif Mannerström har sitt eget märke och Tommy Myllymäki gör reklam för Scanpan.
Vad är maillardreaktion?
Maillardreaktionen är den kemiska reaktion som sker mellan kolhydrater och aminosyror när vi steker t ex kött i höga temperaturer. Det ger köttet en krispig struktur och förhöjer dess doft och smak. Den franska kemisten Louis Camille Maillard var först med att beskriva reaktionen 1912.
Kommentarer
172