Test 8 våffeljärn - från traditionellt gjutjärn till bubbelvåfflor - bäst i test
Låt inte valet av våffeljärn bli en slump. Lagom till våffeldagen har Byggahus.se testat åtta våffeljärn och hittat flera intressanta modeller vi kan rekommendera.
När det är dags att köpa våffeljärn har du dels att välja mellan ett elektriskt eller ett gammaldags i gjutjärn. Nästa fråga är om du ska ha ett enkelt eller ett dubbelt järn. Som om inte det var nog, så finns det också våffeljärn för belgiska våfflor och våffeljärn för bubbelvåfflor, som är populär streetfood i Hong Kong. Vilket av alla dessa ger den bästa våfflan?
Vi bestämde oss för att ställa åtta våffeljärn mot varandra i ett test för att besvara frågorna:
- Vilka är för- och nackdelarna med de olika våffeljärnen?
- Vilket järn ger de godaste våfflorna?
- Hur påverkar järnet våfflans smak?
- Vilket våffeljärn är bäst i test?
- Vilket järn är mest prisvärt?
Som vanligt så tävlar vi ut våffeljärnen från testet bland våra medlemmar i forumet. Till tävlingen: Vinn ett våffeljärn från testet
Så utförde vi testet
De traditionella våffeljärnen testades med receptet traditionella frasvåfflor, se nedan. Belgiska våffeljärnet testades med smet för belgiska våfflor. Och på samma sätt använde vi speciell smet för bubbelvåfflor för att testa bubbelvåffeljärnet.
Vi packade upp våffeljärnen och torkade av ytan enligt instruktionerna. Därefter gjorde vi våfflor i vardera järn och kastade, allt enligt instruktion.
Två personer lagade våfflorna i järnen och utvärderade tillsammans hur de var att grädda våfflor i.
En testpanel på fyra personer fick sedan testa en nygräddad våffla från vart och ett av järnen och säga hur man upplevde våfflan och vilken man gillade bäst.
Åtta våffeljärn i test
Wilfa WAS 623 - bäst i test
Wilfas enkeljärn är högkvalitativt och gör lite större jämnt bakade frasiga våfflor, 19 cm i diameter jämfört med 16 cm hos övriga. Den har ventiler som släpper ut ånga, det gör våfflan frasigare. Dessutom medföljer en slev som gör att du får exakt rätt mängd smet varje gång.
+ Ger frasig våffla
+ Slev medföljer
+ Ljud och ljussignal när våfflan är perfekt gräddad
+ Går att förvara på höjden
+ Hög kvalitetskänsla
- Jämförelsevis dyr
Skeppshult gjutjärn - bäst i test
Det tar lite tid att komma igång med ett våffeljärn i gjutjärn innan man oljat in det ordentligt, men håll ut. När järnet är inkört efter ett par omgångars oljande och våffelbak så blir våfflorna genuint krispiga och en favorit hos flera i testpanelen. Ett järn för matlagningsintresserade som vill göra proffsvåfflor, inne och ute. Det må vara dyrt i inköp, men håller å andra sidan väldigt länge.
+ Ger krispiga våfflor
+ Känns trevligt med en ”frånkopplad” maskin
+ 25 års garanti
+ Tillverkad i Sverige
+ Kan användas ute i pizzaugnen, över öppen eld etc.
- Du måste vända det manuellt
- Lite kladdigare än övriga
- Tungt
- Dyrt i inköp
Wilfa WAD 619 dubbeljärn
Wilfas dubbeljärn är modernt, väl fungerande och ger perfekt gräddade våfflor utan ansträngning.
+ Ger frasiga våfflor
+ Modernt
+ Jämförelsevis hög kvalitetskänsla
+ Tydlig klar-signal
+ Slev medföljer
- Jämförelsevis högt pris
Åviken Elegance 910 dubbeljärn
Åviken fungerar bra att grädda våfflor i, men maskinen känns lite klumpig och omodern. Djupt mönster gör att våfflorna blir tunnare än med övriga.
+ Ett väl fungerande våffeljärn som gör bra våfflor
+ Känns robust
- Upplevs något omodern och klumpig
Princess bubble
Ett litet billigt bubbelvåffeljärn där vi gjorde överraskande goda bubbelvåfflor, även om de blev ojämnt gräddade. Smeten du använder är annorlunda mot den för vanliga våfflor, varför järnet inte rakt av kan jämföras med övriga järn i detta test.
+ Billigt
+ Fungerar
+ Kan förvaras stående
+ Överraskande goda våfflor som håller länge
- Låg effekt ger lång gräddningstid
- Tar ungefär dubbelt så lång tid att grädda en bubbelvåffla som en vanlig i detta järn
Menuett enkeljärn
Menuett enkeljärn kostar 199 kr och är det billigaste våffeljärnet i det här testet, men visst fungerar det att göra våfflor i en gång om året.
+ Enkel och intuitiv att använda
+ Billig
- Något mindre frasig våffla
- Går ej att reglera temperatur
- Indikationslamporna otydliga
Rubicson dubbeljärn
Kjell & Companys billiga dubbeljärn fungerar visserligen att göra våfflor i, men den kniper jumboplatsen i detta test pga långsam uppvärmning och en inte så väl fungerande produkt.
+ Billig
+ Jämnt gräddade våfflor
+ Tog längre tid att värma upp järnet och att grädda våfflan (ca 6 min istället för 3)
- Otydlig signal när det var klart
- Låg kvalitetskänsla
Breville VST072X för belgiska våfflor
Fungerar göra belgiska våfflor i, även om det tar tid och mönstret är mindre djupt än förväntat. Belgiska våfflor görs med annan smet som tar längre tid att tillverka.
+ Snygg design
+ Lätt att använda med bara ett gradtal
+ Plåtarna avtagbara för rengöring
+ Går att köpa till plåtar som förvandlar det till ett mackjärn
- Låg effekt på järnet ger lång gräddningstid
- Otydlig indikation att våfflan är klar
- Tar längre tid att göra belgisk våffelsmet
- Krångligt att fästa plåtarna efter rengöring
Resultat, diskussion och jämförelse
Vilket våffeljärn gör de godaste våfflorna
Det är såklart smeten som påverkar våfflans smak till största delen, men järnet är också viktigt för att få en jämnt bakad och frasig våffla, snabbt och smidigt.
Med det sagt, så kunde våra fyra jurymedlemmar uttala sig om att den ena våfflan var något godare och krispigare än den andra, när vi jämförde de svenska klassiska frasvåfflorna tillverkade i olika järn.
När vi räknar samman de fyra jurymedlemmarnas betyg på våfflornas smakupplevelse får Skeppshults och Wilfa WAS våfflor samma höga betyg - 19 av 20. Tredjeplatsen kniper bubbelvåfflorna, som fick högsta betyg av två jurymedlemmar.
Här utmärkte sig Skeppshult med ett järn i gjutjärn. Två av fyra jurymedlemmar tyckte att Skeppshult gav den bästa våfflan. Detta järn värmdes upp på induktionshäll och blev sålunda väldigt varmt vilket gjorde att våfflan blev välgräddad snabbt. Det gjorde den krispig, förstås.
De två andra jurymedlemmarna tyckte att Wilfa WAS 623 gav den bästa klassiska våfflan. Frågan är om det spelade roll att att dessa två också var de som gräddade våfflorna, och hade haft en mycket bättre gräddningsupplevelse med Wilfas smidiga elektriska järn, jämfört med gräddningen med gjutjärnsjärnet som kräver en större arbetsinsats av bagaren.
Smakupplevelsen beror förutom på smeten också på hur nygräddad våfflan är och hur hårt bakad den är. Och här har man olika personliga preferenser. Den som lagar våfflan sätter ofta värde på att det går snabbt och enkelt att laga våfflorna, då är ett dubbeljärn att föredra. Om man kan ordna så att var och en gräddar sin egen våffla eller att någon ställer upp och gör goda våfflor åt andra, är enkeljärnet att föredra. Vi upplever att det blir något mer frasiga våfflor med enkeljärnen från Skeppshult och Wilfa WAS. Men det gäller bara nygräddade våfflor. Efter en stund smakar de alla likadant i princip. Ska en person laga våfflor åt flera personer, välj dubbeljärnet.
Den stora överraskningen var att två av jurymedlemmarna hade bubbelvåfflan som absolut favorit. Bubbelvåfflan är en våffla man äter som street food i Hong Kong. Smeten är annorlunda och innehåller bland annat matolja, potatismjöl, florsocker och vaniljsocker, till skillnad från svenska våfflor som är sparsamt sötade och bakas med vetemjöl och smör. Det är en lite mer svampig våffla som inte känns så fet. Mycket god att äta med glass och chokladsås till exempel.
Det belgiska våffeljärnet testade vi med ett annat recept för belgiska våfflor, som är fetare (dubbelt så mycket smör) och innehåller bakpulver. Vi misstänker att vi använde en för fet smet och att vi borde valt en annan variant som görs på jäst istället för att få goda belgiska våfflor. Det borde ha varit smetens fel att våfflan inte blev så god, inte våffeljärnet. Det behövs ett dedikerat belgiskt-våffeljärnstest för att avgöra detta järns betydelse för våfflans smak.
Jämförelse våffeljärnen i testet
Ett bra våffeljärn gör goda, jämnt och lagom gräddade våfflor, och ger en bra upplevelse när du bakar dem. Det är bra om temperaturen går att reglera efter önskemål. Det ska finnas en tydlig signal när våfflan är klar. Efteråt ska det vara enkelt att rengöra och förvara järnet.
Bland de testade våffeljärnen utmärker sig Wilfas WAS 623 med att vara absolut smidigast att baka våfflor i, förutom att det då gjorde en av de godaste våfflorna. Dels kommer det med en slev som - om du fyller den helt - ger exakt rätt mängd smet för att grädda en perfekt våffla. När våfflan är perfekt gyllene gräddad plingar den, vilket är ett klart plus. Det ökar ju chansen att få perfekt grillade våfflor med minsta möjliga arbetsinsats. Maskinen känns högkvalitativ och pålitlig.
Detsamma gällde Wilfas dubbeljärn, som även det är en högkvalitativ produkt där vi kunde grädda frasiga våfflor jämnt på ett smidigt sätt. Åvikens dubbeljärn var lite omodernare i sin form, men bra även det att grädda våfflor i. Där finns ett bra handtag att lyfta locket med.
Skeppshults våffeljärn i gjutjärn är däremot för den händige finsmakaren. Det krävs ett visst handlag för att göra bra våfflor i den, portionera ut smeten och vända det tunga järnet i rätt tid. Det känns genuint, gammaldags och bra. Det är lite lagom krångligt, något som den händige kan uppskatta. Och våfflorna fick en liten extra stuns av krispighet när de bakats i det här järnet, som blev mycket hetare än övriga järn. För många kan nog detta vara det självklara valet, om man har 1390 kr att avvara för ett våffeljärn som förmodligen håller hela livet, att använda både inomhus och utomhus och off grid. Gjutjärnet gör dessutom att våfflorna du tillagar i det blir järnberikade på kuppen.
Samtliga testade järn förutom Skeppshults har en non-stick beläggning. Det var å andra sidan bara vid de första våfflorna när järnet kördes in som det fastande. Efter det lossnade våfflorna fint från järnet.
Vad får man då för pengarna när man köper ett billigt våffeljärn? De billigare Menuett från Jula (199 kr) och dubbeljärnet Rubicson från Kjell & Company (299 kr) var sämst i test, men de fungerar att göra våfflor i om du inte har allt för högt ställda krav. Lamporna som ska indikera klar våffla är otydliga, så vi fick lyfta på locket hela tiden för att se om våfflan var klar. Våfflorna blev inte lika krispiga och järnen känns inte lika högkvalitativa. Bakar du inte våfflor ofta, vill spara pengar och tycker du att det är OK att vänta lite längre och att gissa när våfflan är klar, då kan du nöja dig med ett av dessa billigare våffeljärn.
Vi testade ju också Princess bubbelvåffeljärn som är ett billigare elektriskt järn för runt 300 kr. Mer professionella järnn för bubbelvåfflor finns att tillgå för ca 1800 kr och uppåt. Inte desto mindre så fungerade Princess, men det var svårt att grädda en hel våffla utan att smeten rinner över kanterna. Under tillagningen reste sig våfflan så att järnet delvis öppnade sig. Det gjorde att våfflan blev ojämnt gräddad. Smakmässigt var det dock inget problem, hela våfflan smakade bra och blev till och med favoritvåffla hos 2 av 4 jurymedlemmar.
Brevilles belgiska våffeljärn är ett litet gulligt våffeljärn som skiljer sig från de övriga på så sätt att det gör två stycken fyrkantiga, lite tjockare våfflor. Det går inte att använda vanlig våffelsmet i dem och järnet är därför inte direkt jämförbart med de klassiska våffeljärnen.
Järnet har låg effekt som gör att våfflan tar lång tid att grädda. Lampan som ska indikera när våfflan är klar var otydlig. Det har avtagbara plåtar som med ett klick på en knapp i sidan kan bytas ut mot andra och förvandla det till ett smörgåsjärn. Mekanismen för att knäppa på och av fungerar dock inte helt smärtfritt, vi tyckte det var knepigt att sätta tillbaka dem igen efter rengöring.
Tabellöversikt
Våffeljärn | Wilfa WAS 623 | Skeppshult | Wilfa WAD 619 | Åviken Elegance 910 | Pricess bubble | Menuett | Rubicson | Breville VST072X |
Typ av våffeljärn | Enkel | Enkel, gjutjärn | Dubbel | Dubbel | Bubbel | Enkel | Dubbel | Belgisk |
Pris | 699,00 kr | 1 399,00 kr | 990,00 kr | 599,00 kr | 264,00 kr | 199,00 kr | 299,00 kr | 649,00 kr |
Billigast prisjakt | 999 kr | 1 250 kr | 1 048 kr | 699 kr | 281 kr | 199 kr | - | 1 049 kr |
Effekt | 1400 W | - | 1700 W | 1600 W | 700 W | 1000 W | 1200 W | 850 W |
Mått (DxBxH) | D 26 x B 36 x H 16 cm | 21 cm | D31xB40,5 | D30x B24xH14 | D26,5xB20xH7,5 cm | D25xB35xH10 | D23,6xB25,7xH10,4 | |
Vikt gram | 3600 | 3150 | 3400 | 1420 | 1400 | 2380 | ||
Storlek våffla | 23 cm | 19 cm | 19 cm | 15 cm | 18 cm | 16 cm | ||
Indikation redo att grädda | Grön lampa tänds | Nej | Grön lampa tänds | Grön lampa tänds | Grön lampa tänds | Grön lampa tänds | Grön lampa tänds? | Gul lampa tänds |
Indikation färdig våffla | Ljudsignal som indikerar när våfflan är klar, grön lampa tänds igen | Nej | grön lampa tänds igen | När lampan släcks | ingen indikation | |||
Möjlighet att välja gräddningsgrad | Ja | Nej | Ja | Ja | Nej | Nej | Ja | Nej |
Tillverkningsland | Kina | Sverige | Kina | Kina | Kina | Kina | Kina | Kina |
Ytbehandling | Non-stick | Gjutjärn/rapsolja | Non-stick | Non-stick | Non-stick | Non-stick | Non-stick | DuraCeramic nonstick |
Garanti | 5 år | 25 år | 5 år | 1 år | - | 1 år | - | 2 år |
Betyg 1-5 | ||||||||
Funktion | 5 | 5 | 4 | 3,5 | 3 | 2 | 3 | 2 |
Kvalitetsupplevelse | 5 | 5 | 4 | 4 | 2 | 3 | 2 | 3 |
Prisvärd | 4 | 4 | 3,5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 2 |
Juryns betyg våffla | 5 | 5 | 3,75 | 3,5 | 3,75 | 3 | 3 | 2 |
TOTALT | 4,8 | 4,8 | 3,8 | 3,8 | 3,2 | 3,0 | 2,8 | 2,3 |
Vad kostar det att grädda en våffla?
Vad det kostar att grädda en våffla beror på vilken typ av järn du använder, vilken effekt det har, hur länge det är i bruk och vad elpriset ligger på för tillfället.
De eldrivna järnen har en effekt på mellan 700 W och 1700 W.
Om vi för enkelhetens skull räknar på Menuetts elåtgång, som har en effekt på 1000 W, så drar det 1 kWh att ha järnet igång en timma, vilket t ex kostar 2 kr om elpriset låg på 2 kr den dagen.
Om vi räknar med att man oftast har våffeljärnet igång i 30 minuter, då kostade det ca 1 kr att grädda 12 våfflor 2-3 minuter var i detta enkeljärn. Det är alltså inga stora pengar det handlar om, vi kan unna oss att baka våfflor till våffeldagen.
Recept våfflor i testet
De här recepten på våfflor använde vi när du gjorde våffelsmet till testet.
Recept frasvåfflor
Ingredienser
100 g smör
4 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 tsk bakpulver
5 dl mellanmjölk
2 ägg
Gör så här
Smält smöret, låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke
Vispa ner ägg, mjölk och till sist det smälta smöret
När smeten är jämn och fin, klart att grädda våfflorna!
Recept belgiska våfflor
Ingredienser
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 nypa salt
1 tsk vaniljpulver
1 msk bakpulver
3,5 dl mjölk
2 ägg
200 g smör
Gör så här
Smält smöret, låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke
Separera äggvitor och äggulor
Tillsätt mjölk och äggulor till mjölblandningen
Rör ner smöret
Vispa äggvitorna till hårt skum, vänd ner i bunken
När smeten är jämn och fin, grädda i belgiskt våffeljärn
Recept bubbelvåfflor
Ingredienser
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl (eller tapiokamjöl)
1 dl florsocker
1 tsk bakpulver
2-3 ägg*
1 msk rapsolja
2,5 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
Gör så här
Blanda de torra ingredienserna i en bunke
Blanda i ägg, mjölk och matolja
Vispa till en jämn smet
Ta lite rapsolja i järnet när du gräddar våfflorna
Kommentarer
29