Bygg en gigantisk adventsljusstake - gör det själv

I Gustavs trädgård möts besökarna av en jätteljusstake. Här delar han med sig av hur han gick tillväga – så att du också kan bygga en adventsljusstake som lyser upp trädgården i vintermörkret.

Vår medlem Gustav Nilsson har byggt en adventsljusstake till trädgården av överblivet byggmaterial.

Vår medlem Gustav Nilsson har byggt en adventsljusstake till trädgården av överblivet byggmaterial. Foto: Privat

Vår medlem Gustav Nilsson har skapat ett personligt och hållbart julpynt, med hjälp av material han hade över från tidigare byggprojekt. På gräsmattan, precis vid infarten till hans tomt står den: en enorm adventsljusstake som drar blickarna till sig.

–  Jag städade i logen och hittade en massa överblivet material. När jag såg spirorören kom idén till mig, säger han.

Ljusstaken fångar verkligen förbipasserandes blickar. Den mäter hela 1,5 meter på längden och ungefär lika mycket på höjden. Denna stämningsfulla skapelse har nu stått där i sju års tid och spridit julstämning till grannskapet. Varje år går Gustav ut och spraymålar toppen av spirorören med ny, vit färg. Sedan tänder han en marschall i taget varje söndag, för att fira att julen snart är här.

Med Gustavs steg-för-steg-guide kan även du skapa en personlig ljusstake som lyser upp vintermörkret.

Spirorör
Foto: Gustav Nilsson

Vill du också lysa upp trädgården med en jätteljusstake? Så här gör du.

Material

Det här materialet behöver du:

  1. Spirorör (160 mm diameter)
  2. Klädselbrädor (eller annat trä till ramen)
  3. Reglar och klossar för infästning
  4. Hönsnät
  5. Granris
  6. Vit sprayfärg
  7. Marschaller (stor modell som matchar öppningen på rören)
  8. LED-ljusslinga
  9. Skruvar och fästmaterial
Adventsljusstake gör det själv
Foto: Gustav Nilsson

Verktyg

De här verktygen behöver du:

  1. Vinkelslip
  2. Skruvdragare
  3. Häftpistol
  4. Måttband
Lådan utifrån
Foto: Gustav Nilsson

Steg för steg

  1. Bygg lådan. Börja med att bygga en låda som fungerar som bas för ljusstaken. Gustav använde röda klädselbrädor och kapade dem så att lådan blev 150x60 centimeter samt 50 centimeter hög.
  2. Regel att fästa rören i. Montera en längsgående bräda en bit upp på insidan av lådan. Gustavs regel sitter 30 centimeter upp. Brädan fungerar sedan som bas för spirorören att stå på.
  3. Klossar till spirorören. Kapa till fyra klossar, varje kloss ska vara 16 centimeter lång så att den precis ryms i spirorörets öppning. Dessa ska sedan användas för att hålla spirorören på plats på själva regeln.
  4. Kapa spirorören. Kapa spirorören till fyra olika längder för att skapa en stegvis effekt. Gustavs rör mäter 60 cm, 80 cm, 100 cm och 120 cm i längd - det skiljer alltså 20 centimeter i höjd per “ljus”.
  5. Spraya rören. Måla spirorören vita med sprayfärg för att ge dem en julig och autentisk känsla.
  6. Fäst rören i lådan. Placera ut rören med rimligt avstånd på regeln och markera centrum för varje rör. Fäst sedan de fyra klossarna vid märkningarna och tryck fast spirorören över klossarna. Skruva sedan rostfria skruvar från utsidan av röret och in i klossarna så att de sitter stadigt.
  7. Hönsnät håller dekorationen på plats. Fäst hönsnät på lådans insida med häftpistol.
  8. Dekorera. För att dekorera och ge lådan en snygg finish stack Gustav ner granris i hönsnätet. Nätet gör att riset håller sig på plats och inte blåser iväg. Han har även placerat ut en LED-slinga i granriset så att jätteljusstaken lyser även om marschallerna har slocknat.
  9. Fäst marschaller. Ett par centimeter ner på varje spirorör (beroende på höjden på marschallen) skruvar du in tre skruvar. Skruvarna gör att marschallernas överkant linjerar med rörens överkant.
  10. Placera ljusstaken. Ställ ljusstaken på önskad plats i trädgården.

Tänk på att jätteljusstaken kan välta om det blåser mycket ute. Se till så att den står stadigt, och förankra den vid behov i marken.

Ljusstake
Foto: Gustav Nilsson

Adventsljusstaken som håller år efter år

Gustav byggde sin ljusstake 2017 och den är fortfarande en trogen följeslagare varje advent.

– Den har hållit bra. Jag behöver bara måla spirorören med lite ny sprayfärg varje år för att få bort sotet från marschallerna.