Det vi inte fick veta om Gustavs bastu i Bastudrömmar

Gustav Knochenhauer bygger en liten men väldigt elegant bastu själv med fokus på detaljerna i SVTs Bastudrömmar. Vi kontaktade Gustav för att få reda på mer om hans bygge, det som inte framkom i programmet.

Gustav ritar och bygger sin bastu själv.

Gustav ritar och bygger sin bastu själv. Foto: SVT

I SVT:s nya realityserie Bastudrömmar får vi följa människor som förverkligar drömmen om en bastu. Först ut är arkitekten Gustav Knochenhauer som aldrig har byggt något själv förut, men nu är det dags. Han bygger en läcker liten svart bastu som han har ritat själv, full av detaljrikedom.

Fakta om bastun

Arkitekt: Gustav Knochenhauer
Storlek: 7 kvm BYA, innermått 2,28x2,28 m
Träslag bastulavar: Gran
Färg utsida: Svart diffusionsöppen alkydoljefärg
Färg insida: Svartpigmenterad bastuvax
Färg uteplats: Svartpigmenterad roslagsmahogny
Budget material: 71 000 kr
Utfall: 73 500 kr

Placerar bastun bakom boningshuset

När programledarna Reija Toivio och Hillevi Olsson träffar familjen första gången har Gustav redan lagt grunden och rest stommen till sin lilla bastu som han har ritat alldeles själv. Fattas bara annat, för han jobbar som arkitekt och har ritat bastur förut. 

Gustav och Nina ska bygga bastu
Gustav Knochenhauer med Nina Ellnebrand och sönerna Artur och Samuel. Foto: SVT

Platsen för bastubygget är sommarhuset utanför Karlskoga som Gustav har med sambon Nina Ellnebrand och sönerna Artur och Samuel.

Fritidshuset byggdes för ungefär 100 år sedan och är klassiskt rött med vita knutar. Bastun har han placerat bakom bostadshuset så att den får utsikt mot skogen. Placeringen, dold bakom huset, har gjort att Gustav har känt sig friare i bastuns utformning. 

Modern bastu med trädäck och lavar som ett U

För bastun ska ha sin egen stil - en mer modern liten kub helt i svart och med många fönster mot skogen. Det som går igen från bostadshuset är i stort sett bara sadeltaket.

– Tanken är att  bastun ska dra sig in i skogsbilden, säger Gustav.
På det lilla trädäcket utanför ska man kunna gå ut och sätta sig på för att svalka sig med en kall dryck efter bastubadet. 

Inne i bastun ska lavarna placeras som i ett U, det blir socialt bastubad. Han har fönster över hörn så att alla ska kunna ha en vy ut utan att behöva vrida nacken.

Under byggets gång

Det blir tydligt att Bastudrömmar är ett program med fokus på arkitektur, inte så mycket om hur bastun byggs. Några scener swishar förbi när Gustav bygger.

Gustav på taket
Gustav lägger tak. Foto: SVT

Han tycker att det tar lång tid att bygga bastun, längre än han hade trott.

Bastun klar - programledarna avsynar resultatet

Men på hösten när programledarna kommer för att avsyna resultatet står bastun klar. 

Bastun klar
Foto: Gustav Knochenhauer

– Den är väldigt detaljjrik, lyxig och väl genomarbetad, säger Hillevi Olsson.

– Jag tycker den var mindre än jag hade tänkt mig, säger Reija Toivio

Så här i efterhand tycker Gustav att det har gått kanonbra, men när han tänker efter så visst stötte han på problem ibland. 

Bastu
Foto: SVT

Bastuns fasad är väldigt detaljrikt utformad. Gustav har lämnat glipor mellan plankorna vilket ger ett djup till det hela. Tillsammans med pilastrarna blir det djup i denna lilla lilla byggnad. 

Vedförvaring i fasaden
I ena gaveln finns vedförvaring. Foto: Gustav Knochenhauer

– Gustav har ju aldrig byggt tidigare, men hans detaljer är väldigt lyckade säger Reija. 

– Jag gillar när saker är omhändertagna, när inget ”bara är”, säger Gustav. 

Detaljer i fasaden
Foto: Gustav Knochenhauer

Här är varje millimeter omhändertagen. 

Sten infälld i trädäcket
Sten infälld i trallen. Foto: SVT

Trappning återkommer överallt, från trädäck till takfot. 

Där inne gör färgsättningen och de stora fönstren att skogen får allt fokus. 

Bastulavar
Bastulavarna är placerade som ett U. Foto: Gustav Knochenhauer
Utsikt från bastun
Glasdörr ger mer utsikt från bastun. Foto: Gustav Knochenhauer

Aggregatet är dimensionerat för att klara de stora glasytorna, men stenarna är placerade ganska högt uppe. Reija funderar på om inte värmen stannar i höjd med stenarna, vid översta bastulaven, längre ner blir det svalare. 

Aggregat
Bastuugnen. Foto: SVT

– Fin stämning, lugnande och tryggt i bastun. Han har skapat en fin stämning tycker hon. 

Egen lösning för ventilation i bastun

Gustav har springor i golvet för tilluft. Frånluften går genom skorstenen vid kaminen. Programledarna funderar på om det räcker, men Gustav brukar slänga i ett par vedträn när de är klara för att torka ur bastun om det behövs. 

– Avsaknaden av frånluft är ett medvetet beslut, jag anser att det inte behövs i en diffusionsöppen konstruktion med glesgolv och vedkamin, framhåller Gustav.

8 frågor till Gustav - det vi inte fick veta i programmet

I Bastudrömmar utelämnade de den mest grundläggande informationen om bastun, hur stor är den, vilka material har han använt och vad kostade det? Vi kontaktade Gustav för att få veta mer om hans bastubygge.

Gustav vid sin bastu
Gustav vid sin bastu.

Hur många kvadratmeter är bastun?

– BYA på bastun är ca. 7 kvadratmeter, innermåtten är 2,28x2,28. Sen är terrassen ca. 4,5 kvadratmeter.

Vad kostade den att bygga?

Material inkl. leveranser landade på 73 500 kr ställt mot en budgeterad kostnad på 71 000 kr - vi valde dock när vi såg att vissa saker blev billigare än vi budgeterat för att t.ex. köpa ett större bastuaggregat så det är en inte helt rättvis jämförelse, utöver det tillkom ungefär 6 000 kr för bygganmälan och brandinspektion av kaminen. Allt arbete utförde vi själva, så ingen arbetskostnad utöver det.

Vilket färgmaterial har du på insidan?

Det är svartpigmenterad bastuvax som målats i 2 eller 3 lager beroende på hur väl det täckte på olika delar.

Är det slamfärg på utsidan?

Nej, det var tanken att det skulle vara slamfärg från början och jag ville gärna ha det matta utseendet. På fasaden är det dock en del hyvlat trä så där blev det en diffusionsöppen alkydoljefärg som efterliknar en slamfärgs utseende, för att inte riskera att det släpper. På uteplatsen och sockeln är det svartpigmenterad roslagsmahogny.

Vilket träslag använder du i bastulavarna?

Det är gran som jag har sorterat efter leverans för att få lite färre kvistar på sittytorna. Än så länge har det funkat bra utan någon kådning. Borde dock slipat dem med fint sandpapper för att få bort lite ojämna ytor, men sommaren började ta slut och vi ville hinna färdigt. Siktar på att fixa det nästa sommar.

Vilket fabrikat är det på bastuugnen?

Harvia Linear.

Hur är det nu att bada i bastun?

– Det är fantastiskt, speciellt när det fortfarande var ljust och man kan sitta och titta ut i skogen. Den svarta färgen lugnar ner upplevelsen och lägger fokus på utsikten. 

Uppvärmningstiden är 45-60 minuter till 70 grader beroende på utetemp (används dock inte vintertid, så lägsta utetemp har väl varit 10-12 grader), så det har funkat bra med dimensionering osv. 

Är det något du önskar du hade gjort annorlunda?

Dels det jag nämnde ovan om lavarna och sen hade jag nog velat få till en strykning till inne med bastuvax och ute på terrass och sockel. Men det var skönt att det inte var något stort som kändes fel.