Chalmers tävlar i energieffektivt byggande i Kina
Sverige satsar på ett hus som kan fånga upp solenergin ur olika vinklar när vi för första gången deltar i den gigantiska internationella solenergitävlingen Solar Decathlon.
Halo heter Sveriges första bidrag någonsin i den internationella tävlingen Solar Decathlon, en tävling där flera länder gör upp om vem som lyckas skapa den mest energieffektiva byggnaden med energiupptag från solen.
Tävlingen finns i tre versioner, en europeisk, en amerikansk och från och med nästa år även i en kinesisk. Utanför Sveriges gränser är tävlingen gigantisk - men i Sverige har den hittills inte rönt så stor uppmärksamhet, kanske för att vi tidigare inte varit med och tävlat.
– Det är helt absurt hur stort det här är i Kina och det är nog svårt att förstå om man inte varit där. Vi har varit på två workshops, senast nu i helgen. Då var det ministrar där från både USA, Kina och Tyskland. Och där satt vi, ett studentlag från Sverige, säger Josua Smedberg som är projektledare för Team Sweden.
Han berättar att det känns stort att som första lag någonsin få representera Sverige i ett så stort internationellt sammanhang. Men han tror också att det kommer att bli en utmaning. Det känns unikt, stort och spännande.
Vad skickar vi till Kina?
Sveriges bidrag Halo, är ett studentboende med en annorlunda arkitektonisk form. Byggnaden är rund. Josua förklarar att det finns flera anledningar till detta. Delvis är det en energifråga.
– Vi har format huset efter solen, det ska kunna fånga upp solenergin ur olika vinklar beroende på årstid och så vidare. Husets form minskar också värmeförluster eftersom man får mindre omslutningsarea i förhållande till golvarea och så skapar det mindre vindlaster. Sedan tror jag att det är viktigt att komma ihåg den arkitektoniska påverkan från en rund form, den kan också bidra positivt, säger Josua Smedberg.
Delvis kommer sig också formen av att Halo är en vidareutveckling av ett tidigare projekt, en intern tävling på Chalmers. När lärarna förra hösten fick reda på att de kommit med i Solar Decathlon i Kina var det vinnarbidraget Halo från interna tävlingen som studenterna fick arbeta vidare på.
– I det konceptet var det ännu starkare det här med formen kontra solenergi, det huset kunde fånga upp solens bana ännu mer. Detta har vi dock fått förenkla lite för att huset ska kunna monteras isär och monteras ihop på kort tid i Kina, säger Josua.
Förutom fokus på energiupptag, energiförbrukning och arkitektur så har bidraget även fokus på det sociala. Att vara student innebär ofta små rum och en liten gemensamhetsavdelning i dagens Sverige. Detta vill Team Sweden skapa ett alternativ till. Det gemensamma utrymmet ska få ta stor plats i studenternas liv.
- Vi har medvetet varit ganska tuffa i vårt koncept. Vi satsar på delat utrymme för att vi tror att det finns mycket att vinna på det konceptet, studenter kan lära sig saker av varandra, dela kunskap, rutiner och annat. Om en person källsorterar kanske den kan lära de andra att göra samma sak. Vi har försökt undersöka hur litet man kan göra det privata utrymmet utan att det blir negativt, säger han.
Istället för egna privata rum innehåller Halo därför loftsängar som ligger i olika delar av rummet. Då får studenterna ett privat sovutrymme och samtidigt kan de bättre utnyttja golvytan som socialt rum.
– Vi har ritat för 4 personer på 60 kvadratmeter. Man delar på ytan, material, maskiner och annat, det är i sig miljövänligt och det blir också socialt miljövänligt eftersom man lär sig av varandra. Sedan försöker vi även arbeta miljövänligt på alternativa sätt. Till exempel har vi en idé om att alla lösa möbler är second hand, ett ganska svenskt tankesätt som vi tror kan bidra positivt.
Byggnaden är till större delen byggd i trä och de tittar på att använda hampa som isoleringsmaterial. De för i skrivande stund även samtal med industrin om att finna en fungerande lösning där de kan ta tillvara på så stor del av solenergin som möjligt, inte bara den verkningsgrad som solceller klarar av, utan en kombinerad lösning av solenergi och vattenuppvärmning. Reningssystem för gråvatten är ytterligare ett område där de fortfarande arbetar för fullt med lösningar.
I februari nästa år börjar det bli dags att bygga ihop Halo, för någon gång kring skiftet maj-juni ska det skickas över till Kina i containrar. Och tio dagar innan tävlingen går av stapeln åker hela gänget ner för att bygga ihop det svenska bidraget. 6 augusti är det tävlingsstart. Då håller vi tummarna.
Kommentarer
15