Fyra kaxiga kåkar vågar vara annorlunda - Grand Designs Årets hus
Ett James Bond-hus. En experimentell lada. Ett helt utfreakat hus med mancave och 10 meters ljusgård. Och sist men inte minst, ett hus med ett gigantiskt fönster med utsikt ända till Köpenhamn. Deras gemensamma nämnare är: ”Våga vara annorlunda”.
I det andra avsnittet av Grand Designs Årets hus tävlar fyra hus i kategorin ”Våga vara annorlunda”. Det är fyra hus som sticker ut, där man har vågat förverkliga sina visioner. De fyra husen är helt olika: Villa Sagalid i Stockholms skärgård som närmast är ett James Bond-hus, Södersvik i Uppsala som är arkitekternas experimentverkstad, Villa Andersson vid havet i Halland och Vila L4 i Glumslöv med utsikt ända till Ven och Köpenhamn.
Villa Sagalid
Det första huset som presenteras är Villa Sagalid av Thomas Sandell. Det är ett stort lyxigt hus i skärgården, med en pool precis vid vid vattnet. Mark Isitt får James Bond- vibbar av huset.
Fakta om Villa Sagalid
Placering: Stockholms skärgård
Arkitekt: Thomas Sandell
Smeknamn: James Bond-huset
Storlek: 500 m2 i 4 plan med hiss
Fasad: Keramikplattor
Inredning: Specialritad
Arkitekten berättar att konstruktionen var en utmaning eftersom vissa deltar sticker ut, vissa rakt ut i luften, medan andra tar stöd mot terrängen.
Det är från tallarna Thomas har hämtat inspiration till fasaden av keramik. Han designade egna glaserade keramikplattor vid en fabrik i Makkum, Holland. När keramiken sitter där på fasaden ger de byggnaden en väldigt speciell struktur av vågrörelser och lyster som skiftar med väder och årstid.
Fönstersättningen har han gjort efter utsikten du vill ha när du befinner dig i huset.
– Huset har så stark form att de fönstren kan placeras var som helst utan att förstöra uttrycket, menar Thomas Sandell.
När man kommer in i huset möts man av en mörk liten hall och första synen är en stängd dörr. Sandell menar att detta är ett arkitekturtrick, för sedan när man tar till höger kommer ljuset, takhöjden och en fantastisk utsikt - wow-känslan infinner sig.
Våningsplanen sammanlänkas av en futuristisk glashiss. Högst upp är utsikten slående.
Thomas Sandell har även skräddarsytt husets inredning. I ett av rummen sitter en fondvägg av marmor, randig vertikalt. Golvet i sovrummet är av läder. Kakelplattor i taket i skafferiet, specialritade.
Mark Isitt analyserar huset och menar att den rutinerade arkitekten har haft kul när han ritade det här huset. Han har staplat klossar på varandra utan att tänka på det gyllene snittet, symmetri eller andra krav från den klassiska arkitekturen. Sandell har haft kul när han ritade det här huset.
Om arkitekt Thomas Sandell
Programledaren presenterar Thomas Sandell som en av Sveriges mest rutinerade formgivare och arkitekter och en av de första som slog igenom internationellt. På sin meritlista har han möbeldesign för Ikea, inredningen till Moderna Museet och Gåshaga brygga utanför Stockholm.
På Byggahus.se har Sandell tidigare varit aktuell med Villa Vallmo.
Södersvik
Mitt bland faluröda stugor med vita knutar och lador i utkanten av Uppsala ligger en alldeles speciell lada. Den är en experimentell ateljé där arbete, nöje och boende få plats under ett och samma tak och i ett enda stort flexibelt rum. Träkonstruktionen är helt synlig och ger huset dess karaktär. År 2020 vann huset Träpriset hos branschorganisationen Svenskt Trä.
Fakta om huset
Placering: Uppsala
Arkitekter: Anja Johansson Thedenius, Anders Johansson
Storlek: 180 m2
Takhöjd: 6 m
Antal rum: 1
Specialitet: Lågfunktionellt
Ladans insida är en helt öppen sal, utan skiljeväggar. Det enda som finns är ett sovloft. I ett hörn står en bandsåg, i en annan står en synth.
– Det ska vara ett tillåtande rum utan regler, säger Anna.
Här kan de både snickra möbler, spela badminton, laga mat och sova i ett och samma rum.
– En idé med huset är att det inte ska vara så lätt. Man får jobba lite, prata med varandra. I köket är det ganska svårt att nå saker, berättar Anja.
En annan idé är att hålla huset så rent och avskalat som möjligt. Inga lister, inga fönsterfoder.
– Är det inte lite överskattat med funktion helt enkelt, frågar Anders.
Husets stomme och paneler är av sågad gran och vilar det på en enkel plintgrund. Här finns inga stuprör, inga hängrännor. På fasaden finns bara slät obehandlad träpanel, ingen lockläkt.
Takstolarna är byggda av kraftigt timmer, sågade med elektriska motorsågar. Först provbyggde man ihop delarna i Småland, sedan åkte de upp till Uppsala och byggde ihop dem på plats med hjälp av plattstål och kraftiga bultar som är genomgående. Takstolarna är av två typer, en typ är synlig och den tar vindlasten. En annan typ är infälld i väggen, den tar snölasterna.
Konstruktionen är synlig och ger hela karaktären. Takstolarna är inte likadana utan går som en våg genom rummet och ger det dess karaktär. På gaveln sitter en 20 kvm stor port.
Villa Andersson
Det tredje tävlande huset i kategorin Våga vara annorlunda är Villa Andersson vid den halländska kusten. Från entrésidan sluter huset sig som en borg, för att på andra sidan öppna upp sig mot havet och välkomna in.
Fakta om huset
Plats: Halländska kusten
Storlek: 740 m2 i tre våningar
Arkitekt: Abelardo Gonzalez
Specialfunktion: Ljusgård och mancave
Byggnaden består av två arkitektoniska kroppar, innerst ett skelett av betong och utanpå det ett skyddande skal av förkolnat trä. Insidans tre våningar länkas av en 10 meter hög ljusgård.
Programledaren Mark Isitt kliver in genom den pampiga pivothängda ytterdörren.
Det första våningsplanet är strukturerat som en trestegsraket: Först den trånga höga, hårda hallen i betong, till ett solbelyst, intimt och luftigt rum och i tredje steget skjuts du ut i världsrymden, som Mark Isitt säger. Och det är kök och vardagsrum.
Ljusgården mitt i huset är storslagen, den bildar ett inre landskap. Från matplatsen blickar man ner mot sittplatsen utanför vinkällaren.
I köket finns snedskurna vinklar, valnötsträ och rostfritt stål, kryddat med lyxiga vitvaror från Gaggenau. När du står och lagar mat kan du titta ut mot utsikten och vad som händer i vardagsrummet, som du hittar tre trappsteg ner.
I vardagsrummet finns en hel vägg med utsikt, med sittplatser och en eldstad.
Pelarna som bär upp konstruktionen är sneda. Programledaren frågar sig om de ens har med ett hus att göra, är det inte ett landskap? Huset har ett fritt flygande formspråk som saknar motstycke i Sverige. Med det menar han förmodligen att det inte känns särskilt svenskt, det här huset.
Det vitlaserade ektaket löper från utsidan till insidan. Han berättar att det krävdes mycket testning för att få fram en ytbehandling som gör att träet behåller samma utseende både inne och ute. Visuellt ser det ut som exakt samma.
Huset inrymmer även en mancave, med biograf, flipperspel och gym.
– Här har beställaren med Abelardos hjälp lyckats realisera sina vildaste visioner. Och när man trodde man sett allt …
… då möts du av en rejäl pool. Längst ner i källaren finns en väl tilltagen, lyxig pool med tillhörande bastu.
– Det här huset bevisar tesen att arkitekter är som rockstjärnor, fast tvärt om, säger Mark.
– I början av din karriär släpper du albumen som gör dig känd. Men i slutet av din karriär när du behärskar instrumenten, det är då du verkligen kan beröra.
Om Abelardo Gonzalez
Arkitekten Abelardo Gonzalez som har ritat Villa Andersson är professor emeritus i formlära vid Arkitekturskolan i Lund, utbildad scenograf och arkitekt i Argentina. 1983 vann han International Design Award för Tunneln i Malmö. Bland annat har han ritat Per Gessles villa i Halmstad. På Byggahus.se har han tidigare varit aktuell med Experimenthuset Villa Singer.
Villa L4
Det fjärde huset som är med och tävlar i kategorin är Villa L4 av inredningsarkitekten Jonas Lindvall, som även ritar hus. Här har han fått en beställning av husets invånare att även inreda med sina egenritade möbler. Därför har han valt att rita huset inifrån och ut. Huset har tidigare varit Månadens arkitektritade på Byggahus.se.
Läs mer: Villa L4 med tidlös elegans
Fakta om huset
Plats: Glumslöv
Arkitekt: Jonas Lindvall A&D
Husets ägare: Ann Söderlid och David Lundqvist
Storlek: 220 m2
Antal rum: 4 + kök och mezzanin
Specialfunktion: Ett enormt fönster i söder
Villa L4 är en byggnad i form av en lada med sadeltak, 220 kvm stort. Det sitter ett storslaget fönster i söder med utsikt mot Köpenhamn och Ven, större går inte att få tag på i Sverige enligt programledaren.
På bottenvåningen ligger vardagsrum och kök i öppen planlösning, med en mezzaninvåning. På andra våningen ligger badrum och tre sovrum.
Denna lada har en fasad av skiffer, som ger den ett slående intryck. Men ännu större intryck ger det gigantiska fönstret mot utsikten. En normal svensk villa har normalt 15-20 m2 fönster, detta fönster är ensamt 18 m2. Fönstret sitter inte centrerat under nocken, utan där det passar bäst med hänsyn till inredningen, dvs vid soffgruppen i vardagsrummet.
Huset är helt anpassat efter David och Annas behov. Normalt anpassar man möblerna efter huset, men här har de alltså anpassat huset efter möblerna. Varje inredningsdetalj är på förhand bestämd av Jonas Lindvall.
På golvet både inne och ute ligger indisk sandsten 60x60 cm och huset är ritat efter stenen. Allt linjerar perfekt.
Badrummet helt i marmor sticker ut in sin överdådighet.
Om Jonas Lindvall
Jonas Lindvall är utbildad inredningsarkitekt och verkar både som arkitekt, inredningsarkitekt och möbelformgivare. Hans möbler och arkitektur kännetecknas av skandinavisk ren och avskalad elegans. Fyra gånger har han belönats med utmärkelsen Utmärkt Svensk Form.
Juryn utser vinnaren i kategorin ”Våga vara annorlunda”
Petra Gipp som är ordförande i juryn för Årets hus meddelar vinnaren i kategorin Våga vara annorlunda:
– Vinnaren undersöker det att vara annorlunda, att förhålla sig till arkitektur på ett annat sätt, säger Petra och lägger upp en modell av kategorivinnaren Södersvik på kaffebordet.
Juryns motivering är att Södersvik är en byggnad som har experimentlust: en intention om att skapa en plats där allt är möjligt. Modellerandet med ljuset, men också med materialet. Kombinationen av konstruktion och ljus och möjligheten till att kunna möblera om. Det är byggnadens identitet.
Arkitekterna Anja Johansson Thedenius och Anders Johansson är enormt hedrade över utmärkelsen.
Kommentarer
22