Trädgård

8 snabbväxande buskar till trädgården

Om du snabbt vill få grönska och trivsel på tomten kan en snabbväxande buske vara lösningen. Här har du åtta alternativ för olika växtzoner.

Syrenbuddleja ‘Black Knight’ på bilden, men den finns i flera vackra färger.

Syrenbuddleja ‘Black Knight’ på bilden, men den finns i flera vackra färger.

Har du behov av att snabbt skapa grönska och trivsel i din trädgård kan en snabbväxande buske vara lösningen. Här tittar vi närmare på åtta alternativ som trivs i olika växtzoner. 

Tänk på att välja en buske som trivs i den växtzon du bor i, vilket du kan kolla i Riksförbundet Svensk Trädgårds digitala zonkarta

Ginnalalönn - trädgårdsdesignerns val

Giannalönn
En nyplanterad ginnalalönn vid ett nybyggt hus med trädgård under utveckling. Foto: Cajsa Lundin

Vår trädgårdsexpert Cajsa Lundin fokuserar visserligen sällan på snabbväxande när hon väljer buskar, men när hon väl gör det faller valet alltid på ginnalalönn.

Ginnalalönn trivs i växtzon 1-5, sol till halvskugga och i den flesta jordar - även om den mår bäst i näringsrik, väldränerad och lätt fuktig jord. Den blommar vitgröna blommor och på sensommaren bildar den röda näsor. Framåt hösten skiftar den färg till gul, röd och orange.

Syrenbuddleja även kallad fjärilsbuske

Syrenbuddleja
Syrenbuddleja, även kallad fjärilsbuske är snabbväxande och vacker. Foto: Berith Fagerström

Syrenbuddleja (Buddleja davidii) är en läcker snabbväxande buske för den som bor zon 1-2 och den klarar sig även i zon 3 om den får vindskydd och omvårdnad. Den kallas även fjärilsbuske eftersom fjärilarna älskar den. Den passar mycket bra att samplantera

Syrenbuddlejan trivs bäst på en solig och vindskyddad plats, med väldränerad jord. På bilden ovan ser du syrenbuddleja hemma hos Berith Fagerström på Pretty home

Buskrosor

Buskrosor
Buskrosor. Foto: Gustaf Eskilsson

Det finns flera olika sorters buskrosor som är snabbväxande. Ett exempel är jungfrurosen 'Maidens Blush' som trivs i sol till halvskugga och fungerar i växtzon 1-6 och är anspråkslös och lättodlad.

Junfrurosens rosa blommor doftar starkt och sött och den blommar rikligt från slutet av juni till slutet av juli. 

Schersmin - klassikern vid äldre hus

Schersmin

Den ljuvligt doftande schersminen är en klassisk snabbväxande buske som kan passa bra vid gamla hus.  Tänk på at det finns olika sorter som doftar olika mycket, vilket är särskilt viktigt att beakta för den om är överkänslig mot dofter.

Schersmin passar i växtzon 1-5 och är både lättskött och härdig. Den trivs i näringsrik och väldränerad jord på soliga/halvsoliga platser. Behöver gallras varje år efter blominingen,  för att fortsätta blomma rikligt.

Rönnsumak 

Rönnsumak
Rönnsumak med mörkröda fruktkolvar.

Den stora pampiga rönnsumaken (Rhus typhina) trivs på soligt och vindskyddat läge i växtzon 1-3. 

Först blir det en bred stor buske, som med åren utvecklas till ett litet träd med halvrund krona. I juni och juli blommar den med små gulgröna blommor, för att under sensommaren utveckla röda bär som sitter tätt på kolvar. På hösten skiftar de gröna bladen över till orangeröd. 

Silverbuske

Silverbuske
Silverbuske. Foto: Sveriges trädgårdsmästare

Silverbusken med sina silvriga blad är en annan snabbväxande buske. Den trivs i växtzon 1-8 och i sandiga jordar, perfekt för den havsnära trädgården. Bildar en snygg kontrast bredvid buskar med andra bladfärger.

Smällspirea

Smällspirea
Smällspirea ‘Diabolo”. Foto: Hasse Wester/Stockholms gröna rum

Vill du ha en snabbväxande buske med mörklila blad kan Smällspirea ‘Diabolo’ vara ett fint alternativ. Denna tåliga buske trivs i växtzon 1-6 och ska stå i sol till halvskuggigt läge och klarar de flesta jordar. 

Smällspirean (Physocarpus opulifolius) blommar i juni, med små vitrosa blommor i klasar som uppskattas av pollinatörerna.

Spirea

Spirea
Brudspirea.

Många använder spirea som häck,  men den fungerar utmärkt som friväxande buske också. Brudspirea är till exempel tålig och går att odla i växtzon 1-5. 

Tips! Splendor Plants har en bra snabbguide för val av buskar.

Vanliga frågor

Hur får man häcken att växa snabbare?

Häcken växer snabbare om den får gödsel såsom kogödsel. Det är också bra att lägga gräsklippet på jorden under häckplantorna.

Vilken växt växer snabbast i Sverige?

Bambu lär vara extremt snabbväxande, men frågan är om inte parkslide är snabbare. Parkslide växer upp till 10 cm per dag.