Allt om bokhäckar
En bokhäck är vacker, tät och kan ibland förväxlas med avenbok. Här berättar Cajsa Lundin vad du ska tänka på när du köper, planterar och vårdar en bokhäck.
Bok (Fagus sylvatica) och blodbok (Fagus sylvatica ’Purupurera Latifoliea’) passar som klippt häck och har genomgående stam. En bokhäck blir stabil och ger gott insynsskydd året om, den är vindtålig, robust och lättskött. Under sommaren är bladen fräscht gröna och på hösten ändrar den färg till guldgul sedan kanelbrun. Bladen sitter kvar fram till våren då de nya kommer. En bokhäck kan bli upp till 3 meter hög.
Nyligen utslagen bokhäck på våren. Foto: Marlén Eskilsson
Bok kan vara lik avenbok, men det är en helt annan art. Bokens blad är mer släta med böljande bladkanter. Avenbokens blad är räfflade med taggig kant, på vintern krullar de ihop sig och är lite mer gråbruna. Däremot är bok kinkigare med ståndorten än avenbok. Bok trivs bäst i näringsrik väldränerad mullblandad lerjord med god fuktighet i sol till halvskugga. Härdig zon 1-4.
Trädgårdsdesignern Cajsa Lundin gillar bokhäckar, men ber dig se upp med mjöldagg:
– Bok blir en vacker tät häck, som definitivt slår avenbok vintertid. Blir snabbt hög tack vare genomgående stam, vilket ofta är ett önskemål. Tyvärr drabbas bok nuförtiden ofta av ullöss. Viktigt är att hålla jämn fuktighet i jorden, låt den aldrig torka ut första åren – torka ger större angrepp. Även för mycket kvävegödsling sägs öka angreppen. Det finns preparat mot mjöldagg, med de funkar sisådär. Avenbok är tåligare och mer anspråkslös vad gäller jord (dock kan den drabba av gallkvalster).
Häck av blodbok. Foto: Wand & Best
Pris bokhäck
Du kan köpa bokhäck både på barrot, klump och kruka och den går att få i höjder upp till 175 cm (färdig häck). Ju större den är, desto dyrare, men också desto säkrare att den klarar sig. Prisexempel bok på barrot är 549 kr för en 10-pack. Blodbok är ungefär dubbelt så dyr. Vill du ha färdig häck kan en planta vanlig bok på 125-150 cm kosta t ex 433 kr styck om du köper minst 10 plantor.
Bokhäck som formklippts. Foto: AS Garten
Plantera bokhäck
Bokhäcken bör helst planteras på våren. Gräv ett dike som är 50 cm brett och djupt. Blanda befintlig jord med minst 50% ny planteringsjord om du inte använder helt ny planteringsjord för bästa effekt.
Spänn upp ett snöre i en rak linje över diket så att alla plantorna i bokhäcken hamnar rakt på rad. Sätt bokplantan i gropen så att rotklumpen hamnar strax under omgivande mark. 3 plantor per meter. Ofta behöver även plantorna bindas upp med bambukäpp för att växa rakt. Glöm inte att lossa på bindningen, så inte barken förstörs.
Här har någon planterat bokhäck som i en labyrint. Foto: AS Garten
Klippa och beskära bok
Bok har genomgående stam och toppen ska inte beskäras förrän häcken nått den höjd du önskar. Beskär sedan under mitten på juni och/eller september fortsättningsvis. Sidogrenar beskärs ganska hårt (ca 5-10 cm längd) första gången för att få en riktig tät och fin häck. Första klippningarna är bäst att göra med sekatör, men efter 2-3 år kan man köra med häcksax.
Sjukdomar bokhäck
Bokhäcken kan drabbas av mjöldagg som du kan motverka genom att hålla jämn fuktighet i jorden samt undvika för mycket kvävegödsling.