Villa Lyckan - flexibelt och rödfärgat nära Marstrand
Perfekt gerade övergångar tak och fasad. Och allt målat rött. Estetiskt tilltalande så att det förslår. Men utmaningen i Villa Lyckan var snarare hur man som arkitekt bygger med största flexibilitet för livets alla skeenden och även för framtida ägare.
Göteborgsbaserade Olsson Lyckefors Arkitektur har på endast 130 + 25 kvadratmeter lyckas få ihop livspusslet i ett stramt, helt träinklätt sommarhus nära Marstrand på Västkusten.
Trätak och träfasad går helt i rött och ger intryck av enhetliga husvolymer med minsta detaljeringsgrad. Samtidigt ger färg- och materialvalet, som ledde till en nominering till Rödfärgspriset i år, att byggnaden smälter in i omgivningen.
Vi har låtit fälla ned en fotlist i taket som leder bort vattnet i hängrännorna
– Vi har låtit fälla ned en fotlist i taket som leder bort vattnet i hängrännorna, förklarar arkitekt Johan Olsson, en av grundarna till Olsson Lyckefors Arkitektur. Stuprören är dolda, och takbrädorna är gerade mot fasadpanelen.
Innanför träinklädnaden möter en vattentät matta. Samma lösning har utan problem använts i Villa Amiri som stod klar för 8 år sedan.
– Det ser rätt extremt ut men fungerar bra. Det går förstås att lossa panelen för att komma åt stuprören. Panelen är målad med en hybridfärg med tanke på det tuffa västkustklimatet: Falu Rödfärg och röd tjärfärg.
Villa Lyckan ligger knappt en halvmil från Marstrand på Västkusten. På bottenvåningen möter vardagsrum och kök längs den ena långsidan. Eldstaden delar upp i två tydliga delar med murstocken som bärande del i takkonstruktionen.
- Bjälklaget släpper från ytterväggen där undertak och innervägg möts vilket ger extra rymd åt det avlånga rummet.
Instön bjuder på en bergig och bevuxen terräng. Villa Lyckans stora fönster sätter utsikten i fokus och ger huset ett markant ansikte gentemot omgivningen.
Beställarna Martin och Patrik Zackrisson Klaar har sedan tidigare varsina 3 barn från andra relationer. Hur får man ihop föräldrar och tonåringar med flick- och pojkvänner på 130 kvadratmeter?
Att få ihop pusslet med så pass många och alla husets funktioner var en utmaning.
- Vissa projekt känns mer i själen, understryker Johan Olsson, att få ihop pusslet med så pass många och alla husets funktioner var en utmaning.
Ett hus är enligt Johan Olsson något av en stelnad form fyllt med ett flöde av människor. Flexibilitet har varit utgångspunkt för både den nuvarande familjen och även med tanke på framtida andra ägare.
– De två sönerna blev bästa kompisar direkt när Matin och Patrik flyttade ihop. De ville ha sovrum på ovanvåningen bredvid varandra. Skjutdörren som tidigare nästan alltid stod öppen har nu blivit lite mer stängd när de fått skilda intressen.
Huvudbyggnaden och dess privata utrymmen är placerad mot norr på tomten i kanten av en sluttning. Gemensamma utrymmen återfinns mot söder. Byggnaderna är uppförda med trästommar på betongplattor, inomhus har betongen slipats upp en yta som anspelar på de omgivande berghällarna.
Ett knep för att maxa byggytan till 130 kvm var att förlänga huset med en attefallstillbyggnad samt ytterligare en i form av takkupan på det stora huset. Sedan tillkom dessutom en fristående attefallsbyggnad om 25 kvadratmeter på tomten.
Ett knep för att maxa byggytan till 130 kvm var att förlänga huset med en attefallstillbyggnad
– På sikt ska det bli fler byggnader på tomten, nästa projekt för ägarna är en pergola och ett växthus.
En tid med varierande familjekonstellationer och inte minst uppbrutna förhållanden där föräldrarna alternerar mellan olika lägenheter kräver en annorlunda arkitektur. Trots det är det i flerfamiljshus fortfarande den inte så självklara kärnfamiljen som är ritmall.
– De berättade att de i somras var 14 personer på de här 130 kvadratmetrarna och det fungerade perfekt, säger Johan Olsson och blir nästan rörd. Det finns sociala ytor där nere där beställarna har sitt privata med sovrum och eget badrum.
Ovanvåningen har förutom sovrum och sovnischer också ett generöst vardagsrum med en hög takkupa som öppnar ut mot utsikten.
– Vi har klätt insidan med björkplywood, både väggar och tak, vi kan ju inte fastna i furuträsket, säger Johan Olsson med på villan Späckhuggaren i gott minne.
Även trappan mellan de två våningsplanen är klädd med björkplywood, likaså köksinredningen.
– Att använda samma materialbehandling genom hela huset understryker rummens skulpturala kvaliteter.
Bägge husen kostade exklusive tomt ca 5 miljoner kronor, vilket inte är någon extrem summa i sammanhanget. Den enkla men samtidigt flexibla planlösningen speglar utsidans sparsmakat exakta uttryck.
Kommentarer
13