Värme i uterummet

I del två av artikelserien om uterum tar vi ett grepp om isolering samt uppvärmningsalternativ. Byggingenjör Charlotte Andersson hjälper oss reda ut alternativen.

Uterummet som Byggahus medlem Buster1 byggde 2010.

Uterummet som Byggahus medlem Buster1 byggde 2010. Foto: Buster1

När du bygger uterummet måste du ta hänsyn till hur långt in på året du vill kunna använda det. Ju länge in på året du vill kunna sitta där och mysa, desto bättre isolering krävs.

Charlotte Andersson
Charlotte Andersson

 

En välisolerad grund är alltid bra att satsa på oavsett hur välisolerat du vill att resten uterummet ska vara. Detta eftersom det är svårt att i efterhand bryta upp en gjuten platta och isolera den ifall du ångrar dig och vill ha bättre isolering

Golvet och taket är viktigast.

– Det är inte lönt att köpa treglasfönster om man bara har tvåkanalig plast i taket och ett oisolerat trägolv. Det absolut viktigaste är faktiskt taket och golvet, för är de inte ordentligt isolerade spelar väggarna i stort sett ingen roll, säger Charlotte.

Om du kommer fram till att ditt uterum ska kunna användas året om och hålla sig frostfritt bör du välja treglasfönster och då ha minst en decimeter cellplast under golvet och minst trekanalig plast i taket.

– Taket bör ha samma U-värde som väggarna. Det vet tillverkarna och det står angivet vad de olika produkterna har för U-värde, de bör ju matcha, säger Charlotte.

Även stommen bör vara isolerad i det här fallet så att värmen inte slinker ut genom den istället. Stommen ska vara tillverkad för ett uppvärmt utrymme.

Vill du däremot bara förlänga sommaren en bit in på hösten räcker det med tvåglasfönster.

– Tvåglasfönster är ett mellanting. Man kan inte fira julafton men man kan ha kräftskivan med råge.

Slutligen har du den enklaste formen vilket är englasfönster.

– Ett enkelglas är mer att man skyddar sig mot vind och stänger in lite av värmen från dagen, men rummet kyls ner under natten. Du kanske förlänger säsongen med en månad. Men det är mer ett väderskydd, att du skyddar dig mot regn och blåst, säger Charlotte.

Värma upp uterummet

När du bestämt dig för hur välisolerat uterummet ska vara och byggt klart det finns det flera sätt att värma upp utrymmet, men alla passar inte i alla sammanhang. Charlotte rekommenderar till exempel inte golvvärme i ett uterum.

– Golvvärme är väldigt trögt, du får sätta på det dagen innan kräftskivan om det ska hinna bli varmt. Det känns som ett dyrt sätt att värma upp uterummet om man inte gör det året-runt-bonat, men då blir det istället en inglasad variant av ännu ett rum i huset. Välj hellre ett alternativ som värmer upp snabbt. 

Ett exempel på snabb uppvärmning är oljefyllda element eller elelement. Även värmefläkt är ett fungerande alternativ. Du kan även glänta på dörren från huset in till uterummet för att värma upp det ännu fortare.

Förutom golvvärme höjer Charlotte ett varnande finger för ett par andra uppvärmningsalternativ 

– Gasolbrännare äter upp syret. Man ska även akta sig för att ha grill och den typen av uppvärmningskälla, det finns ju till exempel bordseldgaller. Det är en risk att de avger koloxid när glöden ligger där, man kan bli förgiftad. Passa dig också för öppna eldstäder. Ska du ha det måste du ha fönster på glänt och då släpper man ändå in kyla vilket motverkar hela idén.

Och luftvärmepump menar hon känns som en väl dyr investering för att så litet utrymme som bara behöver värmas upp en del av året.

– Luftvärmepump är lite väl överdrivet, man slår lite över målet. Det är onödigt dyrt för en begränsad effekt, säger Charlotte och fortsätter:

– Jag tycker att man ska satsa på oljefyllt elelement, eller en värmefläkt. Har man bara fått upp värmen där kanske det räcker med att man är tillräckligt många personer där så blir det en värmekälla i sig själv. Det kan också räcka med att man har dörren öppen till huset eller tänder några värmeljus som också tillför lite mysfaktor.

Infravärme är också ett alternativ, dock för att värma människorna snarare än att värma upp uterummet.

Sammanfattningsvis rekommenderar Charlotte alltså uppvärmningsalternativ som du sätter igång när uterummet ska användas och stänger av när det inte används, dock inte sådana som ger ifrån sig giftiga ämnen.

Ventilation i uterummet

Allt handlar dock inte om uppvärmning – nedkylning är under varma sommardagar minst lika viktigt. Har du exempelvis växter i ditt uterum kan det vara bra om du monterar en vädringslucka. Det är ju inte säkert att du vill lämna skjutdörrarna eller ett fönster öppet när du åker till jobbet.

Har du en liten tomt bör du kanske tänka ett steg till, för på en sådan tomt kanske uterummet blir den enda uteplatsen.

– I så fall kan du välja en uterumskonstruktion där du kan vika bort hela väggar, den modellen blir öppnare än den med skjutpartier. Med skjutpartier får du kvar ett parti, vikväggar viker du ihop och upp mot husfasaden. Det blir förmodligen dyrare men det är ett sätt att kunna använda det till både uterum och uteplats. Det är ju inte heller gratis att bygga en uteplats till och det är inte säkert att tomten är tillräckligt stor för att ha två, säger Charlotte.