Trädgård för barnen - bästa tipsen för utelek

En trädgård kan vara en härlig plats för barn och ett extra rum med himlen som tak. Här får du både tips om växterna barnen älskar, växterna som kan vara giftiga och hur du kan utforma trädgården med roliga byggen för barn.

Trädgård för barnen - bästa tipsen för utelek

Foto: Medlemmen Mattemeck

Visst vill man att barnen ska leka ute så mycket som möjligt. Vi frågade Byggahus.se's expert, trädgårdsdesignern Cajsa Lundin vid Form & Funktion hur kan man inspirera till utelek och aktiviteter i friska luften?

– Man ser till att det finns ytor för lek och spel och adderar det man tror att barnen tycker är kul, säger Cajsa Lundin.

För det yngre barnet finns det mycket att upptäcka i en trädgård. Särskilt kul kan det vara om det finns bär. Att plocka ett solvarmt smultron och låta det smälta i munnen kan vara dagens höjdpunkt. Eller att vattna med kannan. Ett något äldre barn kanske uppskattar studsmattan mer, och tonåringen kanske föredrar solstolen vid poolen. 

Hur kan man inspirera till utelek?

– Föregå med gott exempel. Gör saker utomhus själv. Var ute med barnen. Om vuxna tycker det är kul smittar det ofta, säger Cajsa Lundin.

Balansbana
Balansbana av målade stubbar. Foto från Pinterest

Hon tipsar om mängder med roliga saker att göra. Bygga koja och hoppa på stubb-banor. Gå balansbana, studsa studsmatta, gunga eller leka i sandlådan. Hoppa hopprep eller twist tillsammans. 

Hon berättar också om hur roligt det kan vara att göra hinderbanor för eventuella husdjur.
– Eller klä ut barnen med tass-strumpor och diademöron. Och var med själv.

På sommaren passar vissa aktiviteter extra bra. Som att leka i vattenspridaren eller sova i tält. På vintern kan man göra snöänglar och snögubbar.

Plantera gärna bärbuskar och fruktträd

Vem gillar inte att plocka något egenodlat direkt från plantan och stoppa i munnen? Vill man låta barnen uppleva det kan man odla växter med ätbara bär, som smultron, jordgubbar, vinbär, blåbär eller hallon.

Jordgubbar
Jordgubbar direkt från plantan. Foto: Medlemmen 13th Marine

– Låt barnen vara med och plantera, röra om i komposten och lägga ut ny jord, vattna och inte minst skörda och äta.

Cajsa Lundin tipsar också om att man kan ge barnet egen odlingsdel, kanske en pallkrage med målat namn.

Barnpallkragar
Pallkragar med målat namn. Foto: Cajsa Lundin

Även där kan man odla ätbara grödor. Exempelvis morötter och rädisor. Bönor som gärna klättrar och klänger sig höga på kort tid, kan också vara roligt.

Rädisor
Rädisor. Foto: Medlemmen Lill72

– Barn gillar att se saker växa och bli stora, så solrosfrön, pumpa och så vidare brukar vara poppis. Finns syskon kanske man kan göra ett pumpa-race och se vems som blir störst, säger Cajsa Lundin.

Det kan också vara trevligt att plantera fruktträd för att senare kunna skörda äpple, päron, körsbär eller plommon.

Växter att undvika

I en trädgård där yngre barn ofta vistas kan det vara skönt att veta att man inte har giftiga växter och bär. Giftinformationscentralen har ett växtregister där man kan gå igenom och kolla upp trädgårdens växter om man känner sig osäker. Samtidigt är det ovanligt att barn faktiskt blir förgiftade i trädgården. 

Vissa växter kan ge besvär med magen i form av illamående, kräkningar och diarré, om barnet äter mycket av dem. Bland dessa finns exempelvis druvfläder, try och kaprifol. Även snöbär eller “smällbär”, som barn kan tycka är roligt att leka med kan ge denna form av symptom.

Gullregn
Gullregnets frön är giftiga. Foto: Medlemmen galento

Ett exempel på en mycket giftig växt är fingerborgsblomman. Speciellt bladen, som bland annat innehåller digitalis, kan påverka hjärtats rytm. Belladonna är en annan mycket giftig växt, med svarta bär. Den är relativt ovanlig och oftast finns den bara i botaniska trädgårdar. Andra mycket giftiga växter, som i liten mängd kan ge stor risk för förgiftning, är sprängört, stormhatt, änglatrumpet och nerium.

Även gullregn är giftigt, framförallt fröna, som innehåller cytisin. Om barn äter några frön kan de få symptom, men allvarliga förgiftningar är ovanliga. Exempel på symptom är illamående, kräkningar, feber och hjärtklappning. Men i allvarliga fall också muskelryckningar och påverkan på andningen och medvetandet. 

Andra vanliga växter som också är giftiga är idegran, liljekonvalj och tibast. Dessa kan ge symptom, även om de sällan blir allvarliga.

Inspiration för lek i trädgården

Det finns mycket roligt man kan göra i en trädgård. Här kommer lite inspirationstips.

Bygga koja

Det är roligt att bygga en enkel koja i trädgården. Har man en naturtomt kan man samla långa pinnar och ställa mot en trädstam och isolera med mossa. Men det går också bra med tillfälliga kojor av stolar och filtar eller lakan. Vill man ha en koja som lever och växer kan man välja en koja i flätad pil.

Bygga lekstuga

Lekstuga
Egenbyggd lekstuga. Foto: Medlemmen pjon

Ett eget litet hus att leka i kan vara drömmen för vissa barn. Vill man kan man bygga en lekstuga själv. Om tiden är knapp och budgeten snäv går det att bygga med spillbitar och enkla medel. Eller varför inte en kiosk med lastpallar som Fröken Bauer?

Lekstuga av lastpallar
Kiosk av lastpallar Foto: Medlemmen Fröken Bauer

Vill du bygga något mer bestående kan kanske en rejälare lekstuga användas till cykelförråd eller ett sommargästhus när lekperioden är över. Vill man upp en bit från marken kan man bygga en koja på trädstubben, som medlemmen Steinmeister gjorde.

Trädkoja
En koja på en stubbe. Foto: Medlemmen Steinmeister

Självklart finns det också lekstugor att köpa färdiga. Till exempel den här:

Lekstuga Djursholm
Lekstuga Djursholm från Lektema. Foto: lektema.se

Byggen för små pirater

Många är föräldrar till små pirater. Vad passar då bättre än att bygga något som passar deras lek? Medlemmen Sasa Grubor byggde ett riktigt stort skepp.

Piratskepp
Ett stort skepp till barnen. Foto: Medlemmen Sasa Grubor

Man kan också bygga en trädkoja i form av ett piratskepp.

Piratskepp
Tänk att få styra ett alldeles eget piratskepp. Foto: Medlemmen Marsman80

Eller varför inte utforma en piratträdkoja som den här, av medlemmen Oskar Ek?

Trädkoja
En trädkoja för små pirater. Foto: Medlemmen Oskar Ek

Medlemmen Mattemeck byggde ett piratskepp av mestadels återvunnet material till sina barnbarn.

Lekbåt
Lekfull båt av återvunnet material. Foto: Medlemmen Mattemeck

Bygga klätterställning

Vad gör man inte för sina barn? Flera medlemmar på Byggahus.se har ägnat många timmar åt att bygga olika varianter av klätterställningar till sina barn. Här ser ni en egendesignad klätterställning med gungor och rutschkana. Det hela började med att medlemmen Blixtmaskin såg en annons på rutschkanan och ville bygga en enkel plattform som kunde hålla upp den.

Klätterställning
En enkel plattform till rutschkanan blev också en gungställning och lekstuga. Foto: Medlemmen Blixtmaskin

En klätterställning kan också ha formen av en lastbil, att klättra runt på och ha roligt med.

Latbil
Lastbil i trä. Foto: Medlemmen Lolle

Eller varför inte en polishelikopter?

Polishelikopter
Polishelikoptern har landat i snön. Foto: Medlemmen magaxe

Gunga mera

Visst är det kul att gunga! Vinden blåser i håret. Det kittlar skönt i magen. Gungor kan se ut på olika vis. Den kanske enklaste varianten sätts fast i en rejäl trädgren.

Lång gunga
En lång gunga Foto: Medlemmen Paf

För dem som har gott om plats i trädgården kan det vara roligt med en egen gungställning. Medlemmen Krilleman byggde en egen, men det finns också flera gungställningar i trä eller metall att köpa och sätta ihop med hjälp av en byggbeskrivning.

Gungställning
Gungställning med gympa-rep och kompisgunga. Foto: Medlemmen Krilleman

Det går också att bygga själva gungan själv.

Trägunga
Rejäl gunga med utsikt. Foto: Medlemmen www

Vissa gungor är nästan som små kojor att krypa in och vila i.

Hängstol
Gunga för en skön vilostund. Foto: Medlemmen AndersPS

Sandlådan kan se ut på olika vis

Sandlådan är en populär klassiker i trädgården när man har mindre barn. Den går att bygga själv eller köpa färdig, och går att variera på många olika vis. Nedan kommer några exempel från forumet.

Sandlåda
En stor sandlåda. Foto: FridaHaga

Sandlådan kan också byggas in i altanen och döljas med lock när den inte används, som här:

Sandlåda
Integrerad sandlåda i trädäcket. Foto: Medlemmen Mig2006

Medlemmen MagnusST byggde en sandlåda av en gammal båt, med bryggor på sidorna. Han satte in två extra bilstereofronter i kontrollpanelen då sonen tyckte att det behövdes fler knappar.

Sandlåda av båt
Sandlåda av båt. Foto: Medlemmen MagnusST

Gräv ner studsmattan

Nedsänkt studsmatta
Nedsänkt studsmatta. Foto: Marlén Eskilsson

Hos barnfamiljen är det också vanligt med en studsmatta på gräsmattan. Det är roligt att hoppa och studsa med sina vänner. Lite problematiskt kan det vara för den som måste flytta en stor studsmatta fram och tillbaka när gräset ska klippas. I de fallen kan man fundera på att gräva ner studsmattan. Det tar några dagar att gräva en stor grop under studsmattan. Men en annan fördel med en nedsänkt studsmatta är att det är närmre till marken, om någon skulle råka falla.

Vattenlek eller bygga pool

Pool med liner
En pool med liner. Foto: Medlemmen Slaktarn82

För det mindre barnet kan det vara roligt och skönt med en plaskdamm eller badbalja ute på sommaren att svalka sig i. Tonåringen drömmer kanske om en pool. 

Vad kostar det att bygga pool? Att bygga pool är ett relativt kostsamt trädgårdsprojekt. Priset kan ligga allt från 200 000 kronor till 600 000 kronor, men det kan också bli ännu dyrare.

Vill man ta steget att bygga pool är det mycket att tänka på. Vilken storlek och form vill du ha på din pool? Vilken typ av pool vill du ha?  Behövs bygglov? Hur vill du skydda din pool? Läs gärna mer i checklistan.