9 regler för säkrare lek på studsmattan
Att hoppa på studsmatta är en jättekul lek för barnen. Här är nio åtgärder du kan vidta för att minimera risken för att de skadar sig när de hoppar.
En egen studsmatta i trädgården är en fantastisk leksak som kan locka ut barnen i solskenet, stimulera till fysisk aktivitet och få dem att lämna surfplattan en stund.
Baksidan av myntet är att det är ganska lätt att barnen skadar sig när de hoppar – vanliga skador är frakturer i handleder, fingrar, armbågar och fotleder. Många likställer studsmatteleken med skador du kan få vid ridning eller när du spelar fotboll.
Men använder du dig av de här enkla reglerna, så minskar du risken för skador vid hopp rejält. Tänk på att ju yngre och ju mer ovant barnet är vid att hoppa studsmatta, desto mer försiktig behöver du vara.
- Regel nummer ett är att ha ett skyddsnät på ifall studsmattan är större än 1,5 meter i diameter. Större studsmattor har högre benställning vilket gör att fallhöjden blir högre.
- Hoppa en i taget för att undvika krockskador. Två vana hoppare kan vara OK, men då ska de hålla ögonkontakt under hoppningen.
- Hoppa utan skor.
- Ha inga andra saker på studsmattan medan barnen hoppar som de kan landa på och skada sig.
- Riktigt små barn ska hoppa under tillsyn av en vuxen.
- Placera studsmattan på stadig plan mark med sand eller gräs som underlag, det ska vara mjukt att landa på.
- Se till att det inte finns träd, stenar eller andra fasta föremål som barnen kan skada sig på inom 2 meter från studsmattan.
- Inför första hoppet för säsongen, kontrollera att alla delar är hela. Byt ut skadade delar.
- Låt en vuxen provhoppa först för att kontrollera funktionen.
Ett sätt att minimera fallhöjden är att helt enkelt gräva ner studsmattan. Hur det går till kan du läsa om här: Gräva ner studsmattan steg för steg
Källa: Konsumentverket, If, Trygg Hansa