Total makeover av tomten med nytt garage och gäststuga hos Stefan och Anna

Vi hade nöjet att få hälsa på och filma hos medlemmen stefancrs i Göteborg.

På tio späckade minuter visar han oss familjens jätteprojekt där han och frun Anna har sprängt, terrasserat och skapat användbara nivåer på den sluttande tomten. De har flyttat upp garaget och byggt ett gästhus - allt i ett noggrant planerat, väl samordnat och utfört projekt.

Stefan och hans fru Anna hade tröttnat på att parkera långt från huset och att ta sig upp för den sluttande tomten till huset. Våren 2017 presenterade Stefan alias stefancrs sin projekttråd i forumet: Bildprojekttråd – Rivning garage, ny uppfart, nytt garage, gäststuga, ny gräsmatta.

Stefan och Anna hade flyttat till huset 2014. Då fanns garaget allra längst ner vid tomtgränsen, sedan var det trappor, slänt och mer trappor upp till huset. De hade ett behov av att kunna komma upp till huset med barnvagnen på ett enklare sätt. Anna letade upp en arkitekt och en trädgårdsarkitekt som fick rita på en helt ny trädgård åt dem med stor uteplats, plana gräsmattor, ett dubbelgarage och en gäststuga. Det skulle innebära att de rev det gamla garaget och byggde en ny uppfart också.

Huset före
De köpte huset 2014. 

Projektet startade alltså med att en grävmaskin dök upp på tomten för att riva det gamla garaget och forsla bort massorna. Här behövdes platsen till uppställningsyta. Efter det skrapade de av all mark uppe där nya garaget står idag, för att sedan kunna spränga berget där.

Massor flyttades
När berget var sprängt flyttades massorna.

När berget var sprängt flyttades massorna till andra delar av tomten där de behövdes.

– För att få till terrasseringen göt byggarna fundament direkt mot berget. Sedan byggde de upp stödmurarna med hjälp av skalblock. De satte armeringsjärn och göt i skalblocken.  Man lägger tre block på höjden, gjuter, lägger på tre block igen, gjuter och så vidare tills man nått önskad höjd. Den högsta muren är armerad in i gräsmattan också, berättar Stefan och visar.

Grävskopa vid stödmuren
Stödmurarna byggdes upp med skalblock.

När de hade gjort murarna fyllde de på med fyllnadsmassor, dvs sprängmassorna från andra delen av tomten. Stefan visar vid ena terrasseringen att de har lagt på väldigt mycket fyllnadsmassor.

– Här där jag står är det 3,5 meter ner till berget, så det är väldigt mycket fyllnadsmassor, säger Stefan.

Robotgräsklipparen
Stefan visar robotgräsklipparen.

Robotgräsklipparen fick styra slänternas lutning

Stefan berättar att ett annat krav de hade var att det skulle gå att klippa allt gräs med robotgräsklippare.

– Vi gjorde lite undersökningar, vilka lutningar som de kraftigaste robotgräsklipparna klarade av och Husqvarna hade en som klarade av 45 % lutning, så vi valde HQ Automower 420 och den fick styra hur branta slänterna fick vara på tomten, berättar Stefan.

Sluttning
Robotgräsklipparen fick styra lutningen på sluttningarna.

– Det går att köpa terränghjul men det har jag inte gjort. Och det kommer nya modeller nu som är fyrhjulsdrivna för ännu värre tomter.

smidesräcken
Smidesräckena är platsbyggda.

Platsbyggda smidesräcken

Det finns ungefär 150 meter räcken runt tomten och allt är platsbyggt av byggarna, de har kapat till och svetsat dem på plats. 

– Om man tittar på färdiga räcken så kostar varje tvåmeterssegment 2000 kr och det tyckte byggaren skulle bli för dyrt. Det här var ett fastprisprojekt så det var helt ok. Så det tog många veckor, men det blev väldigt bra, säger Stefan.

Översikt över tomten
Översikt hela byggprojektet.

Dubbelgarage med snickarbod och plats för bergvärme

Garaget är i grunden byggt som ett dubbelgarage, men ena halvan är snickarbod och pannrum/förråd. Stefan går in och visar.

– I samband med det här projektet så passade vi på att borra för bergvärme. Innan hade vi direktverkande el och luftvärmepump.

Bergvärmepump
Stefan visar pannrummet med bergvärmepumpen.

Stefan berättar att de har haft en elförbrukning på 34 000 kWh per år, vilket är högt. Men det är ett gammalt hus från 30-talet och de har velat behålla en del av de gamla fönstren. För att få ner uppvärmningskostnaderna så behövde de ett bättre värmesystem.

– I garaget finns plats för en bil. Garageportarna kommer från Teckentrup, inte så stora i Sverige, men i Tyskland och Polen.

Dubbelgarage
Garageportarna från en leverantör som är ganska okänd i Sverige.

– Det finns ingen uppvärmning i garaget än så länge, vi tror att vi klarar oss på spillvärmen från värmesystemet, men vi får se, säger Stefan.

I den ursprungliga planen så skulle det läggas fyllnadsmassor runt hela huset.

– Men de ifrågasatte jag om vi behövde göra och byggarna tyckte inte heller det. 

Bergrummet
Stefan visar deras häftiga extraförråd.

Istället byggde de ett extraförråd i hålrummet. Där finns en bit av det sprängda berget kvar. Lite otäckt när det regnar, för vatten rinner ner utmed berget. 

– Vi ska se om vi kan täta muren lite grand och vi behöver förbättra ventilationen här inne, säger Stefan. 

Hemlig tunnel under marken

När de skulle spränga fick de veta att det finns en tunnel under marken 15 meter ner och 10 meter bort från där de skulle spränga. 

– Det innebar i princip bara att vi fick krav på hur mycket vibrationer det fick bli när vi sprängde. Sprängarna fick köra mindre laddningar än de brukar göra. De satte ut vibrationsmätare uppe vid berget, säger Stefan och visar.

– På grund av den hemliga tunneln under marken så blev det dyrare än de hade tänkt sig, men om jag minns rätt så landade vi på 250 000 kr för sprängningsarbetet, säger Stefan.

Ritningen
Ritningen, där man hade utgått från nybyggnadskartan.

Fel på en halv meter i nybyggnadskartan

Stefan visar nivån där de hade en gruslagd uteplats förut. 

– Tanken var att vi skulle få en större uteplats i samma nivå som bara fortsatte fram till gäststugan. Det var en förutsättning när vi tog fram ritningen, säger Stefan.

– När vi skulle ta fram ritningen så började vi med att köpa en nybyggnadskarta från kommunen. Problemet var att höjden för uteplatsen som var angiven där var ca en halv meter fel mot verkligheten. När de fyllde på med massorna så märkte byggarna att ritningen inte stämde. 

– Egentligen hade garaget en planerad byggnadshöjd på 330 cm, så det vi tappade var en maffig takhöjd i garaget, men det är ju inget man behöver egentligen, säger Stefan.

Kors av järnbalkar
Garaget muras upp och ovanpå läggs ett kors av järnbalkar som ska bära upp tyngden.

Garaget är också uppmurat med skalblock som fyllts och gjutits med betong. Ovanpå det ligger ett träbjälklag, över ett kors av järnbalkar som bär upp den största tyngden. På andra hållet ligger limträbalkar som både terrassen och gäststugan vilar på.

Gäststuga inredd och klar – med kodlås

Vi går vidare och tittar närmare på gäststugan.

– Vi har satt kodlås på gäststugan, och kodlås är jättehärligt, skrattar Stefan. 

Kodlås
Jättebra med kodlås på gäststugan.

– Det har vi skaffat på alla entréer nu. Här i gästhuset är det ju jättesmidigt, för då kan gästerna få sin kod och man behöver inte dela ut några nycklar. 

Anna är den som har skött inköp och val av inredning. Hon anlitade en inredare för att få det riktigt bra i gästhuset. 

Gäststuga
Hall när du kommer in, till vänster ett sovrum och rakt fram kök och vardagsrum.

Det är 36 riktigt välplanerade kvadratmeter. Här finns kök, matplats, vardagsrum, sovrum och badrum.

Vardagsrum
Vardagsrum till vänster, öppet mot ...

Först kommer man in i en liten hall, till vänster finns sovrummet, efter det kök, vardagsrum och matplats. I stugan finns också ett badrum.

Köket
Köket som är fullt utrustat inkl. integrerad diskmaskin.

Stugan har valmat tak och det är öppet upp i nock, takhöjden blir frikostig.

Sovrum
I sovrummet finns en dubbelsäng.

Asfaltering av uppfarten

Vad gäller asfalteringen tog de in offerter från kända och okända firmor. Överraskande nog fick de bästa priset av NCC, och de gjorde jobbet oerhört snabbt.

asfaltering
NCC var billigast och väldigt effektiva.

– De kom tiden de sa att de skulle komma, bara en sådan sak. Sedan gjorde de jobbet väldigt fort. De var väldigt effektiva och vi tyckte att de var jättebra, säger Stefan. 

Anna en stor del av projektet

När du har sett filmen så tror du kanske ändå att Stefan har gjort det mesta i det här projektet eftersom det är han som berättar, men så är inte fallet. När filmen spelades in hade de precis fått en ny familjemedlem och Anna hade fullt upp med deras lilla bebis.

Översikt projektet
Anna fick medla när det blev konflikter under byggets gång.

– Förutom allt hon har gjort med gäststugan, planering av hela projeket och att ta fram designen med arkitekterna så har hon fått hoppa in som medlare. När jag och byggaren hamnade i låsningar i konflikter såg Anna till att vi hittade en väg framåt och skötte många förhandlingar med byggaren. Utan dessa medlingar mellan mig och Hans (byggaren) hade projektet antagligen avbrutits, men blev istället slutfört, på budget!