Växthus med begagnat byggmaterial

Antika dörrar, gamla fönster och lecablock skapar tillsammans det 21 kvadratmeter stora växthuset som Inga-Lill Zakariasen alltid drömt om. Så här gick det till att bygga det.

Platsbyggt växthus

Foto: Isa Zakariasen

Ett växthus ska i många fall inte bara vara en plats för växter. Det ska även vara en oas, en rogivande plats där familjen kan finna lugn. Så kände Inga-Lill Zakariasen. Drömmen om ett stort växthus med plats för både hobby, familj och vänner har alltid funnits hos henne, men det tog många år innan drömväxthuset stod på plats.

Efter många års funderande och provsittande av växthus beslutade hon sig äntligen för att bygga ett eget. Målet blev att bygga så stort som möjligt, med så högt i tak som möjligt, för att få bra rymd.

–  Jag ville kunna ha in tio personer, ett stort planteringsbord, kunna duka upp buffé, plantera, snickra och vila i ett hörn i en skön stol. Det skulle bli ett ställe att samlas vid, säger Inga-Lill Zakariasen och fortsätter:

– Vi åkte runt till Skånes alla växthustillverkare men hittade inget med den känslan i som vi var ute efter.

isas växthus

Hittade den gamla känslan med hjälp av begagnat byggmaterial. Foto: Isa Zakariasen

Nu har de dock lyckats hitta den känslan tack vare att de platsbyggde. Inga-Lill tror att det är mycket tack vare de gamla fönstren och tegelstensgolvet, men även på grund av dörrarna som de hittade på en antikmarknad. Tillsammans skapar de olika delarna ett lugn.

Så gick det till
Det 21 kvadratmeter stora växthuset är byggt av träramverk och gamla fönster. Det vilar på en lecablocksmur. Ena långsidan består dessutom av en murad vägg skapad av lecablock, detta för att skapa insynsskydd mot grannen eftersom växthuset bara ligger en meter från tomtgränsen.

Själva bygget började i maj, men kort efter att de grävt ur för grunden började det regna. Regnet höll i sig i nästan en månad och under den tiden stod bygget helt still. Men när de väl kom igång igen gick det fort.

isas växthus

Här anlägger de grunden. Foto: Isa Zakariasen

– En murarsläkting hjälpte oss med grunden. Den skulle vägas av i omgångar så att det verkligen blev jämnt och vi kände inte att vi hade kunskapen som behövdes. Vi stod för jobbet runtom istället. Vi såg till att allt material och alla verktyg och maskiner kom på plats, säger Inga-Lill Zakariasen.

Mureriarbetet tog cirka två veckor och när grunden och långsidan var färdiga tog snickaren över. Inga-Lill hade tidigare gjort en ritning som de utgick från när de beställde allt material från en byggfirma och den var behjälplig även nu. Snickaren såg till att få stommen på plats med gavlar och takstolar och satte i alla fönster längs med väggarna. Det tog cirka två veckor, men det var tidig morgon och sen kväll som gällde för att få klart allt i tid.

isas växthus

Väggarna muras av lecablock. Foto: Isa Zakariasen

– Vi skulle gifta oss i trädgården den 3 juli och vi ville kunna sitta och äta i växthuset. Så det var väldigt stressigt mot slutet, att hinna klart. Det blev klart dagen före bröllopet, säger Inga-Lill Zakariasen.

Sista arbetet var det glasmästaren som genomförde. Under ett par dagar var han på plats och monterade takfönster som de beställt utifrån standardmått.

muren putsad och klar

Muren putsad och klar. Foto: Isa Zakariasen

trästommen

Trästommen monteras. Foto: Isa Zakariasen

– Växthuset har kostat omkring 100 000 kr, men det var absolut värt varenda krona. Det är den bästa idén jag fått, säger Inga-Lill Zakariasen.

Funktion
Växthuset stod
på plats dagen före parets bröllop. Dagen därpå kunde de med andra ord nyttja det ihop med dess första, glada gäster. Därefter har det blivit många besök i trädgårdens pärla. Här finns varken odlingslådor eller självbevattningssystem, istället är det fokus på plats för gemenskap och hobbyverksamhet.

– Det har blivit en naturlig punkt. Vi äter middag härnere, oftast även frukost och lunch. Jag lever mitt liv härnere, både pysslar och finner ro och balans i livet, säger Inga-Lill Zakariasen.

kortsidan

Här kan Isa ha bröllopsfest såväl som en vilopaus. Foto: Isa Zakariasen

Växterna står i krukor så att det är enkla att flytta på.

– Jag hade bestämt mig för att inte ha odlingsbäddar för att kunna flytta runt grejer och få utrymmet. Jag har ett apelsinträd, ett fikonträd, mycket pelargoner och kryddor, tomater. Det kanske blir en vinranka eller ett blåregn härinne så småningom, vi får se, säger Inga-Lill Zakariasen.

Inga-Lills 3 bästa tips till den som ska bygga växthus

  • Ge det tid och tänk igenom vad du vill använda växthuset till
  • Se till att du har gott om tid på dig att samla material, så att du inte känner någon stress utan kan leta på blocket och antikmarknader. Det är lite tjusningen, att kunna åka runt och samla material. Leta mycket inspiration, samla på dig och leta på nätet.
  • Besök andra som har växthus och butiker med växthus och provsitt dem.

Klicka här för att läsa mer om Inga-Lill och hennes trädgårdsprojekt i hennes blogg.