Annika Sundin bygger ett växthus med fokus på återbruk

Startskottet för Annika Sundins växthus – som ska byggas så hållbart som möjligt – var en efterlysning av gamla fönster: – Jag fick så många svar! Jag åkte runt på bygden och plockade upp fönster här och var, berättar hon.

Annika Sundin bygger ett växthus med fokus på återbruk

Annika Sundin med familj köpte lantstället i Roslagen för 12 år sedan. Och drömmen om ett växthus har vuxit fram. Annika, som är en “greenfluencer” – alltså inspirerar andra till att leva hållbart, vill självklart också bygga sitt växthus på ett så hållbart sätt som möjligt.

– Jag började med att efterlysa fönstren. Då, för fem år sedan, var den lokala köp- och sälj-gruppen på Facebook väldigt liten här, så jag körde en klassiker och annonserade i lokaltidningen.

Anika Sundin
Annika Sundin skrapar de upphämtade fönstren rena från färg. Foto: Privat

Som folk hörde av sig! Det fanns en uppsjö gamla fönster som bara stod och samlade damm. Annika hämtade upp många av fönstren som skänktes.

– Sedan blev de stående ett tag… Det var så många frågor som skulle besvaras innan vi satte igång: Var är bästa läget för ett växthus? Och hur stort ska vi bygga? Rådet vi fick var: “Bygg så stort ni kan när ni ändå är igång”.

Gjuten grund
Foto: Privat

De ansökte om bygglov som blev klart förra våren. Då satte de också igång med bygget av växthuset som ska bli 20 kvadratmeter.

Eftersom vädret var så hett förra sommaren kunde de inte bygga så mycket som tänkt, men nu ska de snart komma i mål:

– Jag räknar med och hoppas på midsommar. Men vi får se. Vi hade ingen inflyttningsfest när vi köpte sommarhuset, så det vore ju trevligt att bjuda in grannarna när växthuset är klart. Nu har vi ett bra mål, säger Annika.

De gör allt i bygget själva. Och det är främst maken, som just nu har ledigt inför ett nytt jobb, som bygger.

– Han är hobbysnickare och tycker att det är kul. Vi läser på tillsammans.

Stomme
Foto: Privat

Vad gäller byggmaterial har det mesta kunnat införskaffas second hand:

  • Fönstren via annons i tidningen
  • Dörrar via den lokala Facebook-gruppen – som nu vuxit till drygt 1 000 medlemmar
  • Limträbalken överst i taket hittades efter aktivt letande och bevakning via Facebook Marketplace
Bygga växthus
Foto: Privat

– Själva stommen har vi fått köpa ny. Och vi har varit tvungna att mura upp grunden, då jag valde “den bästa platsen” för växthuset – på ett berg. Här valde vi leca som material, företaget bakom jobbar aktivt med att minska sitt klimatavtryck, det går att välja medvetet även vid nyinköp, säger Annika.

Taket var också uppe för en intern diskussion. De har tillräckligt med fönster som skulle räcka till tak, men de har insett att det inte skulle hålla för snötryck, så här har de köpt in kanalplasttak.

– I och med detta kan vi förlänga säsongen och odla så länge som möjligt och det är ju viktigt det också.

Odling på balkong
Annikas odlingar i stan vill snart flytta till växthuset. Hon ser till att de får komma ut på balkongen ibland och lapa sol. Och på balkongen har hon medvetet valt blommor som ökar den biologiska mångfalden, bland annat lavendel och basilika. Både humlor, bin och fjärilar uppskattar dem. “Till planteringarna använder jag gamla kvistar och grenar för att stötta upp. Perfekt som blompinnar. Och genom att ha alla planterade växter i en kartong är det lätt att flytta runt dem. Till exempel ut på balkongen en solig dag.” Foto: Privat

Växthuset ska alltså primärt användas till odling.

– Hela lägenheten här i stan är full av olika typer av växter! Vi har gjort ett medvetet val även vad gäller detta och har valt uteslutande ekologiska och lokalodlade frön.

Även om de inte har fått in sina bäddar i växthuset ännu har Annika en plan för dessa:

– I botten ska vi ha multnat virke från skogen, som grenar och kottar. Tång är också väldigt bra fyllnadsmaterial.

Annika har även använt tång för att lägga ovanpå sina odlingar tidigare – hon sådde bland annat potatis i tång förra året:

– Det växte så det knakade samt gav fördelen att vi slapp jordig potatis. Men tänk på att om du använder tång från saltvatten är det viktigt att den sköljs av innan den används.

Som gödsel används brunnet fårbajs, som de får av grannen.

Gjutning
Foto: Privat

– Mitt bästa tips är att våga fråga grannar och andra i närområdet. Både om det finns någon med gård i närheten som kan ha gödsel och om du behöver verktyg och annat. Vi fick exempelvis låna en cementblandare av en granne mot en liten peng. Och en värmepistol fick vi låna av en annan granne som vi har inspirerats mycket av till vårt bygge. De ligger några år före oss. Värmepistolen är fantastisk till att värma upp färg med på fönstren när de gamla bläcken ska skruvas av. Jag vill verkligen slå ett slag för att våga efterlysa saker och tjänster i Facebookgrupper eller liknande. Det är framtiden – att dela!

Bygga växthus
På bevakningslistan hos Annika just nu: Växtlampa. “Det är lite småtanigt här i förodlingen och även om jag inte tycker att det behöver vara perfekt skulle växterna må bra av en lampa. Men jag vill inte köpa en ny, så jag fortsätter leta till nästa år. Fungerar det inte med mina planteringar finns det massor av fina planerade växter som andra har fått över.” Foto: Privat

Växthuset ska ha solcellsbevattning och bra avrinning för att fånga upp regnvatten.

– Det är fortfarande många som inte samlar sitt regnvatten vilket är närmast galenskap. Såklart vi ska använda vattnet på ett klokt sätt.

All inredning är redan “färdig-loppad” sedan flera år – allt från spadar och krattor till fina burkar, trälådor och hinkar. Men solcellsbevattningen saknas, Annika spanar efter det på second hand just nu.

– Jag längtar efter att få börja inreda. Förra helgen var vi och hämtade antika Grythyttan-möbler i en lokal spa-anläggning. De ville helst sälja hela sin uppsättning med åtta bord och tillhörande stolar. Jag ville bara ha delar, men hörde inget från dem. Men så låg jag på en extra gång – och fick sju stolar gratis! Du ser, det gäller att inte ge upp och att våga fråga, säger Annika.

Väsxthusbygge
All inredning i Annika Sundins växthus är “färdigloppad”: “Där är jag klar! Jag ska bara ställa fram fika!” Foto: Privat

Fakta: Annika Sundins växthus

Storlek: 20 kvadratmeter
Plats: Singö i Roslagen, knappt två timmar norr om Stockholm
Ska användas till: Odling, men även för fika och häng
Budget: Ingen satt – “när vi köper second hand i första hand kommer vi undan med en helt annan prislapp”
Läs mer: Annika driver Instagram-kontotot @medveten_i_stan där hon samlat resan med växthuset i en höjdpunkt

Annika Sundin om varför hon vill bygga ett hållbart växthus

“Vi har bara en planet och vi har knappt tio år på oss att ställa om hela vårt sätt att leva. Ungefär 80 procent av en produkts klimatavtryck tillkommer produktionen. Och det finns otroligt mycket material redan producerat. Varför ska vi då producera nytt när det redan finns så mycket? Det kanske tar lite längre tid att få tag i second hand – du kan inte plocka direkt från en hylla, men ibland kan en längre process vara bra. Jag tänkte till exempel om tre gånger var vårt växthus skulle placeras och nu hamnade det till slut nära köket, bästa lösningen! Om vi hade pangat på för fem år sedan hade det inte legat där, vi hade inte fått till så bra material second hand eller hunnit läsa på lika mycket. Jag är otålig av mig, så om jag kan, kan alla!”

Bygga växthus
Foto: Privat

Fakta: Annikas tips till dig som vill bygga och handla hållbart

  1. Köp second hand – och sätt bevakning

– Försök generellt välja second hand i första hand i alla val. Sätt bevakning i olika second hand-grupper och håll på så sätt koll på saker som behöver införskaffas. Sätt in “söker-annonser” på olika platser, du känner ditt område bäst – ibland kan det vara bäst på anslagstavlan i butiken, ibland digitalt och ibland i tidningen. Ha alltid med dig mått på det du söker, till exempel som en anteckning i mobilen.

  1. Använd värmepistol till gamla fönster

– Gamla fönster kräver lite extra omsorg. De är målade gång på gång och det är därför svårt att få bort beslagen endast genom att skruva. Genom att att använda värmepistol kan du enklare skruva upp de gamla spårskruvarna som annars nästan är omöjliga att rubba med flera lager färg.

  1. Låna och byt saker med varandra

– Våga fråga om att få låna saker, byt tjänster eller bjud på en god middag som tack. Folk är oftast jätteglada att få hjälpa till och bidra. Finns det inte en lokal Facebook-grupp – se till att skapa en! Jag var med och hjälpte till så att vår lokala grupp växte genom att sätta upp lappar på bygden och nu är vi drygt 1 000 medlemmar och en väldigt aktiv grupp.

Odling på balkong
Foto: Privat
  1. Tänk över vad du odlar

– När du ska bestämma dig för vad du ska odla är det som med den mesta konsumtionen – det bästa är det som används. Eller äts i detta fall. Zucchini till exempel – lätt att odla, men ingen i vår familj äter det. Bättre då med bönor eller tomater som vi älskar. Vi satsar också på melon och vindruvor som annars behöver fraktas långt. Vinrankorna har vi dessutom fått i present av en kär granne.

Tre odlingshacks av Annika

  1. Så kan du preppa dina frön
  2. Så kan du vattna lagom
  3. Så fixar du hållbar och gratis växtnäring 1
  4. Så fixar du hållbar och gratis växtnäring 2