Hon har byggt sitt eget växthus
Ellen Hansson har lyckats med det som många bara drömmer om – att bygga sitt alldeles egna växthus. Inför tredje odlingssäsongen har hon dock misslyckats att minska antalet tomatsorter och istället dubblat dem – till 45!
Om Ellen blickar bakåt i livet har det här med trädgård och odling alltid funnits där. Hennes föräldrar intresserade sig mycket i hem och trädgård, speciellt hennes pappa var drivande i barndomsträdgården och Ellen fick alltid vara med på en plätt i landet – hon odlade morötter och jordgubbar bland annat.
Intresset växte rejält när hon och sambon köpte hus på Orust och ännu mer när barnen kom och Ellen fick mer tid i trädgården som föräldraledig. Då växte också tankarna på ett växthus.
– Jag hade en bra bild av hur det skulle se ut konstruktionsmässigt. Sedan läste jag mig till hur det skulle byggas.
Projektet började våren 2017, med grund, mur och själva stensättningen. Året därpå byggdes växthuset upp.
– Fönstren plockade vi från ett rivningsprojekt av ett sjukhus, vi räddade fönstren från att slängas. Vi har byggt om och kapat flera av fönsterramarna för att få maximalt med ljus även i vinklarna hela vägen upp till taket, berättar Ellen.
Hon har designat och gjort mycket själv, med stöd av sambon.
– Jag har kommit på lösningar efter hand, frågat och lärt mig under tiden.
Växthuset stod klart för odling 2019 och är inrett både för att odla växter och för sociala ytor med ett stort bord i mitten med plats för sex personer, där alla har utsikt över havet.
– Vi är där inne året runt. Det är ett perfekt ställe även under kalla vintern. Då fikar vi där under pulkaåkningen och utelek, det är torrt och vindstilla. Vi har även druckit glögg och bundit kransar i växthuset och haft igång braskaminen som går på gasol. Då blir det några plusgrader.
De placerade växthuset där det fanns bäst utrymme i relation till huset – och närhet till där barnen leker mest.
Ellen är kreativ, efter tio år som frisör läser hon till trädgårdsarkitekt just nu.
– Jag tänker att jag kan få kombinera mitt intresse med yrket och dessutom ha lite friare tider än som frisör.
Just nu är växthuset fullt av förodling, högt och lågt. Ellen har en förkärlek till tomater och inför årets säsong lovade hon att minska antalet sorter. Istället blev det dubbelt så många – 45.
– Det finns så många olika typer. Lila, röda, rosa – och de smakar så olika. Jag har märkt att många tomater blir godare av att odlas utomhus. De blir sötare, men det går ju snabbare i växthuset.
Annat ätbart som odlas är gurka, chili och paprika. Dessutom en massa blommor och växter också – pelargoner och palettblad bland annat.
– Växthuset betyder väldigt, väldigt mycket för mig. På sommaren när vi suttit där ute är det som vid Medelhavet. Du behöver inte gå in när det blir mörkt vid 21, utan kan sitta kvar hela natten. Det är verkligen en dröm.
Ellens tips för dig som ska bygga växthus
- Bygg alltid större än vad du tror att du behöver. Även om jag har 30 kvm så vill jag ha 60. Klimatet inne blir trevligare med ett större växthus – både för er som ska vara där och växterna. Bygger du exempelvis ett om 8 kvm blir det ofta för varmt och fuktigt. Du får lättare skadedjur och mögel. Växterna vill ha det luftigt.
- Tänk till inför vad ni vill ha växthuset till. Vi ville ha det kombinerat med uterum. Vi utgick till exempel från ett stort bord och hur många som brukar vara med vid middagen.
- Planera och gör en budget. Vilken känsla ska växthuset ha? En uppmurad känsla? Eller ett med glas ned till marken? En mur isolerar och vi har använt vackert slitna gatsten som legat på Göteborgs gator. De värms upp av solen. Detaljerna är viktiga och försök att få det praktiskt.
- En fördel är att både dra in vatten och el till växthuset.
- Ta reda på fakta om du väljer att bygga själv. Och tänk på att du ska ha ork att genomföra hela projektet. Det tar väldigt mycket tid. Och energi.
Kommentarer
14