Bygg ett växthus - gör det själv
Ett växthus förlänger odlingssäsongen och kan också fungera som ett trevligt krypin för en stunds läsning eller fika en kulen eller småregning dag. Växthusbygge är ett roligt och lagom utmanande gör det själv-projekt.
Det allra enklaste för den som vill ha ett växthus är förstås att köpa en färdig byggsats. Leverantörerna brukar dessutom ha bra förslag på grundläggning för den som inte är så van vid hembyggen.
En byggsats kan anpassas till de egna behoven och önskningarna. Ett sätt att få mer höjd och därmed större volym är att bygga en grundmur med några varv lättklinkerblock eller tegel. Då måste man själv hitta på ett sätt att få dörren att passa, men för den som är lite klurig är det en överkomlig utmaning.
Placera växthuset rätt
Ett växthus måste inte stå mitt i solen. Tvärtom mår växterna oftast bättre av att slippa gassande högsommarhetta.
Gå runt på tomten och fundera ut var växthuset står bäst. Väderstreck är inte så viktigt. I en trädgård är det mer avgörande att placeringen känns naturlig och smälter in väl i omgivningen.
Tänk på att det ska vara lätt att komma åt att sköta om odlingarna. Det ska också gå att vattna enkelt, helst ska trädgårdsslangen nå fram. Kanske kan växthuset också skapa en ny uteplats för eftermiddagsfikat i trädgården?
Bygg växthuset själv av lösvirke
Den som vill bygga ett växthus efter eget huvud har ett roligt och ganska intensivt arbete framför sig. Ett vanligt sätt att börja är att utgå från gamla fönster. Det kan vara lösa fönsterglas eller glas i ramar.
Det fungerar alldeles utmärkt med enkelglasfönster, men även utrangerade isolerglaskassetter är användbara. De senare kan vara punkterade i kanten så att de har kondens mellan rutorna, men det gör ingenting i ett växthus.
Gamla fönsterglas i bågar och utrangerade isolerglaskassetter går att få tag i om man håller koll på lokala begagnatannonser. Men man kan behöva lite tid att samla på sig tillräckliga mängder om man inte har turen att hitta någon som skänker eller säljer tillräckliga mängder med en gång.
Så här kan du bygga själv
Här följer en steg för steg-beskrivning som inte är måttsatt och som beskriver principen för bygget. Det är alltid bra att göra en egen måttsatt ritning för bygget. Beskrivningen är lämplig för ett inte alltför stort växthus för villatomten, kanske 10-20 kvm stort.
Utgår du från fönsterbågar är det enklast med lika stora bågar. Bågar i varierande storlek fungerar också, men det kräver lite mer tankearbete för att pussla ihop delarna.
Ett bra tips är att inte hela väggarna behöver vara av glas. Det går alldeles utmärkt att bygga delar av väggarna av fasadbrädor. Det kommer att bli tillräckligt ljust i växthuset ändå.
Det går till och med att ha taket helt eller delvis täckt. Då förlorar man visserligen en del ljus, men vinner istället att växterna skonas från den högsommarens gassande sol.
Den viktiga grunden
Om marken är någorlunda väldränerad i sig behöver grundläggningen inte vara så avancerad. Där grundmuren ska stå gräver man undan minst 30-40 cm. Är jorden lerig bör man gräva djupare. Lägg grovt grus i botten och packa det väl, helst med markvibrator. Jämna av med finare grus på, packa till en jämn vågrät yta.
Grunden muras enklast med lättklinkerblock (lecablock är ett av flera varumärken). Mura upp till marknivå och ytterligare två eller tre skikt. Ovan marknivå kan muren putsas för att bli snyggare.
Passa på att förbereda golvet när du ändå håller på med grunden. Ska golvet bestå av grus eller kanske trädgårdsplattor av betong? Ska odlingarna ske i lösa krukor och odlingstråg eller ska växthuset ha odlingslådor som går ner i marken? Det går att mura odlingslådor med lättklinkerblock i samband med att grunden muras. Välj gärna tunnare murblock eller ställ dem på högkant för att spara utrymme i växthuset.
Bygg väggarnas stommar
Det behövs en bärande stomme som fönstren eller glasen kan fästas i. Viktigt är att stommen är tillräckligt stabil för att bära vikten av glasen och även snötyngd på vintern. Tänk också på att i hörnen behövs snedsträvor så att stommen inte kan vika sig när höstvindarna frestar på.
Börja med en bottensyll på grundmuren. Lägg syllpapp (grundisoleringsremsa) på muren och lägg ut reglar 45x145 mm som syll i liv med grundmurens ytterkant. Skruva fast syllen i grundmuren.
Utgå från din ritning och snickra ihop väggdelarna av reglar 45x95-120 mm. Enklast är att bygga ihop väggreglarna liggande på ett plant underlag och sedan ställa dem på plats på bottensyllarna och skruva fast dem. När två väggdelar är klara monteras de och skruvas ihop i hörnen. Fortsätt sedan med resten av väggarna.
Takets konstruktion
Taket kan bestå av råspont och takpapp, men det ger mindre ljus. Det klassiska växthus taket består av lösa glasskivor som ligger på takstolarna och hänger omlott i varandra med Z-beslag. Sådana Z-beslag går att köpa färdiga i butiker som säljer växthustillbehör.
Taket vilar på takstolar. Snickra ihop takstolarna av 45x120-145 mm reglar i form av ett A och förstärk fogarna med spikbleck eller hålplattor. Sätt takstolarna på plats och fäst dem ordentligt i stommen med spikband eller vinkeljärn.
Avståndet mellan takstolarna ska vara så att lösa glasskivor kan vila med 1-2 cm på varje takstol. Försök gärna hålla c/c-mått 61 cm mellan takstolarna. Det kan vara klokt att utgå från det måttet eftersom standardväxthus av aluminium har ofta glasskivor som är 61x61 cm. Då går det lätt att köpa reservglas i framtiden. Har man fått tag i gamla glas är det inte så svårt att skära dem till det måttet. Bind till sist ihop takstolarna upptill med en nockregel.
Måla ditt växthus
När väggstommar och takreglar är på plats är det dags att måla hela regelverket med exempelvis linoljefärg. Tjära fungerar också bra och ger en härlig doft av sommar. Det kan vara fiffigt att måla väggpartier och takstolar innan de monteras.
Dörr och fönster för ventilation
Som dörr till ett hemmabygge kan man använda en begagnad dörr med eller utan glas. Tänk på att en gammal innerdörr som inte är avsedd för utebruk kanske kan behöva bytas ut efter några säsonger. Alternativt bygger man en dörr själv av vanligt fasadvirke. Det är inte så noga att ett växthus är helt tätt om man inte ska hålla det varmt vårar och höstar.
Om man vill kunna köra in en skottkärra i växthuset bör man anpassa dörrens bredd efter det.
Ett växthus blir nästan alltid för varmt på sommaren. Ordentlig ventilation är därför viktigt. I ett hemmabygge kan det vara knepigt att få till öppningsbara takfönster. Men på gavlarna kan man göra fönster som går att öppna för ventilation. Med ett vädringsfönster i varje gavel går det lätt att få korsdrag för att ventilera ut överskottsvärmen.
Äntligen dags för glasning
Sätt smala lister mitt på takstolarna från nocken och ned. Det nedersta glaset kan gärna sticka ut några cm. Sätt fast ett par Z-beslag som håller glaset nedtill. Häng nästa glas med Z-beslag i nedersta glasets överkant. Fortsätt likadant till nocken. När glasen lagts i skruvar du en läkt som överlappar skarven mellan glasen. Listen kan förses med gummitätning om man vill att glasen ska hållas fast bättre.
Sidorna kan antingen täckas med lösa glasskivor precis som på taket eller med glas i bågar om man har sådana. Bågarna kan skruvas fast som de är rakt in i väggreglarna. Man kan också fästa bågarna med små klossar som kan vridas när man vill lossa en båge.
Vilka regler gäller för växthus?
Ett växthus kan byggas inom ramen för reglerna för friggebod eller Attefallshus. Enklast är att fråga kommunens byggnadsnämnd vad som gäller. De flesta kommuner har grundläggande information på sin hemsida.
Praktiska tips:
- Det behöver inte vara glastak på ett växthus. Hela eller delar av taket kan med fördel vara råspont med takpapp. Det är enklare än att hitta på konstruktionen för glastak.
- Även några väggpartier kan bestå av trä. Det kan vara ett enklare sätt än att hålla på och anpassa glas efter vinklarna på gavlarna. En eller ett par täckta väggpartier gör också att man lättare kan sätta upp hyllor inne i växthuset.
- Ibland säljer eller skänker villaägare bort gamla växthus av aluminium. Får du tag i ett eller två sådana billigt eller gratis så har du en hel del material till ditt hemmabygge.
- Stora murartråg av plast är praktiska som odlingstråg. Borra några hål för avrinning några cm upp på sidorna. Då kommer lite vatten att stå kvar i botten mellan vattningarna.
Kommentarer
8