Leif anlade nedgrävd pool själv

Som pensionär och duktig hemmapulare bestämde sig Leif för att inte leja ut arbetet med nedgrävningen av poolen. Han räknar med att de sparat väldigt många tusenlappar på detta.

Nöjd tar Leif ett premiärdopp i poolen.

Nöjd tar Leif ett premiärdopp i poolen.

För ett år sedan bestämde sig Leif och hans fru för att gräva ner en pool, en pool de kunde simma och bada i även på kvällstid när det är lite kyligare.

– Vi hade en rund övermarkspool, men den blev för liten och för grund, det var inget roligt att bada i den. Det är mycket bekvämare att kliva i och ur en nedgrävd pool, säger Leif.

Men att gräva ner en pool är ingen liten investering. Leif ansåg dock att han var allmänt praktiskt lagd och skulle klara av en stor del av arbetet själv. Och som pensionär hade han den tid som krävs.

De började titta på olika poolsorter, googlade, läste på olika forum och efter en hel del efterforskningar bestämde de sig för en glasfiberpool på cirka 3x6,5 meter.

nedgrävd pool
Så här blev resultatet. Foto: Elina Blom

– Storleken var lagom för oss men det blev också billigare med uppvärmningen, enklare att hitta lämpligt pooltak och drog ner kostnaderna väsentligt att inte ta en pool med standardstorleken 4x8 meter, säger Leif.

Anledningen till att det blev en pool av glasfiber var för att de ville ha en helt underhållsfri pool utan risk för läckage och skador.

– Vi fick ta den investeringen för att kunna njuta lite, säger Leif.

Poolen levererades 9 februari, men då var det fortfarande tjäle i marken så de kunde inte börja gräva. Istället koncentrerade sig Leif på den tekniska biten. Han läste manualerna för pumpar och filter, sågade bort den bit av trädäcket där cirkulationspump, sandfilter och värmepump skulle stå och fäste slangar på poolen.

maskineri till en pool
Cirkulationspump, sandfilter och värmepump. Foto: Leif

I början av april släppte tjälen och det var dags att börja gräva. Själva grävarbetet tog ett par dagar, men sedan skulle gropen fyllas.

– Jag lade markduk i botten och 15 centimeter makadam ovanpå som paddades. Ovanpå detta lade jag ytterligare en markduk och därefter 10 centimeter torrcement som paddades. Avslutningen blev 10 centimeter frigolit för värmeisoleringen och jag tejpade frigolitskarvarna för att de inte skulle kunna röra på sig, berättar Leif.

grop för pool
Leif fick hjälp av grannarna med grävarbetet. Foto: Leif

Nu var det dags att lyfta i poolen. Det krävdes en lastbil med kran för att få den på plats i gropen. Leif kopplade därefter in alla slangar och började fylla upp. 

– Poolgropen är ungefär 30 centimeter större runtom än själva poolen, så när vi hade lyft i poolen och kopplat in allt fyllde jag i 30 centimeter vatten i poolen och därefter 30 centimeter torrbetong på utsidan. Vattnet i poolen måste fyllas upp i samma takt som betongen på utsidan annars bågnar poolen inåt eller utåt, säger Leif. 

poolen på plats

Han blandade nio delar sand och en del cement för att få till styvheten runt poolen. 

– Jag lånade hem en blandare och köpte en massa torrcement och 16 kubikmeter sand. Sedan använde jag skottkärra för att transportera den blandade torrcementen till poolsidorna. Jag stötte med en avsågad planka för att få torrcementen att sätta sig ordentligt och bli kompakt.

Vänner och bekanta hjälpte till att skyffla torrbetong och efter cirka två veckor var momentet klart. För att vattnet inte skulle erodera torrcementen avslutade han med fem centimeter riktigt betong på toppen.

skyffla betong
Leif fick hjälp av vänner och bekanta med att skyffla betong. Foto: Leif

En elektriker kom dit och kopplade in pumparna. Premiärdoppet skedde sedan 21 maj, vid det laget hade Leif pulat med poolen i ungefär 1,5 månad. Men än var inte arbetet klart, ett trädäck och ett pooltak skulle på plats först.

Han grävde hål för 36 plintar i leran runtom poolen och gjöt plintar, han gjöt även klackar längst in mot poolen som stöd för reglarna. Sedan lade han markduk runt hela poolen där trädäcket skulle ligga för att förhindra växtlighet, reglade upp för trädäcket och snickrade ihop det.

– Vår grannes hund var väldigt nyfiken när jag grejade med trädäcket. Han kröp in under reglarna och kom inte ut. Så jag fick skruva bort en av reglarna för att få ut honom, berättar Leif.

hund
Leif fick skruva upp en av reglarna för att få bort grannens hund. Foto: Leif

Innan han skruvade i inre och yttre plankan på trädäcket borrade han hål och monterade LED-spotlights.

I slutet av juni kom pooltaket på och sedan dess har Leif och hans fru kunnat njuta av poolen. Vädret har inte varit det bästa, men med 28-gradigt vatten spelar det ingen roll.

pool
Poolen blev klar i mitten av juni. Foto: Leif

– Det känns underbart, speciellt att bada kvällstid under tak i så varmt vatten, det är verkligen inte fel.

Han ångrar inte ett dugg att han inte lejde bort arbetet.

– Det har kostat 182 000 kronor med transport, trädäck och allt. Men hade jag lejt bort arbetet hade det säkert gått på 100 000-200 000 kronor extra, säger Leif. 

I en artikel i DN från 5 augusti uppskattar pooltillverkare att anläggningen av pool går på mellan 300 000-500 000 kronor.

– Det var värt varenda krona att göra det själv eftersom jag är pensionär. Jag har mycket ledig tid. Det har varit jättekul, jag har gått ner åtta kilo, berättar Leif och skrattar.