Så fungerar Yale Doorman och här är alternativen
Vill du kunna låsa upp dörren med en kod? Digitala dörrlås ger dig flera olika alternativ för att låsa och låsa upp dörren. Här tar vi en närmare titt på det lås som dominerar marknaden, men även vilka alternativ som finns.
Kodlås blir allt vanligare bland husägare. Det är smidigt att kunna låsa upp dörren med en kod eller en tagg (nyckelbricka) istället för att behöva hålla reda på familjens alla nycklar.
Yale Doorman har nästan blivit synonymt med digitala dörrlås, men det finns flera alternativ på marknaden. I den här artikeln går vi igenom hur Yale Doorman fungerar, vad konsumenterna tycker är bra och dåligt med detta dörrlås och vilka alternativ som finns.
Huvudfokus i den här artikeln är just Yale Doorman eftersom det är många som har frågor runt den här tillverkaren och deras produktutbud. Men därmed inte sagt att du inte ska jämföra och sondera marknaden efter vilket lås som passar just din dörr och dina behov bäst.
För- och nackdelar med Doorman (och digitala dörrlås generellt)
Att kunna låsa upp dörren med hjälp av en kod eller en nyckelbricka är smidigt. Nyckelbrickan passar den som vill ha ett fysiskt objekt för att låsa upp och där man inte vill ge ut någon kod, medan koden är utmärkt för när man exempelvis vill ge tillfällig access, såsom till en hantverkare som bara ska vara på plats en dag.
Fördelen med nyckelbricka istället för en vanlig nyckel är att nyckelbrickan kan avaktiveras för låset om du skulle tappa bort den, medan den som tappar en fysisk nyckel måste byta hela låset för att vara säker på att ingen kommer in.
Nackdelen med digitala lås är förstås att det finns mer som kan fela, här finns både mekanik och teknik. Och en följd av detta, när man bara har en enda entrédörr, är att blir man utelåst blir man också stående där tills man kan få hjälp. Har du en extra ingång med ett vanligt mekaniskt dörrlås kan du alltid komma in ändå, och då minskar förstås risken att du inte kan ta dig in i huset om det uppstår problem med låset.
De som får problem med Yale Doorman verkar främst ha problem med att låskolven inte fungerar som tänkt. En del rapporterar exempelvis bekymmer med låskolven när det är väldigt kallt ute, att den inte alltid låser upp.
Andra rapporter handlar om att mekaniken för låskolven helt upphört att fungera, att den exempelvis inte låser alls när man stänger dörren eller att den inte låser upp alls längre när man slagit koden. Ytterligare en variant är att den är upplåst så kort efter att man slagit koden att personen inte hinner öppna om den inte trycker ner handtaget väldigt kort inpå att koden slagits.
En video som visar problem med Doorman:
Har du fortfarande garanti på din Doorman bör du förstås få låset utbytt om du får problem som härrör till produktens kvalitet.
Röster från forumet om Yale Doorman
Anberliner: Har installerat ett Yale Doorman L3. Installationen gick smidigt och allting fungerar fint förutom en sak. Med ojämna mellanrum kan jag inte låsa dörren och får felton och röstmeddelande ”bolt jam”. Detta händer inte alltid och jag kan inte se något samband med hur man stänger dörren. Själva dörren är ny och den kärvar inte på något sätt.
Glipan mellan lås och slutbleck är mindre än 5 mm. Problemet går att avhjälpa med 100% framgång genom att lyfta handtaget lite. Därefter går det alltid att låsa. Lyftandet av handtaget gör inget mekaniskt vad jag kan se. Det verkar som att alla hakar etc rör sig korrekt. Läs mer
123abc: Om det fungerar när du lyfter handtaget lite så är det troligt att det är något i dörrmiljön som påverkar. Kontrollera att handtagen fjädrar upp helt, jag antar att du kontrollerade att ingen tryckespinne var för lång vid montage. Det kan bli problem om låshuset sitter lite snett i dörren vilket den kan göra om en pinne var lite lång. Du får inte samma resultat om du trycker till dörren lite när felet uppstår?
Kontrollera även höjden påkolvarna mot slutblecket, sätt lite papperstejp på utsida karm och märk ut kolvhöjderna så du kan se att dom går helt fritt i slutblecket, på många nya dörrar går det att justera gångjärnen i höjdled om det krävs. Kontrollera även plösmått men du kanske använder det slutbleck som dörren levererades med. Läs mer
Geschwindt: Vi har haft yale doorman i typ 10 år. Har aldrig krånglat, känner att vi aldrig skulle vilja vara utan det! Det viktigaste vid installation är att se till att avståndet mellan dörrblad och karm är rätt. Och att använda rätt låskista. Läs mer
Fler i forumet nämner sådant som att man ska undvika listtryck, att bladet kan behöva glappa lite för att man inte ska få de problem vi nämner en bit upp i den här artikeln. Men det får heller inte bli för mycket.
Sebastiannielsen: Eftersom det rör sig om en ytterdörr vilket ej är brandcellsgräns så skulle det fungera att byta ut listerna mot mjukare lister. Då kanske det fungerar att ha det lite mer “exak”. Det kan t.om. vara så att glipan du har nu är för stor, så att kolven hinner "studsa" innan den går i lås. Det ska helt enkelt bli rätt “gung” i dörren så att den tar innan dörrbladet studsar ut igen. Läs mer
Hamzter: Har samma problem som TS. Får motor jam och bolt jam. Min låser sig dock om jag drar in dörren ordentligt. Då borde det vara något med låsblecket? På vilket sätt ska det justeras? Har tänkt annars att det kan vara mina tätningslister som orsakar mitt problem, innan vi bytte så behövde man också dra till lite extra för att det skulle låsas, dock inte lika hårt som med Yale. Läs mer
Många svarar att det räckt att de bytt batterier i låset trots att de inte fått varning om batteribyte. Några att de behövt uppdatera mjukvaran genom att koppla upp låset mot wifi. Andra att de behövt justerbart plösmått.
Karlbusen: Jag löste detta genom att köpa ett slutbleck med justerbart plösmått, då har du två skruvar där detta kan justeras efter vad som passar din dörr. Läs mer
Så fungerar Yale Doorman
Yale har under åren lanserat flera olika modeller av Doorman och hur just din modell fungerar framgår av manualen. De som säljs just nu är Doorman Classic, Doorman Classic Connected och Doorman LS3 Flex, där den sistnämnda är den mest avancerade.
För de som bor i lägenhet finns Yale Linus som ett alternativ till husägarnas Doorman.
I korthet är det så att Doorman-låset är utrustat med elektromekanik - det har en siffertavla och en läsare som gör att du kan låsa upp låset med kod eller nyckelbricka.
Classic-modellen är ett digitalt men ej uppkopplat lås (offline) så det kan du inte öppna med mobiltelefonen, för att kunna göra det måste du köpa till en radiomodul. Men Classic Conntected och LS3 fungerar däremot att öppna med app i mobilen eftersom det medföljer en wifi-modul. Detta gör att de också fungerar med Yales egna app Yale Home.
Det som skiljer de två sistnämnda åt är bland annat säkerhetsklassen (låsklass 2a vs låsklass 3 för LS3 som därmed är försäkringsgodkänd både mekaniskt och digitalt så länge den inte kopplas upp för fjärrstyrning) och hur många nyckelbrickor och koder de stödjer (10 vs 30).
Du bestämmer själv om Doorman ska låsa sig automatiskt när du stänger dörren, eller om dörren ska stå olåst tills du tryckt på *.
Låset drivs på batterier som håller i drygt ett år. Dessa byter du från insidan genom att lossa ett lock med ett verktyg. Inuti sitter AA-batterier.
Du kan installera låset själv, men på vissa dörrar kan du behöva fila och fixa för att få saker att passa och för att inte klämma kablar och dylikt. Känner du dig osäker, eller om du har kort tålamod, kan det vara värt att anlita hjälp.
Installationen innebär att du monterar bort nuvarande lås och sätter in låshus med brytskydd samt kopplar in två kablar. Därefter monterar du panelen på insidan och panelen på utsidan.
Här ser du hur man gör:
De mer avancerade modellerna av låset kopplas upp mot ditt hemmanätverk och du kan sedan konfigurera dem i Yale Home-appen (Classic Connected och LS3).
- Vad händer om strömmen går? Skulle strömmen gå kommer låset fortsätta att fungera eftersom det är batteridrift.
- Vad händer om batteriet tar slut innan du hinner byta det? Om batteriet tar slut kan du antingen låsa upp från insidan genom att rotera vredet in mot karmen och sedan trycka ner handtaget, eller genom att hålla ett 9-voltsbatteri mot undersidan av låset på utsidan och slå din kod. 9-voltsbatteriet ger låset nödström.
- Vad händer om internet dör hemma? Då får du använda kod eller nyckelbricka istället.
Alternativen till Yale Doorman
Nimly Touch Pro - Intressant utmanare till Doorman LS3
Om: Är ett digitalt dörrlås som utgör en av de större konkurrenterna till Yale Doorman LS3 eftersom den har liknande funktionalitet och pris.
Detta lås kommer med sifferpanel - dock med touch istället för fysiska knappar vilket kan vara knepigare i kyligt väder, med vantar osv. Men tilläggas bör att låset är IP65-klassat. Det kommer även med nyckelbrickor och fingeravtrycksläsare. Vidare ingår det mekaniska nödnycklar för att kunna låsa upp från utsidan om batteriet tar slut. Ska du däremot styra låset från mobiltelefonen behöver du köpa till en modul och en hubb för att kunna koppla upp låset och priset blir då strax över 6 000 kronor, vilket är liknande den summa som LS3 kostar.
Nimlys smarta lås har låsklass 3 precis som Doorman LS3, så det är normalt sett godkänt av försäkringsbolag så länge det inte kopplas upp för fjärrstyrning.
Touch Pro skiljer sig från LS3 genom att det, utöver touchpanelen, har en funktion som gör att du alltid kan öppna dörren med handtaget från insidan utan att du behöver vrida vred eller liknande, detta för att underlätta vid nödsituationer såsom brand och liknande. Du kan dock låsa från insidan med hjälp av insidans sifferpanel, om du så vill (exempelvis för att inte småbarn ska kunna öppna). Även de mekaniska nödnycklarna utgör en skillnad mellan de två låsen, och förstås biometriken (fingeravtrycksläsaren).
ID Lock 202 Multi - ytterligare ett alternativ
Om: ID Lock är ett elektroniskt dörrlås med sifferpanel (touch) och RFID-läsare. För att det ska kunna kopplas upp krävs att du köper till en sådan modul i tillägg till själva låset, det blir då kompatibelt för smarta hem och kommunicerar antingen via Z-Wave eller Zigbee. Precis som LS3 kan det få nödström genom att du håller ett 9-voltsbatteri mot det på utsidan och du kan sedan knappa koden, det är viktigt om batteriet tar slut. Låset har säkerhetsklass 3. Låset stödjer upp till 25 koder och 25 brickor, det ingår 3 brickor.
Glue Smart Door Lock Pro - Enklare variant för montering på insidan
Om: Glues digitala dörrlås monteras bara på insidan, och där direkt på befintligt dörrlås. Det gör således om ditt lås till ett digitalt lås. Sedan kan du öppna med mobiltelefonen eller din smartklocka, utöver din vanliga, fysiska nyckel.
Danalock V3 - Också enklare variant för montering på insidan
Om: Danalocks digitala dörrlås monteras bara på insidan, och där direkt på befintligt dörrlås genom att du plockar bort vredet på insidan och ersätter det med V3. Det gör således om ditt lås till ett digitalt lås. Sedan kan du öppna med mobiltelefonen.
Beslagsgruppen Nordic BG3000 - Modernt touchlås med mekanisk nyckel som alternativ
Om: Nordic BG3000 är ett digitalt dörrlås med både mekaniskt (vanligt) lås och digital funktionalitet som monteras på befintlig låskista med ovalcylinder (helst ASSA 510). BG3000 kan låsas upp med vanlig nyckel, nyckelbricka (RFID), mobilen (bluetooth), pinkod eller via fingeravtrycksläsaren. OBS dock att om du låst detta låset med nyckel eller vred måste det låsas upp med nyckel innan det kan hanteras digitalt.
Du kan köpa till en gateway för att få WiFi-uppkoppling. Låset har stöd för Amazon Alexa, Google Assistant och Apple Watch.
Eftersom det är ett mekaniskt låshus kan du inte fjärrlåsa hakregeln, för att hakregeln ska lösa ut måste man vinkla handtaget uppåt, fjärrlåsning frikopplar istället handtaget.
Det sitter en touchpanel på låset, istället för fysiska knappar, vilket är modernt men något av en smärre nackdel i kallt väder som kräver handskar. Låsets ytterdel är dock IP66-klassad och därmed välbyggd för vårt nordiska klimat.
Om BG3000 får slut på batteri, innan du hunnit byta de fyra AAA-batterier som driver det, fungerar det att ge extern nödström via powerbank och anslutning av typen mini-USB. Notera att du inte bör använda uppladdningsbara batterier för strömförsörjning, tillverkaren rekommenderar vanliga batterier av typen long life.
Dormakaba dKey - Hybridlås med smarta tekniken i låshuset, ser ut som vilken dörr som helst
Om: Dormakaba dKey är ett smart lås där intelligensen sitter i det tillhörande låshuset (bluetooth - BLE) och som du därmed kan ha vanligt handtag på. Du kan dessutom låsa upp det mekaniskt via nyckel. Låset uppges passa de flesta skandinaviska dörrar och dess fördel gentemot de andra är att det ser ut som en helt vanlig dörr från utsidan eftersom man kan välja handtag precis som vanligt - dock behöver det vara dubbelverkande returfjäder på dörrtrycket.
Låser gör du antingen via vanlig nyckel eller genom att tilta handtaget uppåt (då åker hakregeln ut). Låser upp gör du via nyckel, via mobiltelefonen eller via förinställningar programmerade i låshuset (exempelvis geofencing där låset känner av att du är hemma och närmar dig dörren).
Du kan även köpa till andra produkter, till exempel en knappsats som gör att du kan öppna med pinkod. Denna kan du exempelvis montera på fasaden istället för på dörren.
Dkey har klass 3-certifiering och är därmed - normalt sett - godkänt av försäkringsbolagen. Tillverkaren skriver följande “För att uppnå låsklass 3 enligt SSF 3522 ska MTL 9291 låsas med nyckel och beslås med dubbla runda säkerhetscylindrar som är certifierade enligt SSF 3522, klass 3.”
Dormakaba Dkey drivs på ett 3,6-volts litiumbatteri.
Läs mer och kommentera
Här hittar du vår stora tråd om Yale Doorman, den sträcker sig från 2011 till i år (2023):
Till tråden om Yale Doorman
Kommentarer
88