Sprutmåla inomhus
Dags att måla inomhus? Inte så sugen på att plocka fram en roller? Många frågar sig om jobbet skulle gå bättre med en färgspruta. Och är det värt kostnaden? Vi pratade med två stycken som provat.
Att sprutmåla väggar och tak innebär att du har en färgspruta som sprayar ut färg på materialet, istället för att du applicerar med hjälp av pensel eller roller. En del av de större måleriföretagen använder sig av färgsprutor för att måla väggar och tak inomhus idag. Färgsprutor är dock betydligt dyrare än roller och pensel. Frågan är om det lönar sig att köpa hem en färgspruta när det är dags att måla inomhus.
Välja system
Det finns ett par olika system som används när det gäller sprutmålning. Det som är mest intressant för den som ska måla väggar och tak kallas för airless eftersom färgen utsätts för högt tryck och sönderdelas utan luft inblandad, vilket ger ett bra resultat samtidigt som det är anpassat för stora ytor.
Jens Molin
En som har jämfört de olika systemen och testat dem är Jens Molin.
– Jag gillar att bygga möbler och ville sprutlacka för att få en så bra finish som möjligt. Jag är inte så bra på att måla med pensel utan behövde något som gav bättre slutresultat, så jag började titta på färgsprutor. Jag hittade två system som var av intresse för mig och det var airless och HVLP, säger Jens Molin.
Han har framför allt sprutmålat möbler med HVLP, men även testat på airless. Han förklarar att airless fungerar bättre när du ska måla stora ytor som väggar och tak, medan HVLP använder stor luftvolym under lågt tryck, vilket passar bättre när du arbetar med ytor som ska ha hög finish - exempelvis köksluckor.
Johan Ullberg
Den slutsatsen kom även Johan Ullberg fram till när han skulle måla 200 kvadratmeter vägg i nya huset. Materialet som skulle färgsättas var stora, breda träplankor och roller var uteslutet.
– Jag är smått allergisk mot upphöjningarna som uppstår när du målar med roller. Vi ville att väggen skulle se träaktig ut efteråt och då var alternativet pensel. Men skulle jag ha målat allt med pensel hade jag nog målat än idag, säger Johan Ullberg.
Han investerade därför i en airlesspruta tillsammans med en vän som också stod mitt i ett omfattande måleriprojekt.
Är det värt kostnaden?
Svaret på den frågan är både ja och nej. Inget är svart eller vitt och i det här fallet hänger mycket på saker som hur du värderar din egen tid och hur ditt renoveringsprojekt ser ut.
Har du ett nybyggt hus där du ska måla väggar och tak inomhus och där möbler och annat inte flyttat in ännu, så kan det mycket väl vara värt det.
– Det beror lite på hur mycket täckningsarbete du måste göra först. Vi skulle måla många kvadratmeter och jag hade pensel eller sprutmålning att välja på. Valet förenklades av att vi var mitt i en renovering så vi hade redan skyddsplast på golvet av helt andra skäl och det var redan tomt i alla rum. Så det gick jättefort att sprutmåla, säger Johan Ullberg.
Själva sprutmålningen går med andra ord fortare än att rolla. Det som är tidskrävande är alla förberedelser.
Johan säger att det är svårt att uppskatta vilken tidsvinst han gjort men ger ett exempel:
– Jag stod precis och skulle dra igång sprutan för att måla taket i vårt kombinerade kök och vardagsrum när vår köksleverantör ringde och sade att de var på väg med leveransen. Utrymmet är 35 kvadratmeter. När de kom 30 min senare var det färdigmålat.
Johan Ullberg sprutmålade tak och väggar i det nybyggda huset. Foto: Johan Ullberg
Skulle han däremot måla om ett enskilt rum idag så är han osäker på om han skulle plocka fram sprutan. De förberedelser som krävs i form av att tömma rummet på möbler och täcka delar som inte ska få färg på sig är för omfattande för att det skulle spara tid.
Jens Molin talar också om förberedelserna som den negativa aspekten.
– Om jag ska måla en vägg med roller måste jag maska i överkant. Men ska jag spraymåla då ska det upp täckpapp som ska tejpas upp åtminstone en halvmeter ut från vägg. Det är rätt stökigt och man måste nästan vara två. Sedan ska du täcka möbler och golv och slutligen ska färgen spädas. Du tappar hela tidsvinsten, eller så blir den marginell.
Det är dock inte säkert att din färgspruta kräver att färgen ska spädas. Undersök vad just din modell klarar av. Johan Ullberg nämner exempelvis att hans färgspruta kan hantera vanlig vägg- och takfärg utan att färgen behöver spädas.
Tänk alltså på det här:
- Rummets möblemang. Kan du täcka alla möbler eller tömma rummet? Hur mycket tid tar det och hur stort projekt blir det för dig jämfört med om du skulle rolla?
- Rummets status. Är det redan ett pågående renoveringsprojekt där golvet är täckt eller ändå ska bytas, eller måste hela golvet täckas? Gör det något om du råkar spraymåla taket också när du målar väggen eller måste taket täckas? Och motsatt fråga får då ställas om det är taket som ska spraymålas.
Resultatet av Johan Ullbergs sprutmålning av tak och väggar. Foto: Johan Ullberg
Priskollen
Det finns system för sprutmålning som kostar allt från en tusenlapp upp till tiotusentals kronor.
Har du övervägt ditt projekt och kommer fram till att sprutmålning är rätt alternativ för dig tycker både Jens och Johan att det är värt att investera i ett lite bättre system. De har bägge investerat i så bra maskiner de kunnat utifrån sin budget. En förklaring till detta är att de dyrare maskinerna ger bättre finish, skvätter mindre, färgen rinner mindre och produkten är enklare att använda.
- Min vickar jag ner i en färgburk, sedan går jag bara med en slang och ett litet handtag. När det kommer till vissa andra maskiner går man kanske och bär på färgen i handtaget, det blir då tungt efter ett tag. Med min spruta är det ganska lätt och då går det fort, säger Johan Ullberg.
Se därför över din budget och vad du är beredd att betala för en färgspruta, titta därefter vilka färgsprutor som ligger i det intervallet och jämför dem.
Jens Molins färgspruta. Foto: Jens Molin
I dagsläget får du betala ett par tusen kronor för att få hem en färgspruta i samma klass som de Johan Ullberg och Jens Molin har hemma. Johan gick ihop med en vän och köpte sin. På så sätt fick han en bra maskin och sparade samtidigt pengar. Inköpet blev en Wagner Projectpro 119.
– Jag köpte det bästa jag hade råd med. Den kostade rätt mycket då eftersom den låg i segmentet precis före proffsmaskin, men det var ändå en acceptabel kostnad. Jag tror att vi betalade 8 000 kronor - så 4 000 kronor var. Men det var ju ett tag sedan.
Jens Molin har istället fått igen en del av pengarna genom att måla om köksluckor och annat hos grannarna. Ett annat alternativ är att du säljer sprutan när du är klar med projektet.
Jens Molin sprutmålade den här bokhyllan. Foto: Jens Molin
Slutligen finns uthyrning som ett alternativ. Om du tror att detta blir ett engångsprojekt och inte tänker använda färgsprutan mer efteråt finns det flera företag som hyr ut. Det kostar mellan 300-1 000 kronor om dagen beroende på företag och om du hyr över helg eller vardag.
Reflektioner från de som testat
När det kommer till sprutmålningsteknik menar både Johan och Jens att i stort sett vem som helst kan ge sig på det, men att det krävs en del övning för att få ett bra resultat. Johan läste på en hel del före inköpet vilket gjorde att han hade ganska bra koll på sprutmålningstekniken när det väl begav sig.
– Hade jag bara fått en färgspruta i handen skulle jag fått igång den men gjort en massa misstag. Du ska till exempel ha en fast handled, inte knycka till på slutet med pistolen. Men det känns onaturligt när man närmar sig golvet och det blir lätt att man vickar på handen istället för att börja på knäna, men det är viktigt att du inte gör det, säger han.
Jens håller med och sammanfattar sina bästa tips för att du ska få ett så bra slutresultat som möjligt, i en lista. Totalt handlar det om fem punkter som du bör ha i åtanke.
- Håll sprutan vinklad 90 grader i förhållande till väggen eller taket
- Starta och avsluta gärna utanför så att du får samma mängd överallt
- Låt dragen överlappa 50 procent
- Spraya lugna och jämna drag
- Öva en stund på spillbitar innan du inleder det stora arbetet
FAKTARUTA / Färgsprutor och system
Att samla information inför färgspruteköpet tog nästan en hel dag för Jens Molin och komplicerades av att informationen var så spridd och otillräcklig. När han var klar sammanfattande han den i ett dokument som han var snäll och delade med oss på Byggahus. Klicka här för att läsa Jens info om sprutmålning.
FAKTARUTA / Färgsprutor och system
Att samla information inför färgspruteköpet tog nästan en hel dag för Jens Molin. När han var klar sammanfattande han den i ett dokument som han var snäll och delade med oss på Byggahus. Klicka här för att läsa Jens info om sprutmålning.
Kommentarer
8