Måla tak inomhus
När man renoverar ett rum är det smart att arbeta uppifrån och ned. Börja alltid med taket så slipper vara så orolig för färgstänk på väggarna.
Täck golvet med skyddspapper. Täck eventuellt även väggarna med plast. Det kan behövas för att slippa ta bort färgstänk. Om väggarna ändå ska spacklas och slipas innan målning eller tapetsering kan du kanske hoppa över att täcka in väggarna.
Om det finns en taklist är det oftast snyggast att måla den i samma fäg samtidigt med taket. Fyll eventuella glipor mellan tak och list med latexfog. Använd en japanspackel för att spackla taklistens spikhål.
Nymonterad gipsskiva i taket spacklas och slipas på samma sätt som gipsvägg innan målning. Dammsug taket innan målning.
Tidigare målat tak
Kontrollera vilken färg taket är målat med tidigare. Om taket färgar av sig på din torra hand är den antagligen målad med kalkfärg. Prova annars med en bit maskeringstejp. Om färgen följer med är taket målat med limfärg. Ett annat trick är att blöta tummen och trycka den mot taket för att se om färgen lossnar. Tak målade med kalkfärg eller limfärg tvättas innan nymålning.
Även fläckiga tak kan behöva rengöras innan målning. Tvätta med målartvätt och skölj med rent vatten för att få färgen att fästa bättre.
Spackla eventuella småskador som skruvhål och småsprickor i taket innan målning. Grundmåla sedan taket med en oljebaserad färg innan du stryker med takfärg av latextyp.
Gulnat tak
Målade trätak som gulnat av exempelvis nikotin från rökning inomhus grundas först med spärrfärg för att inte det gula ska lysa igenom den nya färgen senare.
Även olika typer av takskivsmaterial som är folierade brukar med gott resultat kunna målas om. Rengör med målartvätt och grunda med häftgrund innan slutmålning.
Börja måla
Måla kanterna och taklisten om det finns en sådan med pensel. Måla inte hela taklisten på en gång utan bara en bit. Byt till roller på skaft och måla så långt som du målat kantlisten. Rolla även över taklisten för att få samma struktur på färgen som i taket. När du rollat så långt som sparmålningen av listen var gjord byter du riktning och målar med rollern vått i vått vinkelrätt mot det du redan målat. Då slipper du skiftningar och spår efter rollertagen i färgen.
Sparmåla ytterligare en bit och fortsätt att måla taket på samma sätt i först ena riktningen och sedan i den andra tills hela takytan är målad. Poängen med att måla en bit i taget är att målningen ska ske vått i vått och färgen ska inte hinna torka.
Låt första färglagret torka och upprepa hela proceduren en gång till så att taket är målat två gånger. Ta bort maskeringstejp och plast innan färgen torkat.
Stuckatur och takrosetter
Om det finns stuckatur i taket målas dessa med penseln. Stöppla med penseln för att få gräng/struktur även på stuckaturen.
Roller och gräng
När man rollar blir det en struktur i färgen. Den strukturen kallas gräng. Hur grov grängen blir beror på hur långhårig rollern är. Långhårig roller ger mer gräng, grövre struktur, än en korthårig roller. En skumplastroller är nästan helt slät och ger i det närmaste ingen gräng alls. Hur mycket gräng man vill ha är helt och hållet en smaksak, men det är vanligare att man väljer en grov gräng i tak eftersom det gör att det är svårare att upptäcka rollertagen efteråt.
Verktyg och redskap
- Täckplast
- Maskeringstejp
- Slipsvamp, slippapper
- Roller-set
- Vinkelpensel
- Förlängningsskaft
- Japanspacklar
Läs mer
Förbereda och spackla väggar
Ommålning av målade väggar inomhus
Måla tak inomhus
Måla trägolv
Måla värmeelement och rör
Måla fönster
Kommentarer
5