Ommålning av målade väggar inomhus

Underarbetet är mer än halva jobbet när det är dags att måla om. Själva målandet går lättare och resultatet blir bättre om du är noga med grunden.

Ommålning av målade väggar inomhus

Foto: Medlemmen pelpet

Innan du målar måste du tvätta och spackla hål och ojämnheter i väggarna. Lägg också ut täckpapp på golvet. Ingen kan måla utan att det blir spill så det är enklare att täcka golvet från början. 

Tidigare målad vägg

Om väggen tidigare varit målad tvättar du med målartvätt för att få bort fett och matta ner färgen så den nya färgen får bättre fäste. Spackla i spik- och skruvhål och ojämnheter och slipa så att ytan blir slät och fin. Dammsug väggen innan målning.

Fogspruta
Foto: Medlemmen Isakare

Maskera av alla lister och andra ytor som inte ska målas. Om du ser glipor mellan lister och vägg kan du fylla med latexfog i fogsprutan. Doppa ett finger i vatten med en droppe diskmedel i och jämna ut. Låt torka. Skruva bort ytterhöljen på strömbrytare och eluttag.

Grundmåla

Sparmåla längs lister och hörn med penseln. Sparmålning kallas det att måla i kanterna dit inte rollern når. Måla även försiktigt runt eluttag och strömbrytare. Måla med en liten roller där du har sparmålat för att få den struktur, gräng, som uppstår med rollern. I trånga lägen kommer inte ens den lilla rollern åt. Då kan du använda penseln och stöppla för att få struktur i färgen. 

Roller
Foto: Medlemmen Jonhal

Måla de större ytorna av väggen med en stor roller på skaft. Det är både snabbare och mindre jobbigt. När hela väggen är målad packar du in roller och penslar i plast till nästa strykning. 

Slutstrykning

Nästa strykning går till på samma sätt som grundmålningen. Var extra noga och kontrollera att ytan blir jämn och fin. Ta bort maskeringstejpen direkt medan färgen är våt. Skär först med kniven så är det lättare att få bort tejpen.

Måla tapeter
Foto: Medlemmen Thermacell

Måla en tapetserad vägg

Ta bort lös tapet och skär rent tapetskarvar. Enklast är det med en liten tapethyvel. Skär bort tapet som går ut på golvlister och foder. En fuktig svamp underlättar för att få tapeten att släppa från lister och snickerier. Sopa och täck golvet. Maskera lister som inte ska målas. 

Sparmåla kanterna med pensel. Måla därefter resten av väggen med roller. Som grundfärg använder du en spärrfärg så minskar risken för blåsor. 

Efter första grundstrykningen spacklar du så slätt som möjligt skarvar, hål och trasigheter i tapeten. Slipa när spacklet torkat så ytan blir jämn och fin. Spackla ytterligare en gång vid behov. Sopa av väggen.

Sparmåla med färdigfärgen längs kanter och stryk de stora ytorna med roller. En miniroller underlättar i kanterna. När väggen torkat slipar du oerhört lätt av ytan och sopar väggen. Måla därefter en andra gång. Ta bort maskeringstejpen innan färgen torkat. 

Målad träpanel
Foto: Medlemmen Krypstocken

Måla om en tidigare målad träpanelvägg

För att måla en träpanelvägg används i princip samma teknik som när man målar snickerier. Använd en halvblank eller en blank färg beroende på rum. I ett kök vill man oftast ha en blankare färg som är lättare att hålla ren. Börja med att täcka golvet. Ta bort eventuell spik och skruv från ytan. Skrapa bort lösa färgflagor med spackelspade eller kniv.

Tvätta ytan med målartvätt för att få bort fett och för att matta ner den gamla färgen. Torka av med rent vatten ordentligt efteråt så att inget rengöringsmedel blir kvar. Spackla i hål och ojämnheter. Springor och glipor som ser fula ut är enklast att fylla med latexfog. Slipa och borta av ytan. Grunda kvistar med kvistlack.

Använd snickeripensel vid målningen. Måla alltid först med en grundfärg som ger bra vidhäftning för slutfärgen. Större ytor kan du först stryka ut med en slät roller och sedan efterstryka med penseln.

Målad träpanel
Foto: Medlemmen Thomas_Blekinge

Roller och gräng

När man rollar blir det en struktur i färgen. Den strukturen kallas gräng. Hur grov grängen blir beror på hur långhårig rollern är. Långhårig roller ger mer gräng, grövre struktur än en korthårig roller. En skumplastroller är nästan helt slät och ger i det närmaste ingen gräng alls. Hur mycket gräng man vill ha är helt och hållet en smaksak, men det är vanligare att man väljer en grov gräng i exempelvis tak.

Verktyg och redskap

  • Maskeringstejp
  • Tapethyvel
  • Fogspruta
  • Vinkelpensel
  • Brytbladskniv
  • Förlängningsskaft
  • Roller, liten och stor
  • Vinkelpensel
  • Snickeripensel
  • Färgtråg

Läs mer

Förbereda och spackla väggar 
Ommålning av målade väggar inomhus
Måla tak inomhus
Måla trägolv
Måla värmeelement och rör
Måla fönster