Modern lada på Gotland - Grand Designs
I premiäravsnittet av Grand Designs Sverige får vi följa Ebbe Damm med sambon Ida när de bygger ett storslaget fritidshus på Gotland. Ebbe har ärvt en bit jordbruksmark där han ska förverkliga drömmen om ett husbygge. Huset ska få en känsla av Los Angeles och gotländsk lada på samma gång. Men husbygget som skulle bli klart på 3-4 månader drar ut rejält på tiden.
I dagarna har det varit premiär för Grand Designs Sverige. Utsedd att axla Kevin McClouds roll som programledare i vår svenska version är arkitekturkritikern Mark Isitt. Hur klarade han det? Utmärkt! Den rätta Grand Designs-känslan infinner sig när han respektfullt analyserar och leder oss genom byggherrarna Ebbe och Idas arkitektritade lösvirkesbygge på Gotland.
Efter att ha sett programmet blir man medveten om hur viktigt det är med en bra projektledning och att det tar längre tid än man kunnat föreställa sig att bygga ett hus i lösvirke.
Fakta om huset
Plats: Södra Gotland
Arkitekt: Leo Beccari
Projektledare: Ebbe Damm
Budget: 4 MKR
Tidplan: 3-4 månader
Storlek: 300 kvm inkl. uteplats
Grund: Platta på mark som inkluderar terrass och infälld pool
Golv bottenplan: Grundplattan, obehandlad betong
Stomme: Trä och betong
Fasad: Bränd och slipad granpanel/betong
Tak: Brant sadeltak belagt med matt zinkplåt
Form: Lada med delvis avsaknad av ytterväggar vid vardagsrum och matplats, köket i en glaskub.
Ebbe Damm är entreprenör och växte upp på Gotland. Sedan lång tid tillbaka bor han dock nu i Stockholm med sambon Ida. Tillsammans har de två barn. Somrarna har de tillbringat i Ebbes barndomshem, men de har drömt om att bygga ett eget hus här. Ebbe har i bagaget att han har varit rejält utbränd. Det tog honom då tre år att återhämta sig till normal styrka. Han har lätt att ta på sig för mycket att göra och tänker att det ska ordna sig. När han ska bygga hus är inget undantag.
Byggstart
Första gången programledaren Mark Isitt besöker tomten på Gotland är i april 2019. Då är markentreprenörerna där och anlägger en väg in på tomten som består av sank mak, så att de stora betongbilarna kan köra in. Egentligen ville Ebbe ha bara två hjulspår in och inte en riktig väg, men en sådan skulle inte ha tillräcklig bärkraft. Med vägbygget förskjuts den optimistiska tidplanen framåt med 25%.
Får gjuta plattan i två steg
Optimist som han är tänker han att allt löser sig efter hand, hur svårt kan det vara att bygga hus? Han har fått tag på entreprenörer som kan gjuta den 300 kvm stora plattan som är en vital del av husets form när den övergår från att vara golv i huset till att bli terrass med infälld pool, allt i ett. Men när de ska gjuta plattan märker de att el och VA inte är framdraget ännu. El och VA ska ju upp i betongplattan och måste vara klara innan plattan gjuts. Ebbe får leta upp elektriker och rörmokare som göra detta först och bygget blir återigen försenat.
Dagen för gjutning av grundplattan är det 30 grader varmt, men de väntar inte till kvällen med gjutning utan kör bara på i värmen, med sprickbildning i betongen som följd. Sprickorna hade man kunnat ta bort genom att slipa betongen, men då skulle en viktig del av husets design gå förlorad. Det vill inte Ebbe, utan gör hellre en ny gjutning ovanpå den gamla. Nu blir bygget ytterligare förskjutet. I september 2019 när det egentligen skulle stå klart, är den nya gjutningen fortfarande inte gjord.
Förseningar kostar pengar
Det blir fördyringar i projektet när inbokade hantverkare får vänta. Byggel drar pengar varje dag, Ebbe hade hyrt bostäder till hantverkare som nu står tomma och kostar pengar. En försening ger ringar på vattnet med många nya kostnader som följd. Alla problem gör att Ebbe går in i väggen igen, även om han hämtar sig på ett par dagar. Han måste hela tiden ta pauser innan han kan gå vidare.
Ebbe åker tillbaka igen till Gotland för att vara med när de gjuter den nya plattan. Då har han glömt att boka murare som kan gå vidare och mura upp pelarna och den massiva västväggen. Bygget blir ytterligare en månad försenat. Ebbe orkar inte mer utan tar en time out i oktober 2019.
Husets design
Arkitekt Leo Beccari har ritat ett huset som för tankarna till en lada. En av förebilderna är ladugårdsbyggnaden på Kattlunds gård från 1200-talet. Ebbes och Idas hus är en lyxigare variant av denna kan man säga. Den smala formen, sadeltaket, färgerna går igen i Ebbes hus i form av ljus betong och bränt trä. Takbalkarna är desamma, fast i huset som byggs helt sömlösa, i ett stycke för att uppnå den enkelhet man är eftersträvar. Det som suddar ut gränsen mellan ute och inne är betongplattan i ett stycke, oslipad för att ge det karga utseendet. I vardagsrummet saknas en yttervägg och man sitter utomhus, fastän man har tak och tre väggar från huset.
Äntligen är huset klart
I september 2020 gör Mark Isitt sitt sista besök vid husbygget på södra Gotland för att avsyna resultatet. Ebbe, Ida och barnen har sovit sin första natt i huset.
Istället för att ta tre-fyra månader, tog det ett och ett halvt år att bygga huset. Budget var satt till 4 miljoner kronor och den överskreds rejält, även om de inte vill säga hur mycket. Det var inte dubbelt upp i alla fall, men rejält. Detta är ju något som händer vid väldigt många husbyggen dock, så det är inte särskilt förvånande.
Mark Isitt är imponerad av slutresultatet.
– Ett dramatiskt tak, det som gör huset. Härlig rustik lösning, rejält hus med bondska kvaliteter, som sig bör i det här landskapet, analyserar Mark Isitt.
– Betongplattan representerar total kompromisslöshet, fortsätter han.
Köket är en inglasad box som står för sig själv på betongplattan.
Mark fortsätter med att konstatera att leken mellan ute och inne fortsätter i den isolerade delen av huset.
Genom hela volymen löper en korridor med väggar i kalkputsad betong och garderobsdörrar i enkel plywood.
I badrummet sitter terrazzo, kopparbänkande handfat och blandare och en vägg av betongglas.
Mark avslutar med att konstatera att det är en svår konst att skapa en så här harmonisk helhet av gammalt och nytt. Men Ebbe och Ida har lyckats med det. Inget känns ur balans och inget sticker ut. Ett hus fullt av djärva idéer utan att för ett ögonblick framstå som konstlat. Särskilt uppfriskande är den hejdlösa leken med våra förväntningar. Vad är inne? Vad är ute?
Kommentarer
70