Mjölbaggar - så blir du kvitt dem
Små baggar som kryper runt i skafferiet är inte särskilt mysigt. Här får du veta mer om mjölbaggar – och hur du gör för att bli kvitt dem.
Det förekommer flera typer av mjölbaggar i Sverige, men den vanligaste skadegöraren i våra hem är den svartbruna mjölbaggen. Denna mjölbagge, som funnits i Sverige sedan 1940-talet, sprids via spannmålshantering i flera led och kan oturligt hamna i mjölpåsen som du handlar i affären. I äldre hus är det inte ovanligt att mjölbaggarna redan finns på plats.
Mjölbaggarnas beteende
Den svartbruna mjölbaggen klarar sig inte utomhus utanför föredrar ett rumstempererat krypin. Flyga kan den inte, men den är mycket rörlig och söker ett ställe att lägga sina ägg. Vanligtvis hittar du den bland torra specerier, som till exempel mjöl, havregryn och pasta. Mjölbaggens larver är svårupptäckta men kan avge en skarp lukt i den angripna mjölpåsen.
Larverna utvecklas sedermera till små, cirka fem millimeter, svarta skalbaggar som kvickt sprider sig inne i skafferiets mörka vrår. Inte sällan upptäcker du dem när de är på utflykt från köksskåpen, vandrande längs golvlister och uppe på bänkar.
Viktigt med förvaring
Även om du använder relativt täta förvaringskärl eller klämmor om påsarna så har mjölbaggarna en förmåga att tränga sig in. För att hindra baggarna krävs ordentliga emballage. Ett tips är att hälla över mjöl och gryn i lufttäta kärl av metall eller glas, exempelvis större syltburkar med gummiring i locket. Se till att förvara specerierna torrt, svalt och i ren miljö.
Så blir du kvitt mjölbaggarna
Töm skåp och lådor på allt innehåll. Ta bort eventuellt hyllpapper i lådorna. Rengör lådor och hyllor noga. Använd helst dammsugare. För säkerhets skull bör du byta och kassera den använda dammsugarpåsen efteråt. Städa även andra närliggande områden, till exempel bakom spisen.
Angripna specerier bör du genast kasta, i väl förseglade förpackningar. För att mjölbaggarna inte ska spridas vidare kan det även vara lämpligt att frysa alternativt värma förpackningarna över 55°C i drygt en timme.
Lätt angripna specerier, eller specerier som du misstänker är angripna, kan du värmebehandla eller frysa enligt samma princip som ovan. Om det förekommer rikligt med mjölbaggar i olika utrymmen bör du överväga att kontakta en saneringsfirma.
Huskurer mot mjölbagge?
På internet cirkulerar en del tips om huskurer mot mjölbaggar – ”persilja”, ”lagerblad”, ”vitpeppar” mm – men det är osäkert hur pass effektiva de är. Enligt många kommentarer biter inte dessa kurer särskilt bra på baggarna.
Kommentarer
5