Bygglovet en mardröm när Lye handelsbod blir bostad i Husdrömmar
Det låter ju jättemysigt att köpa en gammal handelsbod från förra sekelskiftet och bygga om till sin husdröm. Men Lisa och Fabian lär sig den hårda vägen att det är ett par saker man bör göra innan man sätter igång.

Lye handsbod är ett ödehus när de köper den. Foto: SVT
I det åttonde avsnittet av Husdrömmar 2025 får vi följa när Fabian och Lisa bygger om den gamla handelsboden i Lye på Gotland till sina drömmars hus. Men att bygga om en gammal lokal precis vid en trafikerad väg visar sig vara mer komplicerat än de hade tänkt sig, särskilt att få bygglov. Men skam den som ger sig, efter fyra år ser de ljuset i slutet av tunneln.
Bakgrund
Lisa Abrahamsson som är 36 år och jobbar som ljudtekniker på P4, har alltid älskat Gotland. Hon har spenderat somrarna där sedan hon var barn. När hon tog med sig sin sambo Fabian till ön första gången, så var det kärlek vid första ögonkastet när de åkte förbi den gamla nergångna handelsboden i Lye, i alla fall för Fabian.

Fabian Bender är 43 år och industridesigner. Han har byggt om en bostadsrätt tidigare, dessutom har han jobbat två år som byggnadsarbetare i Norge. Det var han som drev på att de skulle köpa handelsboden.
Efter mycket tjat gick Lisa med på att köpa handelsboden och 2020 blev den deras för 515 000 kronor. Här drömmer de om att bo och jobba, odla sin egen mat, ha alpackor och grisar – och kanske två små knoddar i framtiden.
Fakta om huset
Byggnadsår: 1904
Inköpspris: 515 000 kr
Budget ombyggnad: 2-2.5 miljoner kr
Boyta: 324 m2
Stomme: Trä
Fasad: Puts på hönsnät
Inflyttningsdatum: Inget planerat

Ändrar byggplanerna fyra gånger
Hela fyra gånger under programmets gång får vi se hur de planerar att bygga om huset på olika sätt, med olika planlösningar.
Den första planen förkastar Gert helt och de lyssnar på honom som tur är. De hade läst på om reglerna för tillgänglighetsanpassning och utgick helt från det, vilket gjorde det onödigt krångligt och innebar att de skulle gräva ur källaren för att få högre takhöjd och samtidigt sänka taket i delar av huset.
– Jag tycker inte det är en bra idé att gräva sig ner i källare. De kommer att stöta på grundmurar som sticker ut och är ivägen. Det är jobbigt, det är att arbeta mot huset, det kommer att kosta mer i eget arbete eller pengar för hantverkare, säger Gert.

Planen de till slut landar i är mycket bättre. Nu finns där ett vardagsrum mitt i huset där taket kommer att gå upp i nock, med köket till vänster med lägre takhöjd och kontor till höger, även det med lägre takhöjd.

På övervåningen (fd vinden) som är delad på mitten och sammanlänkad med en gångbro, finns sovrum och badrum till både höger och vänster. Sedan blir det en stor sprialtrappa upp vid skorstenen. Nu känns planlösningen helt hundra.
Det utdragna bygglovet en mardröm
Ingen hade bott i handelsboden tidigare. Den hade varit både lanthandel och loppis, men hade nu stått tom i 10–15 år. När Lisa och Fabian började planera renoveringen insåg de att det inte bara var att sätta igång. Att göra om en lokal till bostad innebär att bygglovsreglerna är lika strikta som för ett nybygge.

Bygglovet blev en segdragen process. När paret ansökte i september 2021 hade de ingen aning om att de fortfarande skulle vänta i mars 2022. Till slut klämde kommunen ur sig att Trafikverket tyckte att huset låg för nära vägen och krävde en bullerutredning och en risk- och säkerhetsanalys.
När Lisa och Fabian försökte ta reda på vad som krävdes möttes de av en evighetsspiral av mail om kompletteringar och obesvarade frågor.

Lisa hade tagit tjänstledigt för att sätta igång med bygget – men utan bygglov kunde de inte börja. De började tvivla. Skulle det ens gå att bo här?
Till slut, i oktober 2022, fick de startbesked.
Lärdomen: ”Anlita en kontrollansvarig tidigt”
Wingårdh ger ett väldigt bra tips som hade sparat mycket möda och besvär här. Han säger att man ska anlita en kvalitetsansvarig (numera kontrollansvarig) tidigt i processen vid den här typen av ombyggnationer. En sådan person kan ge vägledning i djungeln av byggregler med tillfänglighetsanpassning och liknande.
Observera att benämningen "kvalitetsansvarig" ersattes av "kontrollansvarig" i och med att den nya plan- och bygglagen (PBL) trädde i kraft den 2 maj 2011. (Red.s anmärkning)

Tungt arbete att bygga om ruckel till modern bostad
Det blir jobbigare än de trodde att bygga om den gamla lokalen till bostad. Först fick de tömma den på mängder av gammalt skräp. Sedan har delar av bjälklaget blivit ansatt av husbock och måste bytas ut. När de ska lägga om golvet ligger det massor av kalksten under som Fabian måste bära ut.

Som tur är får de stöttning av en granne som är snickare och hjälper dem att lägga plåttak ovanpå det befintliga eternittaket som egentligen är i gott skick.
Det är en enorm arbetsbörda, och mitt i allt bryter Fabian knäet och blir sjukskriven i tre månader. Han måste också operera halsen. Lisa försöker hålla bygget igång, men tempot sjunker drastiskt.
Fabian designar experimentkök
Som industridesigner använder Fabian sina färdigheter i huset. Bland annat designar han ett experimentellt kök med fyra flyttbara köksöar – en för hacka, en för steka, en för baka och en för diska. Kylskåpet är inbyggt i lådor under en av öarna. I golvet har de skapat fyra stora hål för vattenkopplingar.

Lisa bygger prototyper av de fyra öarna i masonite som de tar in i rummet och känner sig för med.

Fabian designar också en manick som håller vattenrören på plats vid betonggjutning, som han skriver ut på 3D-printern. Det tar 4 h och 49 minuter att skriva ut.
”Vi har bytt ut nästan hela huset”
Våren 2024 har Lisa och Fabian kommit en bra bit på vägen. De har satt in två stora fönster på framsidan, ett riktigt lyft. Vinden har fått ytskikt, köket börjar ta form och en ljudisolerad vägg mot gatan är på plats.
Men det är långt ifrån klart.

Programledarna avsynar resultatet, är de klara?
I februari 2025 besöker Gert och Anne huset för sista gången. Fyra år har gått – och renoveringen är fortfarande pågående. Vardagsrummet saknar ännu öppning upp i nock, den platsbyggda soffan är bara en idé på papper, och mycket av huset är fortfarande en byggarbetsplats.

Ångrar ni att ni gav er på det här, frågar Anne?
– Nej, men vi kunde ha gjort bättre research innan vi köpte, erkänner Lisa.

Lisa och Fabian hade från början satt en renoveringsbudget på 2–2,5 miljoner kronor. I februari 2025 har de spenderat 1,8 miljoner – och inser att slutnotan snarare landar på 3,5 miljoner totalt inklusive inköpspriset. Byggkreditivet är giltigt till december, då behöver de vara klara.
Kommentarer
50