Hembyggt utekök lyfter sommarens grillkvällar
Ett utekök är inte svårt att bygga själv om man planerar väl och gör en noggrann, måttsatt ritning. Uteköket kan snickras eller muras eller varför inte göras mobilt med hjul så att det kan flyttas runt i trädgården.
Sommartid är grilltid och då är ett utekök det rätta om man vill laga mat tillsammans. Annars blir det lätt så att någon står ute och grillar, medan någon ordnar potatis, sallad och tillbehör inne i köket. Matlagning är roligare tillsammans.
Det finns en hel del färdiga utekök att köpa. Den som gillar att fixa själv kan med ganska enkla medel ett unikt utekök som stämmer överens med förutsättningarna i den egna trädgården, de egna drömmarna och den egna kassan.
Ditt utekök kan vara allt från bara en enkel robust bänk som avlastningsbord intill grillen till ett komplett kök som integrerar både grill och vask. Det handlar mest om din egen ambitionsnivå på projektet.
God planering av uteköket är A & O
Gör en planering och en måttsatt ritning av uteköket, utifrån vad du tänkt dig. Fundera över materialval och vad ditt utekök ska innehålla:
- Ska det vara öppna hyllor eller skåp med luckor under bänken?
- Ska grillen integreras i bänken får du ta dig en funderare så det blir brandsäkert – kanske lämpar sig integrerad grill bättre för ett murat utekök?
- El för en kokplatta och en vask för att skölja grönsaker är andra smarta idéer.
Placeringen av uteköket är också avgörande. Grillen bör placeras så eldningen inte skapar brandrisk, men fundera också på vart röken och oset tar vägen så att inte alltihop smiter in genom någon dörr och hamnar inne i huset. Köket bör ju också stå nära den uteplats där man har sitt sommarmatbord. Ett permanent utekök kanske kan få både tak och ett trevligt golv av marksten eller trätrall.
Den som vill variera matlagningsplats kan till och med sätta ett par hjul i ena änden av uteköket och baxa runt det efter väder och humör. Men då får konstruktionen förstås inte vara alltför tung och extravaganser som vatten och el går kanske bort.
Snickra uteköket
Det enklaste är att snickra sig ett utekök i trä. Enkelt, tillgängligt och billigt är tryckimpregnerat virke, åtminstone till stommen. Men det är inte något måste. Vill man slippa de gifter som ändå finns i impregnerat virke kan man välja tåliga träslag som exempelvis lärk. Å andra sidan håller en vanlig furukonstruktion i många, många år om den bara hinner torka ut mellan regnen. Finns det dessutom en möjlighet att få in uteköket under tak och lite skyddat under vintern så håller vanligt byggvirke bra.
Ännu bättre är förstås om du kan få tag i trä som vuxit långsamt och har täta årsringar. Det kan vara svårt att hitta på byggmarknaden, men på lokala sågar kan det gå att hitta för den som är beredd att leta och, förstås, betala lite mer.
Mura ditt utekök
Att mura sitt utekök med lättklinkerblock är inte alltför avancerat för den längtar efter att hantera en murslev. När man murar med murblock blir det inte så tungt och kräver inte så omständlig grundläggning, men det beror förstås lite på marken. Väldränerad mark som inte rör sig så mycket eller rentav berggrund behöver väldigt lite grundarbete.
Mjukare underlag är lite kinkigare. Gräv bort all matjord och gör ett 50-60 cm brett dike. Bottna med ett par decimeter dränerande grus och packa hårt. Väg av och lägg ut trädgårdsplattor på botten. Det duger gott med gamla överblivna plattor. Mura sedan kökets form med lättklinkerblock (som ofta kallas lecablock). Muren kan vara som den är, målas eller putsas med putsbruk. En ritning är alltid rätt. Då missar man inte att lägga in armeringsjärn vart tredje varv. Vill du ha hyllor murar du in hyllbärare av bitar av armeringsjärn. Hyllplan kan göras av brädor.
Flera varianter av bänkskiva till uteköket
Bänkskivan bör vara tålig och klara väder och vind. Visst kan du göra skivan av trä, men utomhuslivet är tufft för en kökbänksskiva av trä. Trallbrädor med lite mellanrum klarar sig rätt bra, men undvik tryckimpregnerat där du ska hantera livsmedel.
Ett enkelt, smart och relativt billigt alternativ är trädgårdsplattor av betong. Enklast är nog att bygga stommen i ett mått som som matchar plattornas. Standardstorleken brukar vara 35x35 cm eller 40x40 cm, men det går att finna plattor i andra storlekar. Plattorna måste inte vara betonggrå. Det går att hitta ett flertal färger som svart, vitt, rött och gult.
Ett alternativ till betongplattorna är klinker. Se till att välja klinker avsedda för utebruk. Klinkerplattorna är tunnare än trädgårdsplattorna och finns i en uppsjö av mönster och färger för den som vill utmana sin beslutsångest på allvar. Att lägga plattorna på en träskiva är ingen god idé eftersom träskivan inte får möjlighet att torka ordentligt under plattorna. Bättre är ett rutnät av reglar som ger plattorna stöd runt alla kanter. Plattorna ligger löst och hålls på plats av en list runt kanten. Lim eller klinkerfix är helt onödigt.
Bänkskivan kan också gjutas av betong. Det är ett litet företag i sig, men egentligen inte särskilt svårt. Skivan blir väldigt tung så bäst är att gjuta den i närheten där den ska vara och bjuda in starka vänner när den ska lyftas på plats.
Ett riktigt kök har rinnande vatten
En vask eller diskho är en god idé. Planera för vaskens placering redan på ritningsstadiet. En lös ho för infällning fungerar bra. Att fälla ner en ho i en träbänkskiva är enkelt. Då är det bara att rita av formen och såga ur. Se till att bänkskivans brädor har stöd under och häng i hon. Problemet är snarast detsamma som med infällda diskhoar i träbänkar i köket – det blir lätt fult av fukt runt hon efter en tid.
Det går att fälla ner hon även i en bänk med skiva av klinkerplattor. Med lite planering ska du inte behöva skära i alltför många plattor. Klinker är hård och det är lite tufft att såga ut former för den som inte har rätt redskap. Raka snitt på enstaka plattor kan göras med vinkelkapen försedd med klinga för sten.
Det går också att använda en riktig heltäckande diskbänk. Lågbudgettipset är att leta på begagnatmarknaden. Med lite framförhållning går det oftast att få tag i precis den storlek man vill ha för en ringa penning.
Vatten och avlopp till uteköket
I regel räcker det långt med bara kallvatten. En enkel kran kopplad till trädgårdsslangen är en snabbfix. En mer permanent lösning är svarta plastslangar avsedda för vatten. Slangarna är styvare än trädgårdsslang och kan grävas ner och ligga kvar under vintern, men man bör koppla ifrån den i båda ändar. Det finns övergångskopplingar att köpa så det går lätt att ordna korta kopplingsslangar av trädgårdsslang som man tar in när hösten kommer.
Själva armaturen bör vara av enklaste modell. Termostatblandare och ettgreppsblandare tål inte frysning och måste monteras bort och förvaras inomhus under vintern. En gammaldags vridkran tål däremot att vara ute i kylan om man ser till att koppla ifrån vattnet, sätta kranen i öppet läge och låta den få lite tid att torka innan Kung Bore brassar på med sina frysgrader.
Det behövs något som tar hand om vattnet under vasken. Enklast är en hink, men då får man komma ihåg att kolla den ibland och tömma. Om man inte använder rengöringsmedel och andra kemikalier så blir det bra rabattvattning. Bekvämare är att leda bort vattnet med vanliga avloppsrör en bit där marken kan ta hand om överskottsvattnet. Något vattenlås behövs inte om du inte kopplar vasken till ett avloppssystem.
El till uteköket
Om uteköket placeras i närheten av ett utomhusuttag är det enkelt att dra en utomhusskarvsladd till köket. Poängen med det är att man får el till elredskap som elvisp och stavmixer, men framför allt till kokplattan för potatiskoket.
Välj rätt färg till uteköket
Underredet till ditt utekök kan vara trärent eller målas med utomhusfärg. Bästa valet är fönsterfärg som ger en hårdare och tåligare yta än vanlig fasadfärg. Alternativt för den som föredrar det traditionella är linoljefärg, men då får man räkna med en lite längre torktid mellan lagren.
Gjuta en bänkskiva av betong
- Lägg upp en skiva av formplyfa på ett par stadiga bockar. Se till att skivan ligger i våg. Välj lister som är lika höga som skivan ska vara och skruva fast dessa så att utrymmet innanför listerna blir så stor som du vill ha den färdiga skivan. Skivan gjuts upp och ned i formen.
- Skär till en bit cellplast som har samma form som vasken och limma fast den i formplyfan. Täta alla skarvar med silikon så att det blir tät och så att kanterna blir lite rundare.
- Klipp till armeringsnät som ska sluta ca 1 cm från alla kanter. Lägg armeringen på plats och häng med ståltråd från ett par reglar som ligger tvärs över formen. Nätet ska hamna mitt i formen.
- Blanda till finbruk enligt anvisningen på förpackningen. Häll i bruket och knacka på formen för att få ut luftbubblor. Ett knep är att vibrera formen med slagborrmaskinen. Sätt en bult i chucken och håll emot formen.
- Det tar flera dagar upp till en vecka innan skivan brunnit färdigt. Under tiden ska den hållas under plast och vattnas varje dag så den inte torkar för fort.
- Forma av och lossa skivan från botten försiktigt. Den kan fortfarande vara skör i kanterna. Vänd skivan och lägg den på plats på underredet.
Kommentarer
133