Bygga utekök - guide från placering till eluttag
Planerar du att bygga ett utekök? Tänk noggrant igenom placering, materialval och utformning innan du sätter igång.
Utekök går att variera i oändlighet. Materialval, placering, utformning, grilltyp, belysning och tillbehör, är bara några exempel på delar som i sin tur innehåller mängder av valmöjligheter. Det är lätt att gå vilse. Vi summerar därför en del av de tips som Hans-Gunnar Samuelssons ger i sin bok Utekök.
Placera uteköket
Börja med att tänka ut vad som är en bra placering av ditt utekök. En placering i närheten av huset gör att du enkelt kan springa in och ut och hämta grejer från köket. Det är även smidigt om du snabbt behöver flytta festen inomhus om det börjar regna.
Men har du en uteplats lite längre bort med vackrare utsikt för gäster och kock, som kanske dessutom är försedd med tak som skydd mot plötsliga skyfall, kanske den placeringen är ett bättre alternativ. Utgå från din tomt och dina behov.
Byggahus medlem Thomas_I:s utekök. Foto: Thomas_I
Tänk också på det här när du ska placera uteköket:
- En vacker vy när du lagar mat och äter är a och o. Kan du få en vy ut över en vacker trädgård, havet, sjön eller något annat vackert, skapar det en tavla som du kan kasta blickarna mot när du använder uteköket.
- Behöver du el, vatten (fast installation med kallt och varmt eller trädgårdsslang med kallvatten som kopplas direkt till uteköket?) och/eller avlopp till uteköket? Var finns det bäst anslutningsmöjligheter för dessa?
- När har du tänkt använda uteköket? Är det under frukosten vid poolen eller grillkvällarna i bersån?
- Vill du ha tak över uteköket? Exempelvis kan du ha ett solsegel eller ett stort parasoll. Har du uteköket nära husfasaden kan du bygga ett skärmtak över - kolla i så fall upp om du behöver bygglov.
- Vill du ha lä och lugn och ro är det bra om det finns en avgränsning åt ett eller flera håll. Har du uteköket nära en fasad får du vindskydd och avskärmning automatiskt. Annars kan ett berg fungera som en naturlig avskärmning, men också saker som häckar, plank och murar kan tjäna som väggar som kan rama in uteköket och skapa ett rum.
- Golvet. Placerar du uteköket på altanen eller trädäcket har du ett underlag som är skönt att gå på. Andra exempel på underlag är grus (finns olika färger, storlek och form), betongplattor, natursten och sand.
Svart utekök av Gardeningtoday. Foto: Gardeningtodaynews.
Utformning av uteköket
När du utformar uteköket måste du dels ta hänsyn till omgivningen, dels till dina behov. Har du höga krav på förvaring och avställningsytor men en liten yta att placera uteköket på är kanske det U- eller L-formade köket att föredra. Dessa ger flera avställningsytor nära varandra och du når snabbt dina redskap var du än står.
En lite djupare köksö är bra för den som vill ha flera kockar, eller gäster som kan involvera sig i matlagningen, eftersom alla får en naturlig plats.
Det raka köket är den enklaste formen på utekök. Alla funktioner finns längs en och samma vägg och du slipper troligen krånglig montering. Tänk dock igenom placeringen en extra gång. Det kan till exempel vara kul om köksmästaren kan se sina gäster när maten tillagas, och inte stå med ryggen mot dem.
Är du riktigt djärv kan du våga dig på ett bygga ett svängt utekök. Den mjuka formen blir ett lyxigt inslag på uteplatsen.
Byggahus.ses medlem Shad byggde utekök av plywood. Foto: Shad
Materialval till uteköket
Trä, aluminium, betong, murat, putsat eller sten? När du ska välja material till stomme och bänkskiva bör du dels ta dig en titt på trädgård och hus för att se vilken stil du har i övrigt. Dels fundera över underhåll och livslängd.
Stomme i uteköket: En stomme i trä är enkel att bygga ihop om du inte har tummen mitt i handen. Trä bör dock behandlas för att klara sig utomhus och måste underhållas med jämna mellanrum för att inte bli fuktskadad. En stomme av tegel, lecablock eller betonghålsten kräver också ett visst underhåll men långt ifrån i samma omfattning. Dock kräver de mer tid för den som ska bygga uteköket. Det finns även stommar i rostfritt stål som du kan köpa i färdiga moduler - vilket är smidigt för den som vill komma igång och använda uteköket fort.
Utekök med gasolgrill och halvö. Foto: Bhg.com
Vill du klä in stommen i uteköket? Har du ett trähus av en viss karaktär kanske uteköket blir snyggt med samma sorts panel och färgsättning. Har du ett putsat hus kan det vara snyggt med en stomme och beklädnad av putsade lecablock. Fibercement är ett fukttåligt material som går att få i olika färger för den som vill ha enkel montering och samtidigt många valmöjligheter. Du kan även klä stommen med plåt för att skapa en industriell känsla.
Bänkskiva i uteköket
Bänkskivor i sten eller betong är relativt underhållsfria och står bra emot väder och vind. Dock krossas glas enkelt mot den hårda ytan, de är också dyra i inköp och kräver mycket jobb om du tänkt bygga köket själv - de är tunga och ska du gjuta betongskiva tar det dessutom tid. Räkna med en vecka för en skiva. Bänkskivor i trä är inte lika slitstarka och har sämre livslängd, de kräver också mer underhåll exempelvis i form av inoljning. Men i gengäld är de enkla att arbeta med för amatörsnickaren, du kan också smidigt bygga till uteköket vid behov eller byta ut skadade delar.
Det finns också färdiga moduler till utekök, som den här av Arclinea.
Vask, grill, belysning och tillbehör till uteköket
Utöver själva avställningsytorna vill du förmodligen integrera en vask och en grill i någon form i uteköket. Kanske även belysning för de där sena grillkvällarna
Vask: Välj ett material som är tåligt och att vasken räcker till storleksmässigt för ändamålet. Ska du bara skölja grönsaker och således inte koppla på ett avlopp räcker det kanske med en lite mindre vask som låter vattnet rinna ut i en behållare som du själv kan tömma. Vill du däremot kunna diska (och då ha avlopp) kan det till och med behövas två vaskar.
Laga mat i uteköket: Om du tänker laga mycket mat kan det vara en idé att fundera över hur du helst vill tillaga den. En grill brukar vara standard vid ett utekök. Men andra möjligheter är gasolkök eller wokkök. De allra flesta tänker dock troligen grill. Olika grilltyper inkluderar: kolgrill, gasolgrill, gasgrill, grillinsats i eldstad, bordsgrill, rökgrill, vedugn och stenugn.
Här kan du läsa mer om att välja rätt grill.
Belysning och eluttag i utekök
För de sena grillkvällarna rekommenderas belysning, förutsatt att din fasadbelysning inte räcker till. Solcellsbelysning kan användas för att punktbelysa runtomkring och skapa en mysig stämning. Men vid grill och uteplats kan det vara bra med lite starkare belysning, som en elektriker drar fram el för. Det är heller inte fel med eluttag. En smörgåsgrill eller en mixer kan komma väl tillhands vid tillagningen. Tänk på att belysning, armatur och uttag ska vara IP-klassade för att klara utomhusbruk.
Det är en god idé att låta utomhuselen vara en egen grupp med jordfelsbrytare. Tänk på din egen och andras säkerhet.
Andra tillbehör som kan vara bra att fundera över är: infravärme (el eller gasol), myggfångare, eldstad, kylskåp och diverse redskap för tillagning.
Informationen i den här artikeln hämtade vi från boken Utekök av Hans-Gunnar Samuelsson, Ica Bokförlag. Boken innehåller även flertalet ritningar till utekök i olika material, samt instruktioner som visar hur du gjuter rak eller svängd bänkskiva i betong.
Kommentarer
2