Välj rätt grill

Vi är många som gillar att grilla, men långtifrån alla är överens om vilken grill och grillmetod som ger bäst resultat. Vi talade med en känd grillkock om vad man bör tänka på när man skaffar en ny grill.

Grillar från Landmann, Weber, Barbecook och Sagaform.

Grillar från Landmann, Weber, Barbecook och Sagaform.

Du kan grilla korv på en liten engångsgrill vid strandkanten. Eller ordna barbequeparty kring ett välutrustat utekök i trädgården. Grillning är ett socialt nöje som kan utövas med olika ambitionsgrad, vilket också avspeglas i det växande utbudet av grillar och tillbehör.

Allra vanligast är den traditionella klotgrillen som numera finns i många olika varianter och prisklasser.

Jonas Borssén
Jonas Borssén

 

Kocken Jonas Borssén som skrivit flera böcker om grillning – senast ”Grilla som proffsen” (Norstedts) – har lång erfarenhet av klotgrillar.

– Fördelen med en klotgrill är att den tjänar både som stekpanna och ugn, vilket gör den användbar för många typer av grillrätter. Du kan grilla större köttbitar under lock på jämnare värme, och vid längre grillning får du ett saftigare kött som fångar upp träkolsaromen bättre jämfört med om du grillar utan lock.

Grillens dimension är en viktig aspekt. Har du gott om ”grillyta” kan du bjuda in fler personer till grillfesten, men du kan också tillreda maten på ett flexiblare sätt, säger Jonas Borssén.

– En större grill gör det lättare att arrangera glödbädden i nivåer och på så sätt skapa olika temperaturzoner på grillgallret, precis som på en spis med olika plattor. Det gör att du kan styra grillningen bättre efter råvarorna. Se gärna till att ha ett fritt område utan glöd som du kan flytta de färdiggrillade bitarna till.

Träkol eller briketter i grillen? Smakmässigt blir det ingen märkbar skillnad. Det handlar snarare om hur mycket tid du har till förfogande. Kol ger snabb glödbädd men brinner också ut snabbare. Använder du briketter får du vänta på glödbädden men kan å andra sidan grilla under längre tid och i fler omgångar.

När du väljer grillkol bör du kontrollera att det består av rätt typ av ved, påpekar Jonas Borssén.

– Grillkol ska bestå av hundra procent lövved. Tyvärr förekommer det att vissa mindre producenter blandar in ved från barrträd. Röken från barrved innehåller föroreningar från bland annat tjära vilken kan ge en oangenäm bismak åt grillmaten.

Av gammal vana tänder vi gärna kolen med tändvätska. Men det är en miljöfarlig ovana, menar Jonas Borssén.

– Tändvätska släpper ut aromatiska kolväten som är skadligt både för hälsan och miljön. Det finns många hjälpmedel som är bättre att använda, exempelvis eltändare, värmepistol, braständare, tändpapp och grova tändstickor.

Ett bekvämt alternativ till kolgrillen är en gasolgrill, som är enkel att temperaturreglera och kräver mindre ”smutsgöra”. Nackdelen är att gasolen inte ger träkolets aptitliga arom. Men det finns möjlighet att kompensera detta genom att använda rökspån som läggs i en behållare (”rökbox”) nära gasolbrännaren.

Gasolgrillar har blivit allt populärare och det finns idag storskaliga modeller som fungerar som fullt utrustade utekök med både stekplatta och galler, avställningsytor, vask, vattenkran och belysning. Priset på en vanlig, stationär gasolgrill ligger i genomsnitt kring 4000-5000 kronor, men du kan hitta betydligt dyrare modeller i exklusiv design.

– Även om snygga detaljer alltid kostar lite extra kan man säga att du får det du betalar för. Förutom material och tillbehör avgörs priset främst av antalet brännare och kvaliteten på dessa, liksom skyddsutrustningen kring brännarna.

Slutresultatet av grillningen beror dock inte så mycket på vilken typ av grill du har, menar Jonas Borssén.

– Om du väljer bra råvaror, har lite kunskap om grillteknik och använder ett bra grillgaller så kan du lyckas med grillningen oavsett vilken prislapp grillen har.

Här försöker vi lista för- och nackdelar med de olika typer av grillar.

Gasolgrill

Finns i en mängd utföranden, från små portabla modeller till fullt utrustade utekök. Den viktigaste delen är brännarutrustningen som kan bestå av en eller flera brännare, samt ett skydd (flamtämjare) som skyddar brännarna och sprider värmen över grillytan. Rostfritt stål eller emalj är det vanligaste materialet på moderna gasolgrillar. Grillgaller och stekplattor består ofta av gjutjärn.

Fördelar: Praktisk matlagning. Lätt att reglera temperaturen. Miljövänligare än kol.

Nackdelar: Når aldrig lika hög temperatur som en kolgrill. Större grillar kan vara otympliga att flytta och hantera.

Prisintervall: 500-10 000 kr, större utekök finns för 20 000-50 000 kr.

Klotgrill

Används för direkt och indirekt grillning där locket ger konvektionsvärme (”ugnseffekt”), vilket gör det lättare att anpassa tillagningen efter råvarorna. Locket förkortar dessutom grilltiden och hindrar maten från att bli torr. Värmen justeras via luftspjäll i bottendelen samt ventiler på locket. Lämpligast är att använda briketter som ger en jämn glöd i grillen.

Fördelar: Flexibel tillagning av olika råvaror. Stort utbud och varierande design av grillar.

Nackdelar: Sämre överblick över grillningen när maten döljs under lock. Det kan ta lite tid att lära sig klotgrillen och reglera temperaturen rätt.

Prisintervall: 200-5000 kr

Elgrill

En elgrill är lämplig för balkongen, eller annat ställe där traditionell grillning inte är tillåten. Grillen, som ansluts till ett jordat eluttag, är lätt att temperaturreglera. Om hällen är löstagbar kan den användas som stek- eller kokplatta i båt eller husvagn.

Fördelar: Praktisk matlagning utan tändvätska, eld och rök. Miljövänligare än kol och gasol.

Nackdelar: Ger inte samma smakupplevelse som en kolgrill. Kräver eluttag och är därför mindre flexibel.

Prisintervall: 600-2500 kronor

Rökgrill

Denna grill är i regel utformad som en stående cylinder med sektioner där maten grillas långsamt på svag glödvärme. Grillmetoden är populär i USA och prisas av stjärnkockar och barbeque-entusiaster. Grillningen kräver kontinuerlig påfyllnad av bränsle i form av briketter och rökspån. Utbudet av rökgrillar i Sverige är ännu ganska begränsat.

Fördelar: Anses ge en smakupplevelse utöver det vanliga.

Nackdelar: Inget för den glade amatören, kräver lång grilltid och kunskap om hur maten bäst ska grillas.

Prisintervall: 1000-1500 kr, betydligt dyrare varianter finns.

Öppen kolgrill

Används för direkt grillning av tunnare köttbitar, korv, grönsaker och grillspett. För att reglera grilltemperaturen bör du kunna höja och sänka gallret. Såväl träkol som briketter passar bra i en öppen grill. Vanliga material i grillarna är lackerad eller emaljerad stålplåt.

Fördelar: Enkelt att använda och lätt att överblicka grillningen.

Nackdelar: Begränsad användning och lämpar sig inte för större råvaror som hel kyckling eller stek. Viss risk att maten blir torr (jämför klotgrill). Öppna kolgrillar tenderar att sprida mycket os och aska.

Prisintervall: 100-3000 kr

Engångsgrill

Engångsgrillar i aluminiumförpackning passar för spontana utflykter och finns i alla större livsmedelbutiker, samt på bensinmackar. Föredrar man ett miljövänligare alternativ kan man istället ta med en liten, portabel kolgrill på utflykten.

Fördelar: Lätt att ta med sig överallt, kräver ingen planering.

Nackdelar: Begränsad grillning på liten yta. Går ej att ställa in och styra värmen. Kolet tar snabbt slut. Miljöovänligt: engångsgrillar orsakar mycket utsläpp och avfall.

Prisintervall: 20-40 kr