Infällda spotlights i badrum - placering, kostnad & gör det själv
Spotlights i badrummet är ett mycket bra sätt att belysa för dig som vill ha mångsidighet och bra spridning av ljuset. Vi har talat med en badrumsinredare och en belysningsexpert för att få råd kring spotlights i badrummet, hur de bör placeras, hur arbetet går till och vad det kostar.
Spotlights är en diskret och mångsidig armatur som ger ett jämnt ljus i hela rummet, jämfört med punktbelysning med vanliga lampor som ger mer av ojämnt ljus, eftersom de ofta är färre och placerade mer centralt. Med en vidare spridning av ljuset ser du hela rummet bättre och rummet upplevs större.
Infällda spotlights kräver en större arbetsinsats eftersom du gör ingrepp i taket när du sänker innertaket. Vanligen vill man att ljuset är dimbart. Då tillkommer kostnad för dimmer, utöver den merkostnad som ingreppet i taket innebär med inköp av fler lampor.
Infällda spotlights i badrumstaket blir därmed dyrare än om du bara hade valt en simpel utanpåliggande plafond. Å andra sidan kostar en badrumsrenovering totalt ofta hundratusentals kronor. Då utgör infällda spotlights fortfarande en ganska liten proportion av totalsumman. Moderna spotlights kräver heller inte lika stor sänkning av taket som de gamla modellerna gjorde, så även denna nackdel har minskat i betydelse.
– Gamla spottar kunde bygga 15 centimeter inklusive isolering. LED bygger bara runt 6 centimeter, det finns säkert modeller som bygger ännu mindre än så. Har du budget för spottar och kan offra lite takhöjd ger de en riktigt bra allmänbelysning. Väljer du dimbara kan du få både stämningsbelysning och riktigt bra ljus när du städar, säger Noemi Ivanova, badrumsinredare och grundare av Badrumsdrömmar.
Sida 1 av 5
Placering spotlights i badrum
Det som är viktigt att tänka på är placeringen. Infällda spotlights i badrummet är inget du sätter in för att det är snyggt, här handlar det endast om funktion - de ska ge bra ljus.
Grundprinciperna när du placerar spottar:
- Utgå från hörnen
- Placera dem symmetriskt
- Varje spot lyser uupp ca 1,5 kvm
– Jag brukar rekommendera att man utgår från hörnen. Hörnen är de man vill trycka ut i rummet. Börja med att planera dessa så ger det sig ganska snabbt var spottarna ska sitta. Väljer du riktningsbara kan du dessutom rikta dem lite lätt mot hörnen så att lamporna inte drar ögonen åt sig lika mycket, säger Noemi.
Antal och avstånd mellan spottarna går inte att säga på rak arm, utan beror på en rad olika faktorer; allt från takhöjd till vilken effekt (lumen) spotlighten har. Ju högre effekt desto större spridning har de. Man brukar säga att en spot lyser upp cirka 1,5 kvadratmeter under normala förutsättningar, men det är mellan tummen och pekfingret och tar inte hänsyn till förutsättningarna som råder i just ditt badrum. Spridningsvinkeln varierar också, men standard är runt 36 grader.
Charlotte Gotfredsen, belysningskonsult vid 2700Kelvin, säger att man ska sträva efter god spridning av ljuset, ett lagom antal spottar som placeras symmetriskt (samt symmetri i rummet)
– När jag är ute hos folk tar jag ofta bort spottar från deras planritning, de har för många. Taket blir som en schweizerost. I mitt eget badrum, som är 2,5x2 meter, har jag fyra spottar. Men jag har sett badrum som har sex spottar på samma yta. Det är både en kostnadsfråga och en fråga om hur ljuset upplevs visuellt, säger Charlotte Gotfredsen.
Hon säger att du kan placera dem så att du får en fin symmetri, då syns de inte (lika mycket) eftersom du ser färre detaljer i taket.
Har du ett stort badrum? Då är ett annat tips att du kan mixa. Du kan ha spottar som fungerar som allmänbelysning, samt en taklampa som adderar till själva stilen i rummet. Men det är då bra om du placerar dessa på olika strömbrytare (knappar) så att du kan styra varje belysningstyp för sig.
Ytterligare en viktig punkt när det kommer till placering är reflektioner och upplevelse.
Du vill förmodligen inte ha en spot precis ovanför huvudet där du brukar stå/sitta. Likaså kan en spot precis över takduschen bli meningslöst, du vill ha ljuset nedåt och inte låta det fastna som ljusreflektioner i taket från duschsilen. Du vill vanligen att spottarna ska dra så lite uppmärksamhet till sig som möjligt.
Sida 2 av 5
Olika typer av spotlights
Om du vill ha spotlights som syns så lite som möjligt så är storleken en viktig faktor.
– Nuförtiden finns det trimless, dessa spottar saknar ram. De bygger mer på höjden för de kräver mer plats uppåt, men om du har den platsen ser du inte ramen på spotten, det är som att ljuset kommer ur hål i taket, säger Noemi Ivanova.
Även ljusets färgtemperatur är väsentlig. De flesta spottar ligger runt 2700-3000 kelvin där 2700 är det vi normalt sett kallar för varmvitt ljus.
– Många väljer idag lite mera krispigt ljus på badrummet runt 3000 kelvin. Vill man gardera sig så är spotlight ”warm to dim” ett toppenbra alternativ där du har ett spann på cirka 2000-3200 kelvin. Drar du ner dem till minimum så får du riktigt mysigt belysning men samtidigt kan du få väldigt bra allmänljus när det behövs. Det blir fler valmöjligheter, säger Charlotte Gotfredsen.
Hon tipsar om att du kan testbelysa för att säkerställa att du tycker om den ljusbild som spotlighten ger.
– Ljuset kan kännas kallt även om färgtemperaturen är 2700 kelvin.
Tänk också på att spottar, i fullt läge, ger ett ganska skarpt ljus. Detta passar när man vill städa och liknande, men det är kanske inte ljuset du vill ha en tidig morgon i november. Med hjälp av en dimmer kan du styra hur starkt ljuset ska vara och därmed anpassa efter behov.
Sida 3 av 5
Arbetsgången och kostnad för infällda spotlights
Arbete som rör svagström får du som husägare och lekman utföra själv. Du bör fråga dig själv om du har tillräcklig kunskap på området för att det ska bli en säker och snygg installation, samt att ditt val av infällda spotlights och deras installationskrav utgör svagström.
Elsäkerhetsverket skriver gällande fast anslutning: “Vid fast anslutning ska anslutning av elprodukten, som utgörs av en eller flera spotlights och eventuell transformator, utföras av ett registrerat elinstallationsföretag. /../ Vid stickproppsanslutning kan man själv fästa transformator och spotlights.”
Du kan med andra ord utföra taksänkningen samt montera svagströmsdelen själv. Men det kan finnas delar i installationen som kräver en behörig elektriker.
Att fälla in spotlights i ett befintligt badrum innebär som sagt att du måste sänka takhöjden. Det beror på att spotlighten måste ha ett utrymme att vara i och det finns även ett minimiavstånd till brännbart material som ska uppfyllas. Skulle du bara öppna upp taket har du vanligen isolering där och uppfyller då inte tillverkarens krav.
Det man vanligen gör är att man river befintligt undertak och reglar upp för ett nytt, för att därefter dra fram slangar för sladdar. Hur resten av installationen går till beror på vilken typ av spotlight du har valt. I vissa fall sätter man dosor där spotlightsen ska sitta, man kan även sätta lådor. Taket gipsas, spacklas och målas, därefter kommer spotlightsen på plats. Men det kan som sagt förekomma variationer på detta beroende på vilken typ av spotlight du har valt.
Här är det även viktigt att prata ihop sig med elektrikern om dimmer. Ska du ha LED-lampor innebär det en viss typ av dimmerdon, medan halogen har en annan.
Dimmern är inget måste, men ett bra tillskott för den som vill kunna styra ljuset. Den kostar ofta runt 1 500 kronor. Spottar (med tillräcklig IP-klassning för badrum) finns i olika prisklasser, allt från 200 upp till 2 500 kronor och mer - beroende på funktion, kvalitet och design. Spotlightinstallationen kan gå på ett par tusen kronor bara i material. Utöver detta tillkommer arbete och material för att sänka taket.
3 st Malmbergs md-99 kostar 695 kr hos Elbutik.
Sida 4 av 5
Övrig belysning
Även om du har spottar i badrummet ska du sträva efter att ha alternativ till dessa. Spottarna utgör allmänbelysning, perfekt när du vill tända upp ordentligt för att städa eller liknande. Men du bör även ha en bra frontbelysning vid spegeln, ett horisontellt ljus som gör att du kan utföra dina morgonbestyr utan skuggor.
Vidare kan det vara aktuellt med nischbelysning, såsom lampor i hyllplan och liknande.
Belysning är, tillsammans med valet av ytskikt, det som tillför mest till upplevelsen av badrummet och därmed en av de viktigaste posterna. Därutöver är förstås även möblerna, och inredningen i övrigt, viktiga. Men har du inte god belysning kommer komfort och funktion att försämras. Tänk därför igenom dina val noggrant, och glöm inte bort att prioritera ljuset i din budget.
– Man måste även ta hänsyn till att inte alla har möjlighet att bygga om och sätta in nytt tak. Om du inte kan bygga om och bara behöver mer ljus kan du ha utanpåliggande spotlight eller plafond. Det är bra alternativ, säger Charlotte Gotfredsen. Dagens kvalitet på LED ger goda möjligheter till fint och behagligt ljus.
Sida 5 av 5
Mer fakta om belysning
- Kelvin: Färgtemperaturen. Anger om ljuset är kallt eller varmt. Mellan 2700-3200 är det de flesta väljer på spottar idag.
- Watt: Anger armaturens effekt hur mycket belysningen drar. 6-7 watt är vanligt på LED-spottar men har du högt i tak eller ett murrigt badrum kan du behöva gå upp i styrka, alternativt addera fler spotlights.
- LED eller halogen? LED-spotlights är det som Charlotte rekommenderar eftersom de har låg energiförbrukning, inte blir varma, bygger väldigt lite på höjden (mindre sänkning av taket) samt finns ett stort utbud av.
–Man köper inte längre halogen. - Tips: Det räcker inte med spotlights i taket, du behöver även horisontellt riktat ljus vid spegeln eller ett par väggarmaturer.
Läs mer
Regler för elinstallationer i badrum
Stjärnhimmel i badrummet - gör det själv
Kommentarer
30