Renoverar ödegård på Öland - Husdrömmar

Alex och Louis har köpt en klassisk kringbyggd Ölandsgård som har stått öde i 20 år. Den renoverar de nästan helt själva - med skyhöga ambitioner vad gäller byggnadsvård.

Ödegården i Lopperstad, Öland.

Ödegården i Lopperstad, Öland. Foto: Dennis Trulsson/SV

Det åttonde avsnittet av Husdrömmar 2023 tar oss med till Lopperstad på Öland. Där har Alex och Louis köpt en klassiskt kringbyggd Ölandsgård som de älskar och ska renovera. Alex är finsnickare till yrket och tänker renovera, i flera fall restaurera, allt själv, från golv till fönster och tak. Men de ska kompromissa också så att det blir bra att bo här, det ska inte vara något museum.

Alex är en lugn ölänning på 30 år och jobbar som snickare på Rosendals slott i Mörarp utanför Helsingborg. Louis är en annan ölänning och 30 år även hon, men hon är lite otålig. Snart ska hon börja jobba med kultur- och föreningsfrågor på Region Kalmar. De bodde i Skåne några år tills de började längta hem till Öland igen.

Fakta om huset

Byggår: 1850-1855
Boyta: 210 m2
Inköpspris: 2 miljoner kr
Kostnad renovering: 1,5 miljoner kr
Byggstart: Sommar 2020
Planerad inflytt: Midsommar 2021
Faktisk inflytt: 2023

På utsidan ska de riva en farstu som lagts till i efterhand, byta taket och fasadpanelen.

Husdrömmar SVT
Modell av huset. Foto: SVT

De ska även återställa genom att sätta in fönster som har satts igen under årens lopp.

Husdrömmar SVT
Planlösning bottenvåning. Foto: SVT

Rumsindelningen på bottenvåningen kommer i princip att vara densamma. Det enda de ska göra med den är att byta och flytta trappan till övervåningen så att de kan flytta dörren mellan hall och sal. De ska också bygga en gästtoa på bottenplan.

Husdrömmar SVT
Planlösning övervåning. Foto: SVT

Övervåningen har i princip varit oinredd i 170 år, förutom ett litet rum. Nu ska de bygga två sovrum, en hall och ett badrum här.

På övervåningen ska de vara mer fria, de vill sätta sitt avtryck. Deras lager ska bli en balans mellan vad som har varit och deras egen prägel. Det kommer i alla fall inte att bli vitt.

Husdrömmar SVT
Den hittills oinredda vinden. Foto: SVT

Gert och Anne besöker huset första gången 2020. Timmerstommen är rötskadad, men Alex planerar att lappa och laga den.

Gert föreslår att han lägger 40 cm isolering i taket, annars kommer energikostnaderna att bli höga. Men Alex vill inte påverka huset och bygga bort konstruktionen.

Husdrömmar SVT
Gert och Alex diskuterar isolering. Foto: SVT

Efter tre månader är ett nytt tak på plats. Allt behövde rivas och byggas upp på nytt, förutom då takpannorna som de lyfte ner och återanvänder.

Husdrömmar SVT
Alex och Louis är inte helt överens om vilket takfönster de ska välja men landar till slut i att välja det större av dem. Foto: SVT

Nu gäller det att bestämma vilka takfönster de nu ska sätta dit. Det gamla var väldigt litet, men de funderar på att sätta in gamla som är lite större för att få mer ljus. Det blir en avvägning mellan det gamla och modern funktion.

Husdrömmar SVT
Precis som de trott och hoppats visar det sig att att det funnits ytterligare ett fönster. Foto:SVT

På bottenvåningen hittar de också ett ställe där det suttit ett fönster som har blivit igensatt. Alex öppnar upp, bygger ett nytt fönster i gammal stil som han sätter in här.

Besök på Rosendals slott

Vi får följa med på en tur till Rosendals slott som är Alexanders arbetsplats sedan fem år tillbaka. Han har stor erfarenhet av finsnickerier på gamla hus. Slottet är han med och totalrenoverar så att det ska hålla i 100 år till, lite samma situation som han har med sitt deras hus på Öland.

Husdrömmar SVT
Rosendals slott. Foto: SVT

Han kan inte flytta till Öland riktigt ännu, men han kan i alla fall när arbetsdagen är slut utnyttja snickeriet där till att bygga fönster till sitt hus. Totalt behöver han bygga 4 st fönster i furu till bottenplan.

Husdrömmar SVT
När Alex arbetsdag är slut jobbar han med att tillverka fönster till huset.Foto: SVT

– Rätt furubit håller fantastiskt länge om det underhålls. Det är därför gamla fönster är värda att laga och bevara, säger Alex.

De började med taket

I september 2020 lägger de på takpannorna igen, undertaket är klart. De får hjälp av familjen, både mammor och pappor är på plats. Loppersta ska bli en plats där de ska umgås mycket med familj och vänner sedan.

Husdrömmar SVT
De gamla takpannorna läggs tillbaka. Foto: SVT

När nästan ett år har gått, i april 2021,inser de att de inte kommer att bli klara till midsommar. Nu jobbar de med fasaden där de ska vindtäta och byta ut panelen.

Husdrömmar SVT
Tidningen Alex hittar skvallrar om att fönstret satts igen 1941. Foto: SVT

Medan han jobbar hittar han stället där ett gammalt fönster suttit och där han ska sätta in ett egentillverkat. De hittar en gammal tidning, Barometern, från måndag den 14 juli 1941.

Hur ser en riktig Ölandsgård ut?

Gert Wingårdh är nyfiken på hur en riktig Ölandsgård ser ut och åker därför till Himmelsberga Ölands museum där museichefen Julius Winberg-Sääf kan berätta.

Husdrömmar SVT
Himmelsberga Ölands museum. Foto: SVT

En byggnad där är väldigt lik Loppersta. Från 1800-1870 ungefär byggde man den här typen av byggnader, med det brutna taket och samma typ av rumsstruktur. Ljuset flödar mellan rummen, du kliver nästan direkt in i salen. Trappan upp går ofta ner i hallen, en ganska obekväm trappa som man inte gick så mycket i. Det fanns ofta bara ett sommarrum där uppe.

Husdrömmar SVT
Foto: SVT

Historiskt har ölänningarna gillat starka färger, rosa, turkos, blå och gröna. I rummen är det ofta ljus från två håll när dörren är öppen mellan rummen. Trösklarna är höga för att det låser, plus att man stoppar kalldraget. Köket ligger centralt, nära till allt. Men man hade det inte som i Stockholm vid den tiden med en massa köksskåp, utan i ett lantkök fanns det i princip inga skåp utan bara en hylla, en soffa och ett bord.

Nog för att Julius gillar byggnadsvård, men om man bor i ett gammalt hus idag så måste man ordna för en modern värmelösning som funkar, ett badrum mm, man får göra avvägningar och kompromisser helt enkelt. Det är precis så Alex och Louis tänker.

Tidplanen haltar ett år in i renoveringen

De hade ju tänkt vara klara till sommaren 2021, men det lär ta mycket längre tid. Men de har gjort en fin köksträdgård med fullt av grönsaker och blommor. Det ska vara lika trivsamt ute som inne.

Husdrömmar SVT
Det går trögt med golvet. Foto: SVT

I februari 2022 saknas golv i stora salen. Alex har varit omotiverad, men nu har han i alla fall fått tag på rätt virke till salsgolvet - 6 meter långa plank som ska kilsågas. Förr i tiden kilsågade man alltid, eftersom då får man ut så mycket material som möjligt. Han fräser spår i sidan så att golvet ska bli jämnt när det ligger på plats.

Husdrömmar SVT
Alex har hittat rätt virke till golvet. Foto: SVT

Det blir också lite extra bråttom nu eftersom de väntar barn till midsommar.

Husdrömmar SVT
Foto: SVT

Alex tar med den gamla entrédörren till snickeriet på jobbet och renoverar den. Sedan målar de den som de tror att den såg ut omkring 1850. Rosa och gul blir den, väldigt fint sedan när de har satt den på plats.

Husdrömmar SVT
Dörren efter Alex renovering och Louis målning. Foto: SVT

Anne Lundberg besöker dem när Åke har kommit till världen och är 8 veckor gammal. Där inne håller Alex på att hyvla golvet med hjälp av grannen. Ytan handhyvlas för att få en mjukare, lite vågig yta. Nu hoppas de att de kan flytta in till julen. Allt fokus är på Åke och renoveringen har fått mer energi.
 

Husdrömmar SVT
Åke ger Alex ny energi och motivation. Foto: SVT

Köksträdgården frodas. Det är Louis mamma och hennes gubbe som har gjort mycket av jobbet där.

Husdrömmar SVT
Köksträdgården i all sin prakt. Foto: SVT

När vintern har kommit monteras en kakelugn som har stått i en drängkammare. Den är egentligen för enkel för deras hus, tycker Janne Mattiasson som är kakelugnsmakaren som bygger upp den.

Husdrömmar SVT
Pappspänt tak. Foto: SVT

Alex håller på att pappspänna taket i ett rum. Det tar mycket mer tid än att sätta gips, men Alex tycker det är kul att ha ett rum som är historierum där allt gjorts enligt boken.

Gert och Anne avsynar resultatet i februari 2023

Tre år för att renovera det här huset är ingenting, menar Gert. De tog över en öde gård och hade skyhöga ambitioner. Detta är nästan ett restaureringsprojekt.

Husdrömmar SVT
Gert och Anne gör ett sista återbesök i februari. Foto: SVT

Alex, Louise och Åke möter dem där ute. När de kommer in möts de av färgsprakande tapeter, olika i varje rum.

Husdrömmar SVT
En explosion av härlig färger möter dem innanför dörren. Foto: SVT

Trappan upp är på plats, men obehandlad än så länge. Alex har byggt den i gran själv, samma material som golvet.

Husdrömmar SVT
Foto: SVT

På ett ställe sitter svagt blåblommiga tapeter, matchat med knallblå dörrar och lister.

Husdrömmar SVT
Foto: SVT

Den stänkmålade kakelugnen är på plats.

Husdrömmar SVT
Alex egentillverkade fönster. Foto: SVT

De beundrar fönstren som Alex har byggt. Han har satt in skarvade glasrutor på gammalt vis.

Husdrömmar SVT
Övervåningen är ännu inte klar, isoleringen är dock på plats. Foto: SVT

Det är väldigt mycket som är klart där nere, men där uppe är det bara isolerat än så länge.

Husdrömmar SVT
Rummet som Alex pappspänt. Foto: SVT

I ett annat rum där de sover för tillfället sitter rosa tapeter med röd dörr och röda lister.

Glasrutorna är väldigt tunna, de gamla var bara 2 mm, medan de nya Alex satt in är 3 mm. Gert beundrar fönstren han har byggt.

– Jag tycker de har haft en vinnande attityd i det här projektet, säger Gert.

– De har gjort några få, enstaka kompromisser. Wow vilket resultat.

Husdrömmar SVT
Köket går i rosa och gult. Foto: SVT

I köket har de rosa skåp där nere och gula där uppe. Bänkskivan är av kalksten, så klart.

De har inte räknat tiden de har lagt ner, men den är utspridd på 3 år.

Husdrömmar SVT
Foto: SVT

Budget har de hållit, men de har lagt in väldigt mycket eget arbete. Alex har snickrat och Louis har målat.

Alex har skrivit berättelser i väggarna om vilka de är, datum och varför de håller på, till nästa ägare som renoverar, kanske om 150 år. Vem vet.