Guide: Så gör du årets bästa julpyssel
Har du fått till något julpyssel i år? Om inte är det dags nu! Här får du tips på fem enkla pyssel för hela familjen.
Är det dags att mixa glöggmingel med julpyssel i år? Kul! Men tänk på att du inte behöver köpa en massa nytt för att kunna pyssla.
Det menar pysselproffset Emma Frost, med kontot @elsegreta på Instagram:
– Det finns massvis av julkrafs på loppisar till exempel. Med kreativitet, färg och form kan du justera så att sakerna blir ännu mer som du vill ha dem.
Många har säkert färgslattar över där hemma som kan nyttjas till pysslet.
– Dessutom är jag mycket för naturliga saker såsom växter. Tar du in kvistar av tall eller gran och kottar och inte bara rycker upp utan gör det på ett ansvarsfullt sätt så finns det mycket att hämta in som är helt gratis.
Att förenkla är ett annat tips som Emma vill skicka med inför pysslet – speciellt för dig som vill pyssla med barn.
– Klart att de ska få vara med. Det kan räcka med att de färglägger något. Det behöver inte vara så komplicerat – och under tiden kan du julpyssla med ditt.
Julstjärnor står ofta högt i pysslet:
– Vi ser flera vikta med smällkaramellsprincipen. Dessutom är det mycket naturliga element som kommer in i folks hem, till kransar eller att man gör olika stjärnor av exempelvis vass-strån.
Behöver du inspiration till årets julpyssel? Se fem tips från Emma här!
Islykta med dekorationer
– Till islyktan använde jag en vanlig bunke och en mindre platt plastburk som gjorde att hålet i mitten kunde bildas. Lägg något tungt i den lilla burken så att den inte flyter upp. I vattnet stoppade jag ned växter – tall, eucalyptuskvist, lingon och torkade apelsinskivor. Bunken fick stå i frysen i nästan två dygn, det räcker säkert med mindre. Du tar bort formarna med lite varmt vatten. Lyktan håller sig länge i minusgrader men är det strax över nollgradigt håller det sig ändå i något dygn innan det smälter. Supertrevlig att ha framme som dekoration och kan till exempel stå fint ute på trappan, säger Emma.
Spritsade granar
– Granarna gjorde jag och min son Loui tillsammans i köket. Han är fem år och får sköta elvispen med mina ögon på sig. De här granarna var ett jättekul projekt med honom. Jag spritsade några granar, sedan tog han över – och det blev lite andra former. Vi använde en sprits med mönster i och som innehåll hade vi fyra äggvitor, två dl socker och en tsk ättikssprit som vi först vispade till ett hårt skum. När granarna är färdigspritsade gräddas de i ugn i en timma på 100 grader eller 80 grader för varmluftsugn. De får gärna stå kvar i eftervärmen cirka en timma till beroende på om man gillar sega eller torra maränger.
Torkad apelsingirlang
– Skär först apelsiner i tre-fem millimeter tjocka skivor. Lägg dem på bakplåtspapper på galler. Låt dem torka i ugnen på cirka 70 grader i ungefär sex timmar. Här är det allra bäst om du har en varmluftsugn – då klarar du dig på halva tiden. De ska vara torkade i fruktköttet när de är klara och varierar från orange till guldbrun i färg. Håll koll medan de är i ugnen. Efter att de har svalnat använder du sytråd och nål och trär på dem. Det luktar dessutom jättegott! Jättefina som girlang eller att dekorera en juldrink eller ett paket med.
Hållbar paketinslagning
– Vill du minimera mängden presentpapper så slå in paketen i linnedukar eller -servetter – det finns en uppsjö av detta på loppis. De går att använda igen och jag tycker att det är så smidigt och enkelt att slå in. Det kräver noll skicklighet i presentinslagning. Blir också väldigt vackra under granen.
Sprejmålade kulor i ormhasselgrenar
– På loppis hittar du även många julgranskulor. De flesta är i plast som du lätt kan måla med till exempel sprejfärg. Om kulan är i plast bör du dock använda dig av en sprejprimer innan själva sprejfärgen sprutas på, så att de håller bättre. Även om dessa ommålade kulor kanske inte håller en evighet så kan du ju måla om dem när du känner för det. Jag har haft mina i två år. Ett tips när du målar julkulor är att ta bort metallpluppen som hänget sitter i. Trä kulorna på pennor och ställ dem i äggkartonger. Då är det snabbt och lätt att spreja på färg! Jättefina att sätta i en gren som du hämtar in från naturen.
Vanliga frågor
Hur gör man en julgran av papper?
Du gör en julgran av papper genom att klippa ut två likadana granar som du klipper ett snitt i och sedan trär du granarna i varandra.
Var kan man köpa julpynt?
Du kan köpa julpynt både på många olika typer av butiker - till exempel mataffärer som Ica, inredningsbutiker som Ikea eller små butiker som Hemslöjden.
Vad kan man göra för julpyssel?
Enkla julpyssel för barn kan vara att måla stenar med julmotiv, göra smällkaramell av toarulle, karamell och färgat papper.