Näringsrik mat med ångugn

En skonsammare tillagning och ett större näringsinnehåll är några av fördelarna med ångugn. Magnus Fasth som har haft ångugn i några år har hittat fördelar såväl som nackdelar med ångugnen.

Näringsrik mat med ångugn

Foto: Medlemmen maabse

Ångugnar har länge använts i storkök och på restauranger, men på senare år har den även börjat leta sig in i våra hem. Men att ånga maten är ingen ny företeelse. Redan för tusen år sedan tillagade kineserna mat med hjälp av ånga. En annan föregångare till ångugnen är tryckkokaren, som ursprungligen utvecklades i Frankrike. Ett annat vanligt sätt som man ångkokat mat på, ofta grönsaker, är genom att placera en sil över en kastrull med kokande vatten och sedan lägga maten i silen.

Ångugnens effektivitet beror på värmeöverföring, då ångan lagrar stora mängder värmeenergi som sedan överförs till maten. Enligt Electrolux har ånga vid 100 grader sex gånger större värmepotential än luft vid 100 grader.

En renodlad ångugn kostar idag vanligtvis från ca 10 000 kr och uppåt, men priserna varierar kraftigt. Du kan också köpa en varmluftsugn med ångfunktion, som då blir ungefär 10 000 kr dyrare än om du köper samma varmluftsugn utan ångfunktion.

Något som ofta framhålls som en fördel med ångugnar är att maten behåller ett högre näringsinnehåll.

– Rent generellt kan man säga att det finns två fördelar med ångugn jämfört med andra tillagningsmetoder. Den ena är jämfört med vanlig kokning av till exempel grönsaker i vatten. Vid tillagning i ångugn får man mindre urlakning av framförallt vattenlösliga vitaminer. Den andra fördelen är jämfört med tillagning i vanlig ugn. Man har en jämnare temperatur och ofta en kortare koktid i ångugnen, det är bra om man vill bibehålla värmekänsliga vitaminer, berättar Emma Holtz på SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB.

Magnus och Charlotta Fasth köpte en ångugn för fem, sex år sedan. Anledningen var egentligen enkel för det matlagningsintresserade paret.

Magnus och Charlotta Fasth
Magnus och Charlotta Fasth

 

– Det lät bra på reklamen, säger Magnus Fasth.

Ugnen de köpte var en kombinerad varmlufts- och ångugn och efter några års användande så har de upptäckt för- och nackdelarna med att laga mat i ångugn.

Fördelar:

+ Flera maträtter kan i princip laga sig själva i ångugnen
+ Grönsaker och fisk blir väldigt gott
+ Ugnen har grillelement och fungerar utmärkt för all normal ugnsanvändning
+ Tillagningen är något snabbare
+ Det går att tillaga direkt från fryst även med känsliga livsmedel

Nackdelar:

– Vi använder ångfunktionen max en gång per vecka
– Ångugnen har en uppstarts- och avsvalningstid vilket gör kortare ångning opraktisk för kortare tillagning
– Eftersom ugnsluckan ska vara stängd när ångprogrammet är igång är det svårt att tillaga råvaror med olika lång tillagningstid
– Trögheten i ånggenereringen gör det oanvändbart för bakning
– Ugnen har maxtemperatur på 230 grader
– Det är inte alla i familjen som förstår hur ugnen fungerar
– Det finns väldigt få kokböcker som skriver om ångugn

– En fördel är att man kan laga maten direkt från frysen och behöver inte tina den innan. Till exempel kan man lägga in frysta kycklinglårfiléer och det blir jättebra. Vi har en bra kycklingrätt där man kan köra kycklingen och riset samtidigt i ugnen. Ett annat litet plus är att det blir mer vätska kvar än om man ugnssteker kycklingen, man får en fin kycklingbuljong, som man sen kan göra sås på.

Även fisk tillagas med fördel i ångugn, men annars tycker inte Magnus Fasth att den är särskilt revolutionerade. Han menar att det blir problem om man har olika tillagningstid på livsmedlen eller om man inte vet hur lång tid en maträtt behöver för att bli klar. Det beror på att man inte ska öppna ugnsluckan under tillagningen eftersom ångan då försvinner ut. Öppnar man luckan så kan man dels bränna sig på den varma ångan och dels behöver ugnen sedan ytterligare fem minuter för att koka upp ångan innan den blir varm igen.

Det tar lite längre tid att laga mat i deras ångugn, menar Magnus, eftersom det dels tar ungefär fem minuter för att ångan ska kokas upp och sedan ungefär fem minuter för avsvalning innan man kan öppna ugnsluckan.

– Ugnen har en timer och man startar alltid från kall ugn så det är enkelt att göra exakt likadant nästa gång när man har fått till det bra och vet hur lång tid just den maträtten ska vara inne. Vi har två, tre recept som de lagar i ångugnen, annars använder vi den vanliga varmluftsugnen.

Magnus och Charlotta Fasth driver bloggen Matlyckan tillsammans.