Välja vitvaror till köket
När du bygger nytt eller renoverar ett gammalt hus, behövs ny kyl och frys, spis kanske också diskmaskin och mikro. Hur gör man för att välja mellan alla märken och modeller av vitvaror som finns på marknaden?
Låt inte valet bli en slump. Gör du ett medvetet val ökar chansen att du ska bli nöjd och få maximal nytta av din investering. När du väljer mellan olika modeller, ta hänsyn till:
- Pris
- Storlek
- Önskade funktioner
- Energiåtgång
- Buller
- Design
- Dina personliga preferenser
Priset
Man får det man betalar för, men det lönar sig att söka på fler ställen än ett innan man slår till. De dyrare varianterna är mer designade och har mer funktioner och finesser. Börja med att bestämma vad maskinerna får kosta.
Storleken
Storleken på vitvarorna styrs av vad som får plats i köksinredningen, hur stort hushållet är och vilka vanor ni har. T ex måste ni ha ett stort kylskåp om ni är många, gör storinköp och tycker om att laga mat, men ett mindre om ni bara är två, har nära till snabbköpet och handlar varje dag.
Önskade funktioner
Det kommer nya funktioner på vitvarorna hela tiden. Här går vi igenom de flesta funktionerna som finns att välja på för ugn, mikro, spisar, kyl/frys och diskmaskin. Sedan måste du se över vilka funktioner du tycker är nödvändiga i de olika maskinerna.
Ugn
Det finns naturligtvis flera varianter på ugnar. Det kan vara en vanlig ugn, dubbel ugn eller varmluftsugn. Ugnen kan vara integrerad i en golvspis med spisplattor alternativt häll, eller vara en separat inbyggnadsugn. Inbyggnadsalternativet är dyrare men oftast bekvämare.
Alla ugnar har över- och undervärme. Det är vanligt med kombinationsugnar med en eller flera ytterligare funktioner såsom grill, varmluft, mikrovågor eller ånga. I varmluftsugnen cirkulerar luften i ugnen vilket gör den mer effektiv än en traditionell ugn; det går att rädda flera plåtar samtidigt utan att byta plats på plåtarna.
Man ska dock vara beredd på att det låter i köket när varmluftsfläkten går igång. Idag finns ugnar med olika grader av självrengöringsfunktion. Är ugnen belagd med en katalysemalj underlättas rengöring. Har ugnen pyrolysemalj är den i stort sett helt självrengörande. Klicka här för att läsa om ångugnar.
Mikrovågsugn
Det finns fristående mikrovågsugnar och mikro för inbyggnad. Frontluckan på ugnen kan ge mer eller mindre god insyn över maten som håller på att tillagas. Inuti kan den vara med eller utan roterande bottenplatta. Vitsen med en roterande bottenplatta är att maten blir jämnt uppvärmd. I vissa ugnar går det att stänga av rotationen, för de fall när man t ex ska värma mat på en fyrkantig tallrik.
Mikrovågsugnar finns i olika storlekar. Tänk efter hur du ska använda mikron innan du bestämmer storlek. Om du t ex bara använder den till att poppa popcorn och har roterande bottenplatta behövs en viss storlek för att påsen ska kunna rotera.
För den som vill laga mat i mikron finns en gill- och crispfunktion att tillgå i en del modeller.
Reglaget är en viktig del av mikron som skiljer sig åt mellan olika modeller och fabrikat. Tänk på att de ska vara lätta att få grepp om och att ställa in. Det är bra om skalorna är tydliga och lätta att läsa av. På den enklaste typen av mikrovågsugn väljer du själv effekt och ställer in tiden med timer. På andra ändan av skalan finns digital tidsavläsning, program för viktstyrd tining och temperaturstyrd värmning och tillagning. De mer avancerade mikrovågsugnarna kan vara svåra att lära sig manövrera.
Spis och häll
Du kan välja mellan en vanlig golvspis eller att ha separat häll. Golvspis är generellt sett billigare, medan det är flexiblare att inreda med ugn och häll separat. Både lösa hällar och spisar finns med gjutjärnsplattor eller keramikhäll. Båda alternativen är ungefär lika snabba. Glaskeramikhällen är lättare att rengöra, drar mindre energi och en del har flexibla zoner för olika storlekar och former av kokkärl. Nästan alla separata hällar ska fällas in i en bänkskiva.
Induktionshällar är betydligt snabbare, i vissa fall mer energisnåla men är också dyrare. Induktionshällen överför värmen direkt till kokkärlet med hjälp av ett högfrekvent elektromagnetiskt fält och hällen i sig själv blir inte het. Bara kastruller med botten av magnetiskt material kan användas. Läs mer om induktionshällar här.
Att laga mat på gasspis är ett annat alternativ, antingen en separat häll eller en golvspis. Installerar du gasol får du tänka på att gasoltuberna tar plats. Det finns även kombinerade el- och gasspisar.
Kyl och frys
Vissa kyl- och frysskåp har gallerhyllor och andra har hyllor av glas. Ibland finns en stor grönsakslåda, ibland två små eller både och. En del har specialfack för ägg och smör. Kontrollera fack och hyllor på den kyl- och frys du tänker köpa. Hyllorna ska vara stadiga och lätta att rengöra. I vissa kylskåp går det att justera höjden på hyllorna.
Alla kylskåp har automatisk avfrostning, medan de flesta frysar får avfrostas manuellt. På senare tid har dock även kommit frysskåp med automatisk avfrostning, vilket ju är bekvämt men kostar lite mer.
Eftersom kyl och frys står på hela tiden drar den mycket energi, välj därför en energisnål. Det är obligatoriskt att energimärka kyl och frys. Märkningen sker i skalan A-G och talar om hur mycket el skåpet drar i förhållande till dess volym. A ges till en mycket energisnål modell, medan G ges till den mest energikrävande.
En kyl/frys beräknas hålla i 15 år.
Diskmaskin
Det finns golv- och bänkdiskmaskiner. Hur mycket diskmaskinen rymmer anges i antal kuvert, enligt en internationell standard. Korgarnas utformning, vad du tänker diska och hur du packar det i maskinen avgör sedan hur mycket som faktiskt får plats. Med en mindre maskin får du diska oftare och får inte plats med lika skrymmande kärl. Men det går snabbare att diska.
Det finns diskmaskiner med funktioner som höj- och sänkbara överkorgar som kan ställas in efter porslinets storlek.
Förutom normalprogram för disk kan det finnas program för avspolning, skondisk med lägre temperatur och grytdiskprogram. Skondiskprogrammet sparar energi.
Hur bra maskinen diskar och torkar anges med ett värde A-G. Vissa leverantörer uppger också bullervärde för diskmaskinen.
Energiåtgång
Olika storlekar och modeller av vitvaror drar olika mycket energi. Kontrollera att du tycker att energiförbrukningen är acceptabel för den modell du väljer. Energimärkningen sker i en skala A-G, där A ges till en mycket energisnål modell, medan G ges till den mest energikrävande.
Buller
Det kan bli mycket ljud i köket och du bör därför kontrollera ljudnivån på den modell av olika vitvaror du väljer.
Många väljer idag att ha öppet mellan kök och vardagsrum och då blir det ännu viktigare att inte ha för mycket störande ljud. På en varmluftsugn låter fläkten när ugnen är igång och ett tag efter man stängt av den. I de flesta kylskåp låter kompressorn och ljudet kan variera mycket mellan olika modeller. Kyl/frys med ismaskin låter mer än en vanlig kyl/frys.
Utseende
Inte minst designen skiljer sig åt mellan olika märken och modeller. Det är trevligt om maskinerna utseendemässigt matchar varandra och kökets inredning. Tänk på att du kan bygga in diskmaskin och kyl/frys, så att de får en frontlucka likt den övriga köksinredningen.
Personliga preferenser
Till syvende och sist handlar det om vad du tycker om. Du ska trivas med och tycka om dina maskiner.
Kommentarer
5