Så väljer du bästa julgranen – 7 knep

Hur ser du att en julgran är bättre än en annan? Vilka sorter finns det och vad skiljer dem åt? Här berättar vi hur du väljer rätt gran.

Julgransförsäljning på torget i Lomma.

Julgransförsäljning på torget i Lomma. Foto: Sandra Johansson

Det lackar mot jul och julgransförsäljarna börjar dyka upp på torgen runtom i landet. Att hitta den bästa granen är något som kräver ett skärpt öga och kunskap.

Checklista för att välja julgran

Utseendet spelar faktiskt roll. Har du dåligt med utrymme hemma bör du till exempel inte välja en alltför bred gran. Här kommer en checklista:

1. Placering

Var tänker du ställa granen och hur stort utrymme är det? Välj en gran som matchar utrymmet i diameter och gärna så att du även kan komma runt granen och klä den från alla håll.

2. Takhöjd

Tänk på att du ska få in granen, att den ska stå i en julfot och att du kanske ska placera en spira på toppen. Den bör med andra ord anpassas i höjd utifrån detta.

3. Tät eller tanig?

Har du en stor yta där julgranen kommer att spela en central roll? Kommer hela släkten på besök med massor av julklappar? Då är en tät kungsgran en maffig syn. Dessa tenderar dock att kosta mer än andra sorter. Ska du bara ha granen som en tradition men fira jul på annat håll räcker det kanske med en lite spretigare rödgran, eller en vekare serbisk gran som i många fall bara brukar kosta några hundralappar.

4. Välj färsk gran

Se också till att du väljer en färsk gran så att den håller länge. Rödgran brukar stå i ungefär en månad om du vattnar den regelbundet. Blågran står nästan dubbelt så länge under idealiska förutsättningar. Kungsgranen kan stå ända till påsk, men 13 januari ska granen dansa ut enligt traditionen och det brukar ju vara en god idé att få bort julpyntet innan våren kommer. Att de håller länge är dock viktigt eftersom du ofta vill vara ute i god tid för att köpa den bästa granen och då måste du också ta hand om den fram tills julen kommer - och även över mellandagarna såklart.

5. Gör barrprovet

Ett tips för att se hur granen mår är att dunka den i backen och se hur mycket den barrar.

6. Vänj granen vid värmen sakta

När du väl valt en gran och fått hem den är det bra om du sakta men säkert låter den vänja sig vid inomhusvärmen så att det inte blir en chock för den, speciellt om det är minusgrader ute. Temperaturchock = massor av barr på golvet och en barrfattig gran. Tänk också på att du bör skaka av eventuell ohyra innan du tar in den, samt att du inte placerar granen nära värmekällor. Skär skåror längst ner på stammen så att den enklare kan suga upp vattnet och vattna dagligen.

7. Kopparmynt i julgransfoten

Många, även forskare på Lantbruksuniversitetet, menar på att ett kopparmynt i vattnet i julgransfoten hämmar bakterietillväxt som annars skulle ha täppt igen granens porer och hindrat vattenupptaget. Undertecknad skribent har dock inte funnit några forskningsbevis för detta och heller ej testat själv, men det kanske kan vara värt att prova?

Julgransförsäljning
Julgransförsäljning på torget i Lomma. Foto: Sandra Johansson

6 olika typer av granar att välja bland

Här går vi igenom olika gransorter som alla har olika egenskaper - lukt, färg, täthet och hur ofta de barrar är huvudskillnaderna.

1. Rödgran (Picea Abies) 

Rödgran
Rödgran. Foto: Ulrika M.M

Den allra vanligaste gransorten i svenska julhem. Den behöver vattnas oftare och har lite spetsigare barr än exempelvis Kungsgranen, men är å andra sidan en riktig klassiker till ett riktigt bra pris. Doftar av barr och kåda.

2. Kungsgran/Nordmannsgran (Abies Nordmaniana)

Kungsgran
Kungsgran. Foto: Ulrika M.M

Den täta, mjuka lyxvarianten som håller sig i flera månader, mindre känslig för torka eftersom den samlar vatten i stammen. Barrar mindre och ger mindre besvär för allergiker än andra gransorter. Doftar av citrus. 

3. Norsk fjällädelgran, klippgran (Abies Lasiocarpa) 

Norsk fjällädelgran
Abies Lasiocarpa. Foto Wikipedia/Walter Siegmund

Doftar av lime och barrar väldigt lite. Jämfört med kungsgranen så har den något smalare krona och mer vitt på barren.

4. Blågran (Picea Punges Gluca) 

Blågran
Blågran. Foto: Impecta fröhandel

Blågranen (kallas ibland även silvergran) är mörk och tät med vitsilvriga barr som ger den ett vackert utseende. Den är något dyrare än den klassiska rödgranen men den håller sig också fin längre, nästan dubbelt så länge om du sköter den rätt. Men den kan ibland dofta illa, katturin säger vissa.

5. Serbisk gran (Picea Omorika)

Serbisk gran
Serbisk gran. Foto: Stångby Plantskola

Serbgranen karaktäriseras av en ganska smal krona och mörkgröna, trubbiga barr med vita strimmor på undersidan. Den påminner formmässigt om en lite tanigare rödgran och barrar lika mycket, men barren gör den mer silverskimrande. En fördel med den är att du ofta kan få tag på den till en riktigt billig peng. Nackdelen är att den inte ger ett lika maffigt intryck som de dyrare granarna eftersom den har tanigare grenar och slankare form.

Läs mer: Smålandsgran fuskar med ekologisk märkning

Det är rödgran som är den klassiska granen som står i de flesta hem. Kungsgranen är också populär men då mer som ett lyxalternativ. I år 2019 kostar till exempel en rödgran 300 kr medan en kungsgran kostar 500 kr, i Lomma. Övriga granar är mer ovanliga som julgran, men de förekommer.

6. Rumsgran (Araucaria heterophylla)

Rumsgran
De flesta blomsteraffärer har rumsgranar till försäljning runt juletid. Foto: Blomsterlandet

En rumsgran kan vara ett trevligt alternativ till den traditionella stora julgranen vi har på golvet. Rumsgranen är en krukväxt du kan ha i fönstret. Men varför inte klä den med julgranspynt och ha som en minigran?

Välj rätt plastgran

Plastgranar är ett bra alternativ för dig som är allergisk eller kanske bara vill slippa mecket med att köpa ny gran varje år.

Plastgranar
Plastgranar från Prylgossen, Stayhome, Cellbes och Cdon.

Det är värt att lägga den där extra slanten på kvalitet om du köper plastgran. Plastgranen bör ha följande fyra egenskaper om du vill kunna använda den mer än ett år och för att du ska vara nöjd med den när den står på plats: 

  • Enkel att montera
  • Hålla god kvalitet så att den inte “barrar”
  • Möjlighet att justera höjden
  • Verklighetstroget utseende

Julgran med belysning

Det allra smidigaste är att köpa en plastgran med inbyggd belysning. Då slipper du montera och ta ner belysningen separat. Och den är minst lika fin!

Plastgran med belysning
Plastgran med belysning. Foto: Marlén Eskilsson

Vanliga frågor

Vad kostar en julgran 2024?

Priset på rödgran standard varierar mellan ca 250 kr och 500 kr beroende på kvalitet och storlek. En kungsgran är något dyrare, 300 kr-1000 kr. 

Vilken julgran barrar minst?

Kungsgranen är den gran som barrar minst av de traditionella granarna.

Vilken julgran doftar mest julgran?

Rödgranen är den julgran som doftar mest gran.

Hur länge har vi haft traditionen med julgran Sverige?

Att ha julgran är en väldigt gammal tradition där hushållen klädde hemmet med kvistar och annat levande för att skydda det från onda väsen. Att sätta en hel gran inomhus började tyskarna med under 1400-talet. I Sverige började vi inte med traditionen med julgran förrän år 1741.