Placera luftvärmepumpen rätt för bästa effekt - inne och ute
Det finns en optimal placering för både luftvärmepumpens inomhusdel och utomhusdel. Här tipsar vår expert Robin Toneby hur du hittar den optimala platsen.
![Robin Toneby berättar om vad du ska tänka på för att placera värmepumpen optimalt.](/sites/default/files/styles/node_image/public/2025-01/placera-varmepump-start.jpg?itok=SzvqpItr)
Robin Toneby berättar om vad du ska tänka på för att placera värmepumpen optimalt. Foto: Marlén Eskilsson/Privat
Du behöver tänka både på vad som är mest praktiskt och vad som är mest energieffektivt när du väljer placering för luftvärmepumpen. Vi börjar med inomhusdelen.
Placering av innedelen
Det finns några tumregler för att placera värmepumpens innedel för bästa spridning och effektivitet:
- Den ska sitta så centralt i huset som möjligt.
- Den ska sitta högt upp 5-10 cm centimeter från taket.
- På en plats där värmen kan spridas via öppningar eller dörrar.
- Prioritera de mest använda ytorna.
- Har huset flera våningar behöver du förmodligen en inomhusdel per våning.
- Maskinen bör placeras så att ljud och luftflöde inte blir störande.
Den ideala placeringen för en innedel är husets mest centrala rum där luft kan flöda ut till flera rum. Det kanske är en korridor eller hall som ansluter till flera rum.
![Nära taket inomhusdel](https://www.byggahus.se/sites/default/files/styles/inline_image_large/public/inline-images/inomusdel-hogbild.jpg?itok=iCWeAOsh)
Om det finns en lång korridor som ansluter till flera rum, placera inomhusdelen i ena änden och rikta luftflödet rakt ut, så att värmen eller kylan når ut till rummen.
Tänk också på att ha så lite möbler och annat i vägen för luftflödet. Möblera om ifall det behövs.
– Att sätta maskinen så att luftfödet eller ljudet från maskinen upplevs störande brukar inte vara någon bra idé. Risken är att tendensen blir att sänka fläkthastigheten och då förlora en stor del av värmepumpens förmåga att värma/minska kostnader för uppvärmning/kyla, säger Robin Toneby.
Läs mer: Maxa luft-luftvärmepumpens energibesparing
Funderar du på att placera inomhusdelen i ett sovrum? Det kan ju vara frestande, särskilt om du har köpt den för att det är varmt om nätterna. Men tänk då på att kylan inte sprider sig effektivt till andra rum, särskilt när dörren är stängd. Dessutom kan ljudet störa sömnen. Det finns också en liten lampa som lyser när värmepumpen är igång, som vissa kan uppleva som störande.
Placering av utomhusdelen
Även för utomhusdelen bör du ta hänsyn till vad som är mest praktiskt och bäst ur energieffektivitetssynpunkt när du väljer placering.
- Placera den nära inomhusdelen
- Med fri luftcirkulation
- På stabilt underlag
- I skydd mot vädret
- Där ljudet stör som minst
- I skydd mot kyla
![Utomhusdel på trädgårdsplattor](https://www.byggahus.se/sites/default/files/styles/inline_image_large/public/inline-images/utomhusdel-tradgardsplattor.jpg?itok=FSbcQrnZ)
Nära inomhusdelen - avståndet har betydelse
Utomhusdelen ska placeras så nära inomhusdelen som möjligt. Med minimal längd på rören minimeras också energiförlusterna. Tillverkaren brukar ha ett rekommenderat maximalt avstånd mellan enheterna, kontrollera detta avstånd.
Det är viktigt att det fylls på mer köldmedia för att motsvara ökad rörlängd, om det nu skulle bli nödvändigt..
Fri luftcirkulation
Sedan gäller det att luften kan cirkulera runt värmepumpen. Rekommenderat fritt utrymme runt utomhusdelen är minst 30-50 cm, för att säkerställa att luftflödet inte blockeras.
Placera den inte för nära buskar, väggar eller andra hinder. Tänk på att du också ska kunna komma åt att serva och rengöra den.
Stabilt underlag
Utomhusdelen ska placeras på ett stabilt underlag. Det blir riktigt stabilt om du gjuter en platta till den, men det går också att ställa den på ett par trädgårdsplattor av betong. Undvik att placera den direkt på marken, den behöver komma upp minst 20 cm över marknivå.
Det finns även väggfästen/konsoler till värmepumpar, men Robin varnar för dem.
– Med väggfästen ökar risken för att ljudet upplevs störande. Över tid kan ljudbilden förändras eller något ljud tillkomma. Dessa ljud kan också lättare höras även inomhus om värmepumpen sitter på vägg. Riskerna för detta kan påverkas av hur huset/husväggen är konstruerad, säger Robin.
Tänk på ljudnivån
En värmepump får inte ha en utedel med en ljudnivå som överstiger 35 dB, en ljudnivå som är ungefär i klass med en viskning eller fågelkvitter.
För att minimera mängden störande ljud från luftvärmepumpens utedel, gör följande:
- Placera den inte utanför ett sovrumsfönster.
- Gjut en platta alternativt ställ den på betongplattor.
- Använd vibrationsdämpare om du väljer att placera den på konsoler.
Tak till utedelen
![Tak till värmepumpen](https://www.byggahus.se/sites/default/files/styles/inline_image_large/public/inline-images/tak-varmepump.jpg?itok=IbPBauHR)
Ett litet tak skyddar mot regn och snö.
Vanliga frågor
Kan man placera utedelen under altanen?
Det ska gå bra att placera utedelen under altanen om utrymmet inte är tillslutet och luften kan flöda.
Får man placera luftvärmepumpen i tomtgränsen?
Ja, det får du men det är ingen bra idé. Grannen har rätt att göra vad den vill på sin sida och då riskerar du att effekten av din värmepump begränsas och att det blir svårt att komma till för underhåll.
Kommentarer
19