152 306 läst · 1 557 svar
152k läst
1,6k svar
Zaptec eller Easee som andra laddbox?
Hej, LogadLogad skrev:
Har du med säkerhet konstaterat att det som ”klapprar i boxen ” är ett relä (kontaktor) som bryter nätspänningen till lasten och att det inte sker hjälp av halvledare
Varför skriver man då som motivation; ”De produktstandarder som finns för jordfelsbrytare kräver att strömmen ska brytas elektromekaniskt, inte digitalt med hjälp av halvledare”.
Låter konstigt om den brytfunktionen (som jämställs med en jordfelsbrytare) ” klapprar i boxen när laddningen går igång”. Är det inte något annat relä du hör?
Redigerat:
Jag är helt säker. Halvledarreläer som tål 400V 32A skulle inte få plats i boxen. Vanliga elektromekaniska är mindre. Jämför med en 4-polig kontaktor för DIN-skena, de är inte särskilt stora. Nu är det förmodligen 4 st enpoliga reläer i boxen, man hör klapper och inte en ensild duns.
Hej, LogadLogad skrev:
Intressant
Jag får upprepa det jag skrev nyss” Det vore naturligtvis bäst att vi hade tydliga handlingar om vad som Elsäkerhetsverket anmärker på.”
Ja, jag låter saken ha sin gång och under tiden fortsätter jag att ladda min bil. Än så länge ser jag ingen anledning till oro förrän ESV kommit med beslut. Om det verkligen är allvarligt hade nog ESV utfärdat säljstopp i avvaktan på utredningen.M Martin Lundmark skrev:
Jag ser potentiellt två olika tolkningar. Den ena om de syftar på jordfelsbrytningen, då menas att summaströmsensorn (egentligen en spole/strömtransformator) är direkt kopplad till elektromagneten som löser ut de fjäderbelastade kontakterna, och när då det blir jordfel som inducerar ström i sensorn är det den strömmen direkt som löser ut kontakterna.M Martin Lundmark skrev:Hej H.M.K.
I en artikel ”Easee: Våra laddare uppfyller alla säkerhetskrav” i NyTeknik står det så här;
”De produktstandarder som finns för jordfelsbrytare kräver att strömmen ska brytas elektromekaniskt, inte digitalt med hjälp av halvledare. Men det finns inga krav på att de här standarderna måste följas. – Tillverkare har full rätt att utveckla egna lösningar, men då har de en tung bevisbörda att visa att den egna lösningen är tillräckligt säker, säger Joakim Grafström som är teknisk expert på organisationen SEK Svensk Elstandard, som ansvarar för standardisering inom det elektrotekniska området i Sverige.”
[länk]
Det tolkar jag som att de använder halvledare och inte elektromekaniskt relä vid brytning.
Hur tolkar du den texten?
Det vore naturligtvis bäst att vi hade tydliga handlingar om vad som Elsäkerhetsverket anmärker på.
Den andra, om man syftar på att man skall kunna bryta spänningen manuellt med en vippa (till-frånslag manuellt), som mekaniskt påverkar kontalterna. Men jag tolkar det här fallet egentligen som "mekanisk" snarare än "elektromekanisk", så min gissning är på det första alternativet.
Skogsägare
· Stockholm och Smålands inland
· 18 950 inlägg
Det här var väl ändå det mest intressanta i citatet. Det antyder att Easee kan komma att bestrida Elsäkerhetsverkets tolkning av hur reglerna måste följas.M Martin Lundmark skrev:
Det gör de också i sitt svar, på sidorna 4 och 5, med hänvisning om och citat av texten i EU:s LVD (Low Voltage Directive, lågspänningsdirektiv) som innehåller en sådan formulering.Nötegårdsgubben skrev:
Problemet är att det inte är så enkelt. Det handlar om att följa standarden, och gör man inte det så har man en rejäl uppförsbacke…berisen skrev:
Easees svar är smart, det är mycket överbryggning, ingen konfrontation, mer ödmjukt skrivet.
Men de följer inte standarderna… och det är illavarslande…
det är väl bra att easee stressar på ESV med kanske lite modernare standarder som håller nere kostnader och skummare produkt utan att säkerheten äventyras. ESV själva är väl inte så intresserade i att ändra standarder för att följa utvecklingen.Nissens skrev:
Det är väl inte de som tar fram standarder direkt.