Allan J Allan J skrev:
I detta fallet är inte fastigheten belånad helt ännu. Denna lösning skulle vara ett sätt att sänka månadsutgifterna för de stora blankolånen. Tyvärr vet jag inte riktigt hur stora lånen är i förhållande till fastigheten. Finns nog risk att det är överstigande

Ett problem som det talas om är det faktum att ett av det tre syskonen inte kan vara med och dela på risk/möjlighet till framtida värdeförändring på fastigheten.
Jag förstår dilemmat angående framtida värdeförändringar.
Om syskonen är överens och har en bra relation kan en öppning vara ett gåvobrev till ett eller två av barnen och samtidigt upprättar ett sidoavtal där man mellan de tre syskonen hittar en bra lösning, tex om det syskonet som inte idag har den ekonomiska möjligheten ges möjlighet att bistå senare eller bidrar på annat sätt som kan måtsvara prestationen.

Ett sätt kan vara att sätta ett värde idag, och eftersom föräldrarna kommer att vårda fastigheten och bidra till en framtida värdeförändring att syskonen delar på den förhoppningsvisa värdeökningen.

Rekommenderar att ni tar kontakt med en jurist när ni arbetar fram detta, här på Bh kan ni bara få förslag på möjliga lösningar.

Jag gillar att ni tänkt igenom problemet med värdeförändringen över tid.
All heder till det👌.
 
Redigerat:
Har svärföräldrarna redan fålig ekonomi med lån på fastighet, blankolån samt privatlån till er. Samt att ni stöttar dem ekonomiskt…..

Jag kanske låter tuff men det fär är inte hållbart. Speciellt om de andra syskonen inte har ekonomi och enbart ett syskon vill äga stugan

Låter som gjort för att fler ska smittas av dålig ekonomi.
Jag ser bara risker och inga fördelar.

Innan du gör nått alls ytterligare ska du kräva full insyn i ekonomin och upprätta resultat, balansräkning och kassaflöde. Låter svartvitt men är nog enda sättet se vad som kan räddas

Men till sist är den här sitsen svärföräldrarnas problem. Dumt eventuellt pajja barnens ekonomi med.
 
  • Gilla
Kirre2 och 11 till
  • Laddar…
Unikt namn
Allan J Allan J skrev:
I detta fallet är det egentligen bara ett syskon som kan tänka sig vilja ha huset på riktigt. Att överföra ägandet till barnen blir mer ett sätt att använda barnens bättre kreditvärdighet till att få ner räntekostnader. ”Hyran” vill nog svärföräldrarna betala till barnenför att täcka ränta och avbetalning på det nya lånen. Dom vill så klart inte leva på barnen.
Allan J Allan J skrev:
Det gör vi redan på flera sätt. Har lånat ut pengar samt står på ett lån för att par 100 tusen.
Om svärföräldrarna inte lyckats reda ut sin ekonomi under hela sitt arbetsliv så är chansen att det sker under pensionen obefintlig.

Alla varningsklockor ringer.

Ta dig ur denna situation omgående och låt inte er ekonomi gå i graven för att den äldre generationen levt över sina tillgångar.

Det enda rimliga är att de får sälja tillgångar för att lösa sina lån.
 
  • Gilla
duetten och 13 till
  • Laddar…
TRJBerg
Låter som att fritidshuset måste säljas.
 
  • Gilla
Maria T och 7 till
  • Laddar…
Allan J Allan J skrev:
Inte helt säker men rädd att det är så. Tyvärr har jag inte helt fri insyn i deras ekonomi…
Vet du hur mycket pengar det rör sig om? Husets värdering och lån? Kanske får svärföräldrarna ta ett bolån i på huset om de flyttar in och kommer ner i utgifter? Även pensionärer får bolån.
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit
  • Laddar…
Allan J Allan J skrev:
Inte helt säker men rädd att det är så. Tyvärr har jag inte helt fri insyn i deras ekonomi…
Håll dig och din bättre hälft borta från det här så långt det är möjligt! Nu har ni redan lånat ut pengar till dem, men låna åtminstone inte ut mer! Lånet har uppenbarligen inte hjälpt upp svärföräldrarnas ekonomiska situation ändå, och ni behöver förmodligen pengarna bättre själva.

Det du beskriver får mig att dra slutsatsen att svärföräldrarna, som bör vara 60+, saknar förmåga och/eller kompetens att hantera sin ekonomi. De lär inte lära sig nu, om de inte lärt sig hittills! Och som de själva konstaterat blir inkomsterna lägre när de går i pension. Trots vetskapen om att pensionsåldern närmar sig har de ändå dragit på sig blancolån samt lånat pengar av barnen, istället för att belåna sommarstugan.

Det finns flera risker med det tänkta upplägget att en eller alla barnen köper sommarstugan av föräldrarna. Den största risken är att föräldrarna inte använder köpeskillingen för att lösa sina lån! Det måste de nämligen inte göra om de inte vill, de kan köpa ny bil eller åka på jordenruntresa för pengarna, samtidigt som de säger till er att det blev lite över när lånen var lösta. Det är nämligen bara lån med säkerhet (typ bolån) som måste lösas när ett köp genomförs.
Och eftersom ni mycket riktigt inte har någon insyn i deras ekonomi, banksekretessen är stark, kan ni heller inte säkerställa att pengarna går till att betala lån. Så länge de sköter månadsbetalningarna på sina blancolån, kommer heller inte Kronofogden och knackar på.

Det jag skriver låter säkert både kallt och oempatiskt, men vuxna människor måste ta konsekvenserna av sina egna handlingar. Det är dessutom inte särskilt empatiskt av svärföräldrarna att dra ner sina barn med familjer i sina egna ekonomiska problem!

Ett "enkelt" sätt att ducka diskussionen är att säga att ni räknat en gång till på det och att ni tyvärr inte har möjlighet att vara med och köpa sommarstugan. Eller skyll på er bank, annars. Detta är känsligt för din partner och syskonen, så det krävs viss finkänslighet.
 
  • Gilla
duetten och 3 till
  • Laddar…
Beakta även skatten. Om stugan köptes för länge sedan kan det lösa ut vinstskatt.

Man kan skjuta upp vinstskatten genom att ge stugan som gåva, dvs betala ~ mindre än taxeringsvärdet (finns exakta regler vad som gäller).

Men lånen "läggs på", om stugan är värd 2MSEK och taxeringsvärde är 1MSEK och det är 1MSEK i lån och ni betalar 500.000SEK. Så har ni betalt 1.5MSEK och därmed måste föräldrarna skatta för vinsten.

Om ni istället ger svärföräldrarna blankolån så att de kan betala av lånen på huset så kan de ju ge bort hela stugan.

Men den som får stugan får då en latent skatteskuld.

Om stugan gått upp mycket i värde är detta något att räkna noga på. Om stugan är "nyköpt" och således inte leder till en vinstskatt kan man skita i detta.
 
Redigerat:
  • Gilla
SågspånPappspikEternit
  • Laddar…
Utan att ge mig in i er personliga relation är det några saker som är viktiga (oavsett relation)
  1. Ta inte blancolån för bostad (i extremfall kan det vara okej med blancolån för kontantinsats)
  2. Ta inte lån för att låna ut till människor med sämre kreditvärdighet än du
  3. Ha inte en hyresgäst som inte med god marginal kan betala marknadshyran

Utöver detta så tar vi sedan det personliga i ditt fall och det känns som perfekt storm för att inom kort ha en helt ohållbar relation till svärföräldrar och -syskon.

OM du ändå nu går in i detta (vilket du inte bör) så bör du på max ett år betala av hela det blancolånet. Pausa alla andra utgifter, det kommer ge en större sinnesfrid att veta att om hyresgästen slutar betala eller det skiter sig på något sätt så är det i värsta fall pengar ni är redo att bara ge bort till föräldrarna/syskonen.
 
  • Gilla
Jonas Lindgren och 1 till
  • Laddar…
Gör det inte Om ni inte har ekonomi nog att låsa in pengar i detta projekt i upp till 30år utan problem.

Ni inte har några problem med att de saknas månadshyror.

Att ni kan kompromissa med behov av renoveringar som behöver göras. Bestämmer svärföräldrarna när en ny kyl behövs, när fasaden behöver målas om? Vem gör det?

Det här låter som något som riskerar att skapa osämja i släkten. Liten chans till vinst och stor chans för misär.
 
  • Gilla
TRJBerg
  • Laddar…
Jag tror det bästa är om ett syskon (som vill behålla) köper, och till bra pris, svärföräldrar bor kvar i hyresrätt men får bo i sommarstugan ibland som goodwill för att priset sattes lågt.

Blankolån kan man ju ha kvar om man ger bort / säljer ett hus. Se bara till att inget syskon blir kvar med lån och något annat istället får ett hus de lånar ut. Gör klart affären så inga lån mellan familj finns kvar.

Är det ett hus som är mycket värdefullt, eller pratar vi 1-2MSEK? Och en vinst på några 100.000?
Då finns ju nämligen inte mycket pengar att tjäna, om alla bara kommer ur det utan att förlora pengar så kan den som köper och "lånar/hyr" ut till svärföräldrar få köpa så billigt det bara går.

Är det ett hus för 10MSEK med vinst på 8MSEK för att det funnits i släkten länge blir det ju en helt annan sak. Även om svärföräldrar inte har råd ha kvar kan ju värdet vara högt. Då bör man nog dela det mellan de tre syskonen och att den som inte har råd får låna pengar av de andra syskonen tills huset kan säljas. Och då bör ju även svärföräldrar få kvar lite pengar efter "utköpet".
 
Grundproblemet är att de redan innan pensionen har ett fritidshus de inte har råd med. Varför inte bara sälja fritidshuset?

Även om de skulle ha råd att "hyra" fritidshuset så finns väl en stor risk att de inte har råd att underhålla huset med alla problem det medför.

Sälja fritidshuset och bo i en lägenhet de har råd med som pensionärer känns väl som den enda rimliga läsningen.

/Krille
 
kolla upp hur det påverkar bostadsbidrag/möjligheten till bostadsbidrag
 
O Odi et Amo skrev:
kolla upp hur det påverkar bostadsbidrag/möjligheten till bostadsbidrag
Bara ett litet inflik: bostadstillägg för pensionärer (som skiljer sig en del från bostadsbidrag).
 
  • Gilla
Odi et Amo
  • Laddar…
D Danne824 skrev:
Jag förstår dilemmat angående framtida värdeförändringar.
Om syskonen är överens och har en bra relation kan en öppning vara ett gåvobrev till ett eller två av barnen och samtidigt upprättar ett sidoavtal där man mellan de tre syskonen hittar en bra lösning, tex om det syskonet som inte idag har den ekonomiska möjligheten ges möjlighet att bistå senare eller bidrar på annat sätt som kan måtsvara prestationen.

Rekommenderar att ni tar kontakt med en jurist när ni arbetar fram detta, här på Bh kan ni bara få förslag på möjliga lösningar.

Jag gillar att ni tänkt igenom problemet med värdeförändringen över tid.
All heder till det👌.
Lite upptagen idag men ska läsa era svar lite noggrannare under kvällen.
 
Låter tyvärr som dom i dagsläget som arbetande inte har råd med både fritidshus och lägenhet. Då talar allt för att dom inte kan gå i pension, oavsett måste ekonomin bli ordnad.

Se till att ha kontroll och säkerställ att du inte kan dras in i denna ekonomiska oaktsamhet.
Dvs. Var inte delägare eller ha några som helst ekonomiska band till personer med bevisad ekonomisk oaktsamhet.
Vill man hjälpa, ge pengar till att lösa lån med hög ränta. Låna inte ut något, för det kommer ändå aldrig tillbaka.
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.