altaxis altaxis skrev:
Jag förstår dig.
Som butiksägare med en obemannad butik vill man gärna ha ett system som kräver så lite administration som möjligt.
Och som är enkelt för kunderna.
Just iscan tycker jag löser det.
Det krävs ingen app eller bank-id.
Enklaste varianten är att använda en qr-kod som kunden scannar med telefonen, då hamnar de på butikssidan i webbläsaren och sen scannar man qr/streckkoder på artiklarna man vill ha. När man är färdig väljer man att betala med Swish eller kort (funkar alltså även för utländska turister) och får ett kvitto på köpet.
Jag uppfattade att en del hade problem att scanna då många tyvärr tror att qr-koder hör ihop med Swish och försökte scanna med Swish-appen trots väldigt tydliga instruktioner om att inte göra det.

Andra säsongen med systemet investerade jag därför i en dator (gammal Mac mini som jag körde Windows på) inställd på att bara visa iscan i webbläsaren. Där kopplade jag in en qr-streckkodsläsare samt en pekskärm. Då blev det ungefär som att självscanna på Ica/coop eller liknande.

Systemet kan interagera med bokföringssystemet och då slipper man manuella verifikationer.

Det kommer alltid finnas de kunder som tycker det är jobbigt att inte kunna betala kontant men nuförtiden är det så mycket extra arbete, för att inte tala om ökad stöldrisk, att det inte är värt att ha kontanthantering.
Och det kommer också alltid att finnas kunder som vägrar läsa en enkel instruktion och därmed bli sura för att de inte kan handla.
Det går inte att göra ett självbetjäningssystem för obemannad butik som inte någon tycker är krångligt. Och det handlar inte om ålder. Det var lika många unga som gamla som inte kunde läsa instruktionerna i form av tydliga pictogram.

Den absoluta merparten löste dock att handla utan problem.
Halloj!

Det var ju ett fantastiskt bra svar och ett mycket bra tips att använda en vanlig dator med streckkodsläsare. Det underlättar ju livet rejält. Jag tänker att man kan ha någon touchskärm med minidator som inte syns så ser det ännu proffsigare ut.

Den nackdelen jag hittat med iscan är väl att man måste klicka på "scanna" i webläsaren efter varje vara man scannat. Dessutom har vi svårt att hitta ett bra passersystem med bank-id utan att köpa hela paketet från någon leverantör som specialiserat sig på obemannade butiker. Vi har hittat en kille som har ett system som verkar ganska prisvärt med både inpassage med bank-id och ett affärssystem med självscanning utan någon app. Vi ska kolla på det. Har du något tips för inpassage annars? Bank-Id eller liknande är ju bra för säkerheten, eftersom vi kommer att ha ett ganska stort utbud så vill vi ha ganska bra säkerhetssystem för inpassage.
 
  • Gilla
Appendix
  • Laddar…
var det svårt att få tillstånd till mejeri?
 
M maria01 skrev:
var det svårt att få tillstånd till mejeri?
Nej inte alls, men vi ligger utanför detaljplan. Det var en vanlig bygglovsansökan.

Sen får vi väl se vad livsmedelsverket säger när vi väl ska börja använda det :)
 
  • Gilla
Åsa Lund och 2 till
  • Laddar…
Smelly Smelly skrev:
Nej inte alls, men vi ligger utanför detaljplan. Det var en vanlig bygglovsansökan.

Sen får vi väl se vad livsmedelsverket säger när vi väl ska börja använda det :)
var just det sista jag syftade på inte bygglovet 😉
 
B
Det låter som att ett kassa-system som inte kräver mobilt BankId (bara Swisch) är vägen att gå. Men blir det inte lite kontraproduktivt att då ha ett inpasseringssytem som kräver det? Förstår att man vill ha koll på vem som går in när det är obemannat så det finns kanske inte så många alternativ... Men se om någon leverantör också ha stöd för Freja eID, då täcker du in EU-länderna och ett par till.
 
  • Gilla
kashieda
  • Laddar…
Hur går det, @Smelly, har ni slagit upp portarna för butiken än?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.