Det här är en klart intressant tråd.

Ett par synpunkter:

Vad gäller regler, lagar och förordningar så har lobbyismen redan tagits upp som exempel i form av ipred-lagen. Vi behöver inte backa så långt i tid för att se värre lagar. Vi förfasas idag över att andra länders domstolar dömer kvinnor till att bli ihjälslagna som straff för att de ofrivilligt blivit våldtagna, men samtidigt pratar vi j-ligt tyst om att i sverige för mindre än 50 år sen så krävdes det en tvångssterilisering som villkor för att få genomgå en abort även om aborten gjordes på grund av en våldtäkt. Det jag vill få sagt med detta är att regler är inte alltid vettiga bara för att de är beslutade av politiker och tolkade av "proffs" (domstolar, läkare eller vad det nu må vara).

Olika former av behörighet för att köra motorfordon har dykt upp här i tråden. Om inget ändrats sedan jag kollade sist så behövs ingen praktik alls för att ta kort för traktor och för EU-moped. I princip kan man köra det där flyttlass-exemplet med en traktor, och det utan att ha en enda meters körning som praktisk erfarenhet. För att ta B-körkort så finns det en del i mitt tycke fåniga krav på uppkörningen. En riktigt fånig grej är att man ska klara att följa skyltningen för att köra till en viss plats. Dels begriper jag inte vad att köra vilse (på ett trafiksäkert vis) har att göra med trafiksäkerhet, och dels verkar regeln lämna en hel del utrymme för godtyckligt tolkande från "uppkörningskontrollantens" sida. Om den som kör upp blir instruerad att köra till en viss plats så ska denne alltså gissa att det är t.ex. parkeringsplatsen invid avsedd plats som avses, och inte exempelvis kollektivtrafikens hållplats, varuintaget eller för den delen bara köra så nära platsen i fråga som möjligt. Att det är parkeringen som avses eller att det är den skyltade vägen snarare än att "ta dig till plats X" som gäller är kanske självklart för den som redan har för vana att just köra bil, men knappast självklart för den som med platsnamnet associerar en kollektivtrafikhållplats, en byggnad, ett område men inte en parkeringsplats. Det riktigt skrämmande gällande körkort är dock att det inte finns något som helst krav på att testas igen med regelbundna intervall. Hur många fuskar inte med hälsa, syn och kunskaper som försämrats respektive inte uppdaterats på femtioelva år? För övrigt så kan man fråga sig hur många som verkligen följer alla trafikregler. När såg du som läser detta senast någon göra "säkerhetskontroll" före de körde en bil? Enda gången jag ser folk kolla om bromslysena fungerar är när de kopplar på släpkärra/husvagn. Brukar du som kör ha foten på bromsen och handen på ratten när du startar bilen, för att se om servot hjälper bromspedalen ner och ratten att snurra runt när motorn startat? När kollade du senast spolarvätskenivån? Det är väl inte möjligen så illa att du gjort något så totalt lagvidrigt som att få slut på spolarvätska medan du kör?

Vad gäller utbildningar så ska man inte glömma att många utbildningar som leder till ett yrke ofta är anpassade så att en hel del av de som går utbildningen är ganska nära gränsen för vad de klarar att prestera. Jag menar alltså att i praktiken så skulle kanske hälften av landets elektriker aldrig klara att lära sig vad de pluggat om utbildningen gick mer än kanske 20% snabbare än vad den gör idag. OBS, detta är gravt förenklat och siffrorna "hälften" och "20%" högg jag ur luften. Principen är det viktiga. Det innebär inte att alla som har någon slags intresse av att skaffa behörighet som "andrasyssla" (fritidsjobb på sin egen fastighet, extraknäck, komplettering för att klara att göra 100% istället för 95% av sitt egentliga jobb (tänk att konstruera och installera fast anslutna nätdrivna elektronikkonstruktioner)).

Vad gäller både att lära sig saker och att kolla att kunskaperna finns så är folk klart olika. Jag själv har t.ex. vid ett tillfälle lånat körskolebok på biblioteket och läst igenom den 2-3 gånger, kört övningsfrågor i datorn några gånger och fått godkänt på b-körkort-teoriprov utan något mer pluggande, men samtidigt haft extremt svårt att klara uppkörningen på grund av den där "någon hänger över axeln"-pressen. Vägverkets inspektör (eller vad det kallas) är ungefär som den där kunden som hänger över axeln hela tiden (med skillnaden att på jobbet är man förhoppningsvis mer van med vad man gör än när man kör upp för körkort).


En annan sak är att det är rätt stor skillnad på vad man behöver veta för att göra ett jobb ofta eller göra det sällan. Om man jobbar 40 timmar i vecka som elektriker så måste man veta i huvudet hur klammeravståndreglerna ser ut, hur mycket kablar får böjas, vilka kabeltyper som får användas var, hur man dimensionerar kabelarea o.s.v. . Om man däremot ska dra ny el i garaget som kvälls/helgprojekt under några dagar/veckor en sommar, dra ny el i uthuset nästa sommar o.s.v. så räcker det väldigt långt med att veta vad man behöver kolla upp. Om jag vet att det finns en regel kring hur mycket olika kablar får böjas, så kan jag slå upp exakt hur regeln ser ut. Om jag vet att det finns en regel kring max klammeravstånd så kan jag slå upp den regeln för aktuell kabeltyp. Om jag vet att det finns en regel gällande kapslingsklasser i olika former av utrymmen så kan jag slå upp den regeln.

Om man anpassar informationsmaterial (böcker, onlinegrejer på nätet o.s.v.) för att passa "sällan-elektriker" så skulle det också kunna vara mycket lättare och säkrare att använda för "sällan-elektriker". Idag måste man plöja genom omfattande föreskrifter/normer för att få svar på sina frågor, och det finns inte alls någon smidig guide för att klura ut vilka frågor man behöver ställa.
 
Det blev så lång text att jag delar upp det här på två inlägg :)

Appropå Arga Snickaren så ska man komma ihåg att tv vill locka så många tittare som möjligt och väljer därför de byggen där de får ett så spektakulärt tv-program som möjligt. När det gäller elen så verkar de vara rätt snälla med att inte hänga ut exakt vem som gjort vad på ett sätt som är juridiskt gångbart för att fälla den som torskat, det är antagligen ett medvetet val för att säkerställa att de över huvud taget får fler sökande till sina (semi-)freakshow-program.


Vad gäller det här med politiker o.s.v. så ska man också tänka på att det parti som suttit vid makten flest antal år under modern tid är intimt ihopkopplade med facket, och där får fackliga särintressen ofta företräda intressen hos en minoritet av allmänheten. (Ja, jag utgår från att det är en minoritet av allmänheten som har intresse av att få göra, eller olagligt gör, egna elinstallationer). Jag vet att jag med det här stycket går nära gränsen till att göra diskussionen för poltisik, men tycker att det här påpekandet är bra för att man verkligen ska förstå mekanismerna bakom hur våra regler har beslutats. Kombinera detta med den tidigare sammhälssynen där man litade på experter om i princip allt. Det var förvisso lite före min tid men om jag förstått saken rätt så rättade sig människor efter myndigheter och politiker i pricnip oavsett vad det gällde fram till striden om träden i Kungsträdgården i Stockholm i början på 70-talet. Myndigheter och politiker litade i sin tur på experter (som t.ex. tyckte att man ska behöva genomgå en omfattande utbildning för att få spika upp tre meter EKRK för att komplettera med ett extra vägguttag i ett rum som redan har utanpåliggande el, eller kanske tyckte att de som genomgår abort är klandervärda personer som ur rasbiologisk synvinkel bör steriliseras, eller vad det nu kan ha varit för lysande eller helt galna åsikter). Det är också på relativt modern tid som förmågan att verkligen kritiskt analysera och utvärdera det ena eller det andra faktiskt vuxit fram. På de senaste åren, antagligen tack vare nätets möjligheter att diskutera med "likasinnade" (och åsiktsmotståndare) om de mest olika ämnen, så har även "vem som helst" ute i stugorna börjat ta till sig de här metoderna att kritiskt analysera olika delar av samhället. Det är också därför det dyker upp folk på forumen som faktiskt har riktigt gångbara argument för att ändra den ena eller andra regeln/normen/uppfattningen, och inte bara det klassiska med folk som helt ogrundat eller inuitivt utan logiska argument förespråkat det ena eller det andra. ("Sunt förnuft" är enligt mig i princip ogrundat/intuitivt utan logik. Om man däremot kan omsätta "sunt förnuft" till logiska tankar så blir det då också just logiska argument och inte bara "sunt förnuft").


Vad gäller kraven på elektriker så tycker jag att det är rimligt att om "hempulare" inte får göra mer än byta uttag och strömbrytare så borde också alla som jobbar proffessionellt ha en egen behörighet istället för att "lifta" på någon annans behörighet.


Vad gäller säkerheten på hempul så ska man också tänka på att i en hel del fall är alternativet att låta bli och behålla en befintlig installation.

Tänk över vilket som är bäst eller sämst i ett par exempel här:

Lagligt: låta allt vara (och skylla på att man inte visste bättre)
Olagligt: att själv ansluta den lösa skyddsjordsledaren i alla ändar så att ytterbelysningen på 60-tals-renoverade huset faktiskt är jordad

Lagligt: låta allt vara
Olagligt: att själv byta ut elinstallationen i uthuset som är från den tiden man betalade elräkning för hur många lampor man hade anslutna (d.v.s. det finns inga strömbrytare, en strömbrytare inne i huset slår av/på all ström till uthuset inklusive utebelysning och uthusets källare). Eftersom ledningarna är i acceptabelt skick och armaturerna är i porslin så är avsaknaden av skyddsjord inte ett allvarligt problem. Den där "strömtjuven" som är iskruvad i en av lamphållarna, som ger två vägguttag (där bara 4mm-stickproppar passar) kan kanske ses som del av befintlig installation, och den är trots allt inte mycket farligare än E27-lampsocklar eller de helt släta ojordade uttag som installerades in på 80-talet om man är medveten om faran att stoppa i bara ett stift, faran att stiften kan bli strömförande innan kontakten är helt i botten och att man inte bör dra för höga strömmar genom den. (Som bonus så höjer den där prylen nog säkerheten en smula om det är anslutet en radio som skrålar på för fullt, tack vare radion och därmed strömtjuven så glömmer man inte strömmen påslagen till uthuset när man inte själv är på plats. Säkerheten ökar såklart av att strömmen normalt är bruten).

I princip olagligt, men lär aldrig någonsin ha straffats: dra skarvsladd från ett annat rum för att få skyddsjord till dator o.s.v., bland annat för att få visst skydd mot överspänning på inkommande telefonledning.

Olagligt: att själv dra EKK från elcentralen via vind till rummet datorn står i, komplett med lämpliga fuktspärrar.
 
Yxis, du skrev en massa massa som bara får det att snurra i huvudet men för att svara på några få grejer:

En elektriker gör utbildning, praktik och lärlingstid och får därefter ett certifikat, en elektriker "litar" inte på någon annans behörighet, det är den med behörigheten på firman som litar på den certifierade elektrikern.

Vad är det sen som säger att när hempularen ska ansluta sina jordledare i alla ändor gör rätt, får det att fungera, kan kolla och mäta innan driftsättning att jorden är obruten hela vägen från central, att han inte av eget misstag eller genom att tidigare hempular pillat i anläggning så den bortkopplade jordtråden egentligen är strömförande osv osv?
En skarvkabel har hane och hona färdigmonterat i båda ändor så lekman behöver bara plugga i och plugga ur. En EKK ska kopplas på rätt sätt, klammras fast på rätt sätt och då måste hempularen göra ingrepp i befintliga apparater och sen därmed igen göra mätningar och koller att det är elsäkert, inte heller så många som fixar det fast dom tror det.

Sen undrar jag, bara för att det finns information, index, utförliga beskrivningar på nätet om hur man spränger, ger det mig rättigheterna och rätt kunnande gällande säkerhet osv för att spränga bort den stora stenen på min tomt?
 
Glufsglufs skrev:
En elektriker gör utbildning, praktik och lärlingstid och får därefter ett certifikat, en elektriker "litar" inte på någon annans behörighet, det är den med behörigheten på firman som litar på den certifierade elektrikern.
Vem utfärdar och drar in certifikaten?

Glufsglufs skrev:
Vad är det sen som säger att när hempularen ska ansluta sina jordledare i alla ändor gör rätt, får det att fungera, kan kolla och mäta innan driftsättning att jorden är obruten hela vägen från central, att han inte av eget misstag eller genom att tidigare hempular pillat i anläggning så den bortkopplade jordtråden egentligen är strömförande osv osv?
Gör alla hempulare fel?
Mäter alla elektriker upp jordresistansen i alla uttag nuförtiden?

Glufsglufs skrev:
En skarvkabel har hane och hona färdigmonterat i båda ändor så lekman behöver bara plugga i och plugga ur. En EKK ska kopplas på rätt sätt, klammras fast på rätt sätt och då måste hempularen göra ingrepp i befintliga apparater och sen därmed igen göra mätningar och koller att det är elsäkert, inte heller så många som fixar det fast dom tror det.
Jag får faktiskt tillverka min egen skarvsladd, till och med för trefas, det är inte olagligt.
 
Glufsglufs skrev:
... En EKK ska kopplas på rätt sätt, klammras fast på rätt sätt ...
Hej,
Här är det något jag inte förstått.
Klamras på rätt sätt?
Är det avstånden mellan klamrarna som är viktigt, finns det min och/eller max-avstånd?
Är det vilka klamrar man använder?

Sedan, vad är konsekvenserna och riskerna i elsäkerhet med
1 man klamrar för tätt?
2 man klamrar med för stort avstånd?
 
magnu skrev:
Hej,
Här är det något jag inte förstått.
Klamras på rätt sätt?
Är det avstånden mellan klamrarna som är viktigt, finns det min och/eller max-avstånd?
Är det vilka klamrar man använder?

Sedan, vad är konsekvenserna och riskerna i elsäkerhet med
1 man klamrar för tätt?
2 man klamrar med för stort avstånd?
Det finns rekommenderade min-max avstånd. För EKK är det ungefär 15-20 cm.

Hur man klamrar har väldigt mycket med det estetiska att göra. Och det estetiska är en av tre delar av en elinstallation, d.v.s. Elsäkerhet, funktion och estetik. Alla tre delar är väldigt viktiga och klarar man inte av alla tre så ska man inte pula med elen.

1. Finns ingen risk med att klamra för tätt.

2. Har man för långt klammeravstånd så sitter inte kabeln riktigt och kan bli lossryckt, t.ex.

//Patrik
 
Redigerat:
magnu skrev:
Vem utfärdar och drar in certifikaten?


Gör alla hempulare fel?
Mäter alla elektriker upp jordresistansen i alla uttag nuförtiden?



Jag får faktiskt tillverka min egen skarvsladd, till och med för trefas, det är inte olagligt.
Certifikat utfärdas av ECY, det är elbranchens centrala yrkesnämnd och det utfärdas genom att elektrikern har gjort teoretisk och praktisk utbildning samt lärlingstid. Så länge man inte har fullgott betyg eller slutfört ett antal utvalda moment på X antal timmar som man ska arbeta med dom olika grejerna så får man inget betyg. Om ett certifikat kan dras in vet jag ej men en elektriker som genom grov vårdslöshet förorsakar något riktigt illa kan ju få fängelse åtminstonde.

Jag tror inte alla mäter upp men hur som helst så har varje elektriker skylldighet att göra egenkontroller och gör man alla kontroller enligt myndigheters krav så har man sen inga problem.

Skarvsladden du själv kan tillverka är fortfarande en skarvsladd med hona och hane, inte en fast installation. Du är inte inne och kopplar i den fasta anläggningen.
 
magnu skrev:
Hej,
Här är det något jag inte förstått.
Klamras på rätt sätt?
Är det avstånden mellan klamrarna som är viktigt, finns det min och/eller max-avstånd?
Är det vilka klamrar man använder?

Sedan, vad är konsekvenserna och riskerna i elsäkerhet med
1 man klamrar för tätt?
2 man klamrar med för stort avstånd?
Precis som Patrik skrev, klammring med för stort avstånd på en kabel som inte är särskilt styv kommer att bukta/hänga och risk för att någon eller något fastnar och sliter med sig kabeln finns ju då. Och ja, jag har sett många sånna anläggningar.
 
W
¨Skrev ett inlägg för några dagar sen angående apparatdosa, att jag tycker att man som lekman, ska få byta en till en som ser likadan ut om jag ser att den är trasig. Vad är det som kan gå så in i bomben fel om jag har en trasig apparatdosa fastmonterad i regeln på en vägg, tar bort den och monterar dit en exakt likadan?

När vi renoverade vårat hus så var, var och varannan dosa trasig på nåt sätt, antingen så hade "ringen" som sitter i släppt eller så hade dosan spruckit på nåt sätt, jag gjorde på det lagliga sättet dvs bad en enlektriker komma och byta ut dom defekta, en del utav dom tog ju sin lilla stund att byta eftersom det var trångt om plats... blev inga billiga dosor inte, iofs så drogs elen om samtidigt, men men tid är pengar
 
hugodog skrev:
¨Skrev ett inlägg för några dagar sen angående apparatdosa, att jag tycker att man som lekman, ska få byta en till en som ser likadan ut om jag ser att den är trasig. Vad är det som kan gå så in i bomben fel om jag har en trasig apparatdosa fastmonterad i regeln på en vägg, tar bort den och monterar dit en exakt likadan?

När vi renoverade vårat hus så var, var och varannan dosa trasig på nåt sätt, antingen så hade "ringen" som sitter i släppt eller så hade dosan spruckit på nåt sätt, jag gjorde på det lagliga sättet dvs bad en enlektriker komma och byta ut dom defekta, en del utav dom tog ju sin lilla stund att byta eftersom det var trångt om plats... blev inga billiga dosor inte, iofs så drogs elen om samtidigt, men men tid är pengar
I grund och botten handlar ju det om att reglerna för vad man som lekman får och inte får är på det stora hela, självklart finns det en massa enskilda moment som vem som helst kan klara även med tummen mitt i handen men en lagtext/regelverk kan ju inte sortera ut varenda moment. Tex det här med dosan då, det är inte ofta man som elektriker åker ut och byter en dosa i en vägg utan installation av dosor sker i samband med rördragning, kabeldragning, inkopplingar osv osv och då vill man ju också vara säker på att det blir rätt gjort, dvs att röret sitter fast i dosan, att dosan sitter fast, att inga skador skett på dosan osv.

Där har du det enkelt sagt, det är lite som att jämföra att dom flesta kan kan byta däck på bilen men att både byta däck, byta gummi på fälg, kompletera med dubb, byta skivor, byta bromsar osv så blir det mycket man inte klarar eller bör försöka med i vissa fall.
 
kamilenski skrev:
Handdukstorken var rätt inkopplat. Nästan. Jordledaren var skarvat så att det uppstod glapp. Samtidigt har det blivit överslag från fasen till höljet. Och eftersom huset var rätt så gammalt, saknades en JFB. På tiden då huset byggdes var det inga krav på JFB.


p.s. fler dör i bilolyckor än pga felkopplat el.

Inga bör kunna få köra bilar...
men alla som kör bil kopplar väl inte el.....?

...skulle det vara så skulle nog siffran vara högre för "hempularelkansjälvfolk"
 
W
Glufsglufs skrev:
I grund och botten handlar ju det om att reglerna för vad man som lekman får och inte får är på det stora hela, självklart finns det en massa enskilda moment som vem som helst kan klara även med tummen mitt i handen men en lagtext/regelverk kan ju inte sortera ut varenda moment. Tex det här med dosan då, det är inte ofta man som elektriker åker ut och byter en dosa i en vägg utan installation av dosor sker i samband med rördragning, kabeldragning, inkopplingar osv osv och då vill man ju också vara säker på att det blir rätt gjort, dvs att röret sitter fast i dosan, att dosan sitter fast, att inga skador skett på dosan osv.

Där har du det enkelt sagt, det är lite som att jämföra att dom flesta kan kan byta däck på bilen men att både byta däck, byta gummi på fälg, kompletera med dubb, byta skivor, byta bromsar osv så blir det mycket man inte klarar eller bör försöka med i vissa fall.
Skillnaden är att jag får göra det :) jag får tom montera dit en dragkrok på min bil, bara jag besiktar den sen...
 
W
Skulle man inte kunna ha något tillstånd som gäller ihop med samtycke från elektriker att tex vid ett nybygge får jag som lekman förlägga vprör sätta apparatdosor etc som sedan besiktigas av elektriker och han drar sedan elen? eller vid renovering som i mitt fall så får man efter att man har skrivit på pappret byta dosan själv, nåt i den stilen, ni kanske fattar vad jag menar? Som det är nu får jag inte göra ett jota i mitt egna hus.

Jag säger inte att jag tycker att man som husägare kunna få dra elen själv, utan bara förberedande arbeten.
 
hugodog skrev:
Skillnaden är att jag får göra det :) jag får tom montera dit en dragkrok på min bil, bara jag besiktar den sen...
Jag tänkte mer på hur du ska lyckas få däck på fälg och dubba ett däck godkänt....som jämförelse.
 
Redigerat:
hugodog skrev:
Skulle man inte kunna ha något tillstånd som gäller ihop med samtycke från elektriker att tex vid ett nybygge får jag som lekman förlägga vprör sätta apparatdosor etc som sedan besiktigas av elektriker och han drar sedan elen? eller vid renovering som i mitt fall så får man efter att man har skrivit på pappret byta dosan själv, nåt i den stilen, ni kanske fattar vad jag menar? Som det är nu får jag inte göra ett jota i mitt egna hus.

Jag säger inte att jag tycker att man som husägare kunna få dra elen själv, utan bara förberedande arbeten.
Så här tycker jag, för att du ska få ett vettigt svar så ställ den frågan i ett mail till elsäkerhetsverket, dom är duktigt snabba på att svara tillbaka, då kommer du att få det ultimata svaret av den myndighet som har skrivit in i regelverken vad man får och inte får, dom bör kunna svara på varför också.
Det är som så att det i väldigt många trådar frågas hela tiden "varför får jag inte" ditten o datten och elektriker både med och utan behörighet försöker svara både med egna ord och med elsäkerhetsverkets texter men det ignoreras för tio inlägg senare kommer samma fråga igen. Men du nu som lekman, om du frågar och lägger in ditt svar i tråden så kanske övriga hempulare ser vad som står;)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.